Kdo je v zemi zdejší nejhledanější? Ronaldo či Bush?

Martin Jůzek
28. 7. 2009 7:00
Hledání na Googlu? Lidé se zajímají o sport
Příchod fotbalisty Cristiana Ronalda na stadion Realu Madrid
Příchod fotbalisty Cristiana Ronalda na stadion Realu Madrid | Foto: Sport

Londýn - Fotbalista je vyhledávanější než americký prezident. Alespoň to by mohlo vyplývat z průzkumu společnosti Google, která svým klientům zpřístupnila službu Insights for search.

Kdokoliv na světě tak může zjistit, co internetové uživatele opravdu zajímá.

A výsledky jsou někdy hodně pozoruhodné, a to i v případě, když hledání zkusíte aplikovat na české prostředí. Google například zaznamenal více dotazů na Spartu, než na Slavii.

Čtěte také: Fotbalová nenávist: Fanoušky dráždí Sparta a Baník

Podle prestižního deníku Financial Times by mohl tento nástroj sloužit k tomu, aby svět zjistil, co lidstvo opravdu touží vědět. Jistě, nejde o nic relevantního, ale když tento vyhledávač použije za den miliarda lidí, musíte jej brát vážně.

A jak britský list uvádí, společnost se často zabývá sportem.

Ne snad tím, že by jej aktivně provozovala nebo o něm diskutovala. Z posledních průzkumů vyplývá, že člověk čím dál více sleduje sportovní zprávy - právě na internetu. Výsledky, statistiky, ohlasy, fotografie, video - možností je spousta.

Google pozoroval vývoj toho, co lidi zajímá, od roku 2004.

Ve světě sportu ovládli toto pořadí fotbalisté - mezi nejhledanější pěticí jsou tři: Portugalec Cristiano Ronaldo, Brazilec Ronaldinho a Angličan David Beckham. Mezi ně se ještě dostali cyklista Lance Armstrong a golfista Tiger Woods.

Hledejte, cokoliv vás napadne

Ronaldo, jenž před měsícem přestoupil do Realu Madrid, za poslední rok překonal v tomto ohledu bývalého amerického prezidenta George W. Bushe.

A Beckham hrající za Los Angeles Galaxy se za pět let jednomu z nejmocnějších mužů světa vyrovnal! Mimochodem, hvězda anglické reprezentace má na svém kontě ještě jeden "úspěch".

Právě jeho jméno je vůbec nejhledanějším slovem v asijské Barmě.

Financial Times upozornil i na to, že v červnu loňského roku vzrostl na internetu zájem o dvě země: Německo a Španělsko. Nikdy se lidé nezajímali o politiku nebo ekonomiku tolik jako tehdy o fotbal. Vrcholilo totiž mistrovství Evropy.

Platí to i pro Českou republiku. Více než podpis smlouvy o umístění radarové základny totiž svět zaujaly české výkony na fotbalovém šampionátu a také přátelský zápas v srpnu v londýnském Wembley.

Jak už bylo řečeno na začátku článku - Spartu hledá více lidí než Slavii.

Výsledky jsou ovšem těsné (počítáno pouze v České republice), a dost možná proto, že Sparta není jen jedna. Například se tak jmenuje i klub v Holandsku a z dějepisu asi každý pamatuje zaniklou řeckou obec a stát známý dodneška.

 

Právě se děje

Další zprávy