Češi ve Skotsku urvali i díky volnému pádu Rezka bod

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
3. 9. 2011 18:16
Česko remizovalo ve Skotsku 2:2
Tomáš Rosický v hlavičkovém souboji se Scottem Brownem
Tomáš Rosický v hlavičkovém souboji se Scottem Brownem | Foto: Reuters

Glasgow - Dramatickou remízu 2:2 se Skotskem uhráli v sobotním zápase kvalifikace o Euro 2012 čeští fotbalisté na stadionu Hampden Park v Glasgowě.

Mužem zápasu se z české strany stal střídající Jan Rezek. Nejprve zařídil vyrovnání na 1:1 tvrdou ranou, jež se odrazila od Plašila do branky, a poté patrně nasimulovaným pádem vybojoval penaltu, kterou mu odpískal nizozemský sudí Kevin Blom. Z ní na konečných 2:2 vyrovnal Kadlec.

Češi tak mají ve své kvalifikační skupině deset bodů a před svým dnešním soupeřem Skotskem a Litvou si drží odstup pěti bodů. Baráži o Euro 2012 jsou tedy hodně blízko.

Čtěte také:

VIDEO Skotové zuří, sudí je prý okradl. Rezek se hájí
Češi nebyli nikdy lepší. V počtu odložených fotbalistů

Češi odletěli do Skotska. Baroš: Jedeme si pro baráž
Sportbar: Proč rozpustit Bílkův soubor Dumky žalky?

V posledních dvou zápasech skupiny I se Češi utkají na začátku října se Španělskem a především s Litvou. Pronásledovatele týmu Michala Bílka Litvu a Skotsko čeká vzájemný zápas již příští týden.

Baroš v šancích zklamal

Češi začali zápas se Skoty dobře. Hned v páté minutě si vymenil Baroš míč s debutantem Jiráčkem a útočník Galatasaraye z malého vápna ve velké šanci přestřelil McGregorovu bránu.

Foto: Jakub Šafránek

Poté se hra poněkud rozkouskovala a ani jednomu z týmů příliš nešla kombinace. Češi se prosazovali hlavně po levém křídle, kde skvěle operoval zmíněný Jiráček, snažící se zásobovat centry osamoceného Baroše.

Paradoxně se ale gólově prosadili domácí, jež nebyli do té doby lepším týmem. Klasický gól do šatny totiž minutu před přestávkou vsítil kanonýr Cardiffu Kenny Miller, jenž se dostal k míči po několika zaváháních české obrany a z úhlu prostřelil Laštůvku na zadní tyč.

Obrovskou šanci zahodil Milan Baroš i na začátku druhé půle. Parádní kolmicí jej vysunul Tomáš Rosický a český útočník sám před bránou mířil těsně vedle levé tyčky.

V pětašedesáté minutě se mohl hrdinou zápasu se Skotskem stát střelec z prvního vzájemného duelu v Edenu Roman Hubník, ale po standardní situaci tentokráte hrál nohou a z úhlu, což se projevilo i na výsledné střele do boční sítě.

Bílkův výběr spasil Rezek

Hned o minutku později mel na druhé straně velkou šanci rozhodnout zápas opět Miller, ale po prudkém přízemním centru Morrisona balon ztečoval jen vedle Laštůvkovy brány.

Vyrovnání se Češi dočkali až v 78. minutě, kdy pohlednou kombinační akci zakončil z pravé strany střídající Rezek, jenž svoji prudkou ránu namířil před bránu přimo do žaludku Jaroslavu Plašilovi, a ten v podstatě bez vlastního přičinění předvedl svoji nejlepší akci v zápase, když se od něj balon odrazil do brány.

Češi se z kýžené remízy, pro kterou si do Glasgow přijeli, ale neradovali dlouho.

Po další minele v obraně, tentokrát Jana Rajnocha, který u postranní čáry v jasné pozici netrefil balon, se dostal k přihrávce na zcela volného Darrena Fletchera Miller a záložník Manchesteru United v pohodě míč uklidil do branky.

V infarktovém závěru ale vybojoval nejspíše nasimulovaným pádem v 90. minutě penaltu Rezek, a pokutový kop proměnil tvrdou ranou pod víko Michal Kadlec. 2:2.

Video se zákrokem na Jana Rezka si můžete prohlédnout zde

Žlutou kartu za filmování o chvíli později viděl na druhé straně Christophe Berra, který se pokoušel vymodlit si pokutový kop podobně jako Rezek, ale Blom tento pád za penaltový neuznal.

Více už toho Skotové v posledních minutách nestihli, a tak si Češi z Hampden Parku odvezli vytoužený bod a rostoucí naději na baráž o Euro 2012.

Utkání skupiny I kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012 v Glasgowě:

Skotsko - Česká republika 2:2 (1:0)

Branky: 44. Miller, 82. Fletcher - 78. Plašil, 90. Kadlec z pen. Rozhodčí: Blom - Lobbert, Siebert (všichni Niz.). ŽK: Brown, Miller, Berra - Jiráček, Plašil, Rezek, Baroš, Pekhart. Diváci: 51.457.

Sestavy:

Skotsko: McGregor - Hutton, Caldwell, Berra, Bardsley (76. Wilson) - Adam (79. Cowie) - Morrison, Fletcher, Brown, Naismith (86. Robson) - Miller. Trenér: Levein.

ČR: Laštůvka - Hubník, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Petržela (56. Rezek), Hübschman, Plašil, Jiráček (77. Pekhart) - Rosický - Baroš (90. Vacek). Trenér: Bílek.

 

Právě se děje

Další zprávy