Horváth: Se Spartou ještě o titul nepůjde. Budu v klidu

ČTK ČTK
9. 3. 2011 9:35
U Horvátha prý bezesná noc před zápasem nehrozí
Pavel Horváth
Pavel Horváth | Foto: ČTK

Plzeň - Ve fotbalové Spartě vyrostl, před čtyřmi lety s ní oslavil zisk double, aby za další sezonu v nepříliš dobrém i kvůli špatným vztahům s tvrdým jádrem fanoušků odešel do Plzně. "Ale na Spartu žádnou pifku nemám," upozorňuje nyní Pavel Horváth.

Právě on je symbolem velkého tažení Viktorie nejvyšší soutěží, v jejímž čele Západočeši drží dvoubodový náskok právě před Spartou.

V sobotu se oba rivalové utkají v Plzni v přímé bitvě o čelo ligy, ale Horvátha ani představa blížícího se velkého šlágru o jeho pověstný nadhled nepřipravila. Podle něj totiž zápas o držiteli titulu zdaleka nerozhodne.

Čtěte také:
Sudí vzali Plzni body. Experti: Pozor na ukřivděnost
Plzeň si stěžuje komisi rozhodčích na sporný ofsajd
Plzeň nedala penaltu a na Slovácku uhrála jen remízu

"Nepočítám s tím, že bych před zápasem měl bezesnou noc. To už u mě asi nehrozí," řekl Horváth s úsměvem při úterním setkání s novináři na stadionu ve Štruncových sadech, který bude dějištěm možná nejsledovanějšího duelu ligového jara.

"Ale jo, bude to velký zápas. Jde o hodně, v sázce je první místo. Hodně se těším na to, že bude plný stadion. Měli bychom si to hlavně užít," přál si Horváth.

"Mám spoustu známých a všichni chtějí lístky"

K pětatřicetiletému stratégovi a lídrovi zálohy Plzeňští hodně vzhlížejí, Horváth má být hlavním trumfem při jízdě za historickým titulem. O tom, jestli Viktoria ligu vyhraje, možná napoví už sobotní duel s největším konkurentem.

Horváth ale odmítá, že by zápas mohl být zlomem.

"Ať to dopadne jakkoliv, o ničem rozhodnuto ještě určitě nebude. Kdybychom vyhráli a měli k dobru pět bodů, bylo by to hezké. Ale i tak bude do konce ligy pořád chybět deset kol, v sázce je třicet bodů. To je přece moc," přemítal Horváth.

Pro své kamarády a známé na sobotu sháněl 130 lístků. "Udělal jsem si v Plzni za dva a půl roku spoustu známých a všichni najednou letos chtějí chodit na fotbal," reagoval pobaveně Horváth.

Sám svému týmu věří. Byť Sparta podle něj může mít výhodu díky zkušenostem z každoročního boje o titul. Naopak Plzeň nebyla zvyklá hrát o čelní příčky. Horváth ale odmítá, že by Sparta měla mít psychicky navrch, což říká třeba sparťanský lídr Tomáš Řepka.

"Řepovi jeho názor o nezkušenosti vyvrátíme"

"My hrajeme o titul sice vlastně poprvé, ale snad Řepu v sobotu přesvědčíme o opaku a pokusíme se mu jeho názor vyvrátit. Ale přes noviny se s nikým překřikovat nebudu. Možná si něco řekneme až v tunelu před zápasem. Pravda stejně leží na hřišti," prohlásil Horváth.

"Pod tlakem by měla být spíš Sparta. Pro ni je titul každý rok povinností, naopak kdybychom ho udělali my, bude to pořád obrovské překvapení. I druhé místo bude úspěch," tvrdil Horváth.

Sám ale vnímá názory ve svém okolí, kde většinou prý slyší, ať vyhraje ligu Plzeň.

"Říkali nám to teď třeba lidé na Slovácku. Nebo jsem potkal dva hokejisty Slavie a ti nám také prý fandí. Ale jmenovat je nebudu, aby neměli zbytečné problémy," líčil se smíchem Horváth.

Podle něj ani nebude záležet na současném rozpoložení obou týmů, byť je značně odlišné. Sparta vyhrála v lize sedmkrát v řadě, naopak Plzeň po skvělém startu uvadá.

Zatímco po dvanáctém kole měla na Spartu dvanáctibodový náskok, nyní je už jen o dva body napřed. "Ale já jsem i v době největšího náskoku pořád tvrdil, že nic rozhodnutého není. Na tom se nic nemění ani teď," řekl Horváth.

"Neuznaný gól už musíme hodit za hlavu"

Přál by si také, aby Viktorii v souboji se Spartou nepoznamenaly události z posledních dvou týdnů, které Plzeňanům odebíraly koncentraci na fotbal.

V prvním jarním duelu s Hradcem Králové nepřesvědčivá hra a zkrat reprezentačního záložníka Petržely, který šlápl na protihráče a teď čeká na trest od disciplinární komise.

V duelu na Slovácku pak Plzeň nemohla přijít na jméno asistentovi Jaroslavovi Moudrému, který při regulérním gólu Koláře v závěru chybně signalizoval ofsajd. A ještě předtím Horváthův kamarád Rezek zahodil penaltu.

"Samozřejmě, když jsem po zápase na Slovácku ten 'ofsajd' viděl, taky jsem byl naštvaný, ale nesmíme se tím trápit. Psychicky labilní hráč nemůže dosáhnout velkých úspěchů.

Připravení budeme snad dobře, protože máme v týmu kluky, kteří to špatné dokážou hodit za hlavu," věřil Horváth.

"Ten zápas se Spartou bude hlavně o tom, abychom měli chladnou hlavu. Nesmíme podlehnout tomu, kdybychom třeba v 75. minutě prohrávali. Hlavní je, abychom měli pocit, že jsme pro úspěch udělali maximum," řekl Horváth.

 

Právě se děje

Další zprávy