Ze šlágru kola se stala fraška

Václav Rojík
26. 4. 2006 23:13
Praha Na Strahově se odehrál zápas, na který se bude ještě dlouho vzpomínat. Souboj o čelo ligy mezi Slavií a Libercem se během několika minut změnil ve frašku.

Důležitost utkání byla pro obě mužstva značná. Liberci by vítězství  téměř definitivně stvrdilo zisk  titulu, Slavii by se v případě výhry přiblížila vidina postupu do předkola Ligy mistrů a vzdálila by se vehementně finišující Spartě.

Slavia nastoupila v utkání opět v novém složení, ale i bez kapitána Pitáka se po solidním úvodu ujala vedení brankou Jandy. To přes sílící tlak Liberce udržela až do 53. minuty, kdy se trefil Papoušek. Od té doby se začaly dít věci.

"Pak už měl zápas v režii někdo jiný," postěžoval si trenér domácích Karel Jarolím. Měl tím samozřejmě na mysli sudího Járu, který spustil nevídaný mariáš. Nejprve vyloučil velmi sporně po druhé žluté kartě stopera Ante Aračiče.

"O tom vyloučení by se dalo polemizovat, ale je to na rozhodčím," zapochyboval o správnosti rozhodnutí i sportovní ředitel Liberce Ladislav Maier.

O několik minut později viděl rovnou červenou kartu po souboji s Blažkem v šestnáctce Matej Krajčík.

"Vyloučil mě za údajný faul, který nebyl. Byl to čistě vypíchnutý balon a ještě jsem u toho dostal loket. Ostatně na videozáznamu je to dobře vidět," popsal inkriminovaný okamžik vyloučený Krajčík, který ironicky dodal: "Jsem rád, že se český fotbal očistil od korupce."

Na videozáznamu však není Krajčíkův dotek s míčem průkazný.

Járu kritizoval i delegát

 Nařízený pokutový kop bez problémů proměnil Zápotočný. Emoce v té chvíli pracovaly na plné obrátky a to jak na lavičce Slavie, tak na hřišti i v hledišti. Domácí přišli během několika minut o všechny body a navíc o dva hráče.

Chybujícímu sudímu Járovi se po odpískané penaltě zápas zcela vymkl z rukou. To dosvědčuje i hodnocení delegáta utkání Evžena Amlera, který označil Járův výkon za neuspokojivý.

Slávistický kouč se po sporných verdiktech hlavního arbitra začal ohlížet směrem k lóži, kde sedělo vedení klubu. Po krátké poradě u lavičky začal Jarolím mávat na své svěřence a v 68. minutě je stáhl ze hřiště.

Sudí však zápas neukončil. Ale do kabin se odebralo i liberecké mužstvo a vše nasvědčovalo tomu, že utkání skončilo.

 "Chtěli jsme poukázat na to, co se děje. Tohle už překročilo všechny meze," zdůvodnil nečekaný tah Jarolím.

Slávistické vedení však svoje rozhodnutí brzy přehodnotilo. Sudí si zavolal k sobě oba kapitány a dohodli se na pokračování v zápase. "Zklidnily se emoce a uvědomili jsem si možné následky," pokračoval trenér.

Zápas tak zhruba po dvaceti minutách přerušení pokračoval. V tu chvíli už se na utkání asi nikdo nebyl schopen naplno soustředit a hra podle toho také vypadala.

Rozhodčí Jára ještě vyloučil libereckého Jiřího Bílka. V devadesáté minuté pečetil výhru Slovanu Abrahám.

Liberečtí zachovali klid

Liberečtí se neobvyklými událostmi nijak nenechali vyvést z míry. S rozhodnutím Slavie nesouhlasili, ale nijak si tím svůj úspěch nechtěli nechat zkazit. K nastalé situaci se vyjadřovali s klidem a bez emocí.

"Utkání se mělo dohrát a vše by se vyřešilo až po zápase. I Standovi Vlčkovi jsem říkal, že  by se tohle nemělo stát - odejít ze hřiště, ale je to jejich věc. Nebylo to rozhodnutí hráčů, ale vedení," zhodnotil hektické okamžiky obránce Tomáš Janů.

"Když už se ale odešlo do kabin, pokračovat se nemělo. To už pak nebyl fotbal. Slávisti odešli za stavu 2:1 pro nás. My jsme si vítězství uhráli na hřišti. Radost z výhry mě to rozhodně nijak nekalí," pokračoval Janů.

V podobném duchu se vyjádřil i trenér hostů VítězslavLavička. "My jsme vstřelili tři regulérní branky. To co se dělo, jsme nemohli nijak ovlivnit. Necítím, že by se tímto utkáním nějak znehodnotila naše práce. My jsme dnes udělali důležitý krok k titulu," uvedl Lavička.

O titulu je tedy v podstatě jasno. A co o druhém místě? "Rozhodlo se bez nás," postěžoval si trenér Jarolím.

Slavia bude podávat oficiální protest. Disciplinární komise bude projednávat středeční zápas ve čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy