ŽIVĚ Předsedou fotbalu Pelta, ve finále zdolal Paclíka

Luděk Mádl Luděk Mádl
17. 11. 2011 16:08
Český fotbal zvolil nástupce Ivana Haška v čele asociace. Novým šéfem fotbalu je Miroslav Pelta, vlastník FK Jablonec. Ve třetím kole porazil protikandidáta Tomáše Paclíka z plzeňské Viktorie. Podle platných stanov volila ve třetím kole jen moravská komora. Dosavadní místopřeseda svazu Jindřich Rajchl vypadl už v prvním kole.
Miroslav Pelta si většinu hlasů oproti Jindřichu Rajchlovi a Tomáši Paclíkovi udržel v každém kole
Miroslav Pelta si většinu hlasů oproti Jindřichu Rajchlovi a Tomáši Paclíkovi udržel v každém kole | Foto: Ludvík Hradilek

Minuta po minutě

- Valná hromada právě skončila. Děkujeme vám za pozornost a přejeme příjemné prožitky ve zbytku svátečního dne. 

- Morava chce upřesňovat stanovy. Valná hromada ještě do usnesení přidala návrh Moravy, aby předsedu Peltu zavázala k tomu, že nejpozději ke konci dubna zorganizuje politická jednání o sporných bodech ve stanovách.  

- Berbr členem fotbalové vlády. Podle očekávání byl za české okresy a kraje zvolen do výkonného výboru Roman Berbr, a to 46 hlasy z 69. Byl jediným kandidátem na tuto pozici. 

- Paclíkova první reakce. "Největším vítězem valné hromady je Roman Berbr. Pomohl ke zvolení předsedovi Peltovi a navíc se sám dostane do výkonného výboru." 

- Poslední volba bude o Berbrovi. Stanovy praví, že je-li předseda moravský, pak je poměr českých a moravských zástupců krajů a okresů ve výkonném výboru 3:1 pro Čechy. Za českého předsedy (Haška) byl poměr 2:2. Proto se moravský člen VV Kašný vzdal své funkce a volí se nový český zástupce. Miroslav Liba z této volby odstoupil, proto je jediným kandidátem na pozici Roman Berbr. 

- Peltova první slova: "Díky za důvěru. Nakonec vlastně vyhráli všichni, protože Jindra Rajchl postoupil z druhého na prvního místopředsedu a Tomáš Paclík zůstává členem výkonného výboru. 

- Výsledky třetího kola. Volila jen moravská komora. Pelta v ní získal 55 hlasů, Paclík 16. Miroslav Pelta se stal předsedou Fotbalové asociace České republiky. 

- Výsledky druhého kola. V Čechách získal Paclík 61 a Pelta 51 hlasů. Na Moravě Paclík 17 a Pelta 54 hlasů. Nikdo nezískal nadpoloviční počet hlasů v obou komorách, předseda proto opět nebyl zvolen. Do třetího kola postupují oba kandidáti. Volit bude už jen moravská komora, protože se kandidáti na začátku volby přihlásili k ní. Kdo získá víc hlasů, bude předsedou. Favoritem je Pelta. 

- Rajchl: Rozhodla změna pravidel. Poražený kandidát Jindřich Rajchl poděkoval české komoře. "Získal jsem v ní nejvíc hlasů, i bez podpory Romana Berbra. Ale když dneska valná hromada přijala změnu volebních pravidel, že se postupuje podle součtu hlasů, bylo jasné, že nemám šanci. Rozhodla negativní kampaň, kterou proti mně vedl na Moravě pan Kučera." Až dosud postupoval do dalšího kola ten, který v komoře získal nejvíc hlasů. V narychlo přijatém novém volebním řádu ale došlo změně. "Jestli to není v rozporu se stanovami? Na to se zeptejte expertů na legislativu jako je pan Kučera," řekl ironicky Rajchl. Nadšená bude moje manželka, té by se nelíbilo, kdybych byl předsedou, vyprovázela mě dnes slovy: Hlavně ať tě nezvolí." 

- Výsledky I. kola volby. V české komoře získal Paclík 38, Pelta 37 a Rajchlk 46 hlasů. Na Moravě Paclík 15, Pelta 54 a Rajchl 1 hlas. Předsedou se nestal nikdo. Do druhého kola postupují Paclík (celkem 53 hlasů) a Pelta (91), vypadl Rajchl (47). 

- Příští předseda podle jiných not. Delegáti dnes odhlasovali, že příště už se předseda bude v případném třetím kole volit jinak.  Bude v něm zvolen ten kandidát, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů bude vyšší. A to s podmínkou, že v každé komoře musí získat alespoň 35 procent hlasů přítomných delegátů." Tato změna stanov platí od 1. ledna 2012. 

- Pravidlo pro dnešní volbu ve 3. kole. Předsedou se stává ten, kdo v komoře, která ho navrhla, získá vyšší procento hlasů.  

- Pravidla pro první dvě kola. Právě probíhá 1. kolo. Pokud by jeden z tří kandidátů získal v obou komorách nadpoloviční počet hlasů, stal by se předsedou. V opačném případě půjdou do II. kola kandidáti s největším počtem hlasů. A opět platí, že předsedou by se stal ten, který by v jedné i druhé komoře získal nadpoloviční počet hlasů. Jinak přijde na řadu třetí kolo. 

- Resumé: jak se pravidla upravila. Volební řád nakonec vyřešil, jak přiřadit předsednického kandidáta k příslušné komoře tak, že to nechal na libovůli kandidátů. Pelta a Paclík se přihlásili k moravské komoře, Rajchl k české.Volit se bude podle dosavadních stanov. 

- A šlo se volit. Delegáti vyrazili k volebním urnám. Vyprovodil je tam komicky předseda volební komise Karel Hodák. "Prosím vás, kandidáty kroužkujte, nepřeškrávejte. Nebo přeškrtávat? Tak zaškrtávejte. Ne, ne, ne, kroužkute. Tak je to správně. 

- Rajchl: Nevěřte slibům. Jindřich Rajchl vyzdvihuje úspěchy uplynulých dvou let, kdy působil jako místopředseda po boku Ivana Haška. "Získali jsme pozice na UEFA, výrazně jsme navýšili milionové příjmy za televizní práva. Je na vás, zda uvěříte slibům, nebo uvěříte kartě, která je osvědčená a transparentní." 

- Pelta o reprezentaci. Miroslav Pelta zdůraznil, že se jako vedoucí týmu podílel na stříbru z ME 1996 v Anglii, přihlásil se k podílu na poslaneckou sněmovnou přijaté variantě loterijního zákona. "Alfou a omegou je reprezentace. Mým programem je přestat brečet a něco s ní začít dělat. Rozhodně nekandiduji proto, aby se předsedou nestal pan Paclík," rýpnul si do protikandidáta, který právě antagonismus vůči Peltovi často zdůrazňoval. 

- Začaly projevy kandidátů. Tomáš Paclík: "Chci být zvolen oběma komorami, jinak by to ani nemělo smysl. Chci zavést jasná pravidla řízení asociace. Dejte mi hlas." 

- Pelta a Paclík za Moravu, Rajchl za Čechy. Předseda volební komise vyzval kandidáty, aby se přihlásili, ke které komoře se tedy hlásí, s odkazem na přijatý volební řád. Paclík: Tak všichni tady máváme zelenými (českými lístky). Pokud chce ale někdo kalkulovat, tak se přihlásím k místu svého bydliště, to je v Olomouci, tedy na Moravě." Pelta: "Mám 37 nominací z Moravy, přijal jsem je a jsem kandidát z Moravy." Rajchl: "Tak schválně... Ne, narodil jsem se v Hradci Králové, žiju v Praze, jsem člen Dukly Praha, jsem tedy kandidát české komory." 

- Hromada má volební řád. Delegáti právě přijali volební řád. Jeho znění však novináři nemají k dispozici. 

- Změnili stanovy. Delegát Vávra naformuloval nové znění pravidla pro třetí kolo volby. "Je v něm zvolen´ten kandidát, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší. A to s podmínkou, že v každé komoře musí získat alespoň 35 procent hlasů přítomných delegátů." Návrh byl přijat, ale pozor, změna stanov je platná až od 1. ledna 2012. 

- Matematické hrátky. |Autor návrhu přiznal, že Němečkem zmíněná matematická varianta ho nenapadla. Navrhuje třetí podmínku: vedle více než 50 % hlasů v jedné a 35 % hlasů ve druhé komoře i celkově vyšší počet hlasů v součtu obou komor. V sále to šumí, ladí se definitivní znění návrhu. 

- Němečkova reakce. Člen ORK Němeček reaguje: "Při takové formulaci by podmínky ke splnění mohli splnit i dva kandidáti..." 

-

Navrhli změnu 3. kola. Delegát Vávra ze Sokolu Ćížová sdělil svůj návrh úpravy stanov. Podle něj by ve 3. kole byl zvolen kandidát, který by získal nadpoloviční počet hlasů v jedné a alespoň 35 procent hlasů přítomných delegátů v druhé komoře. Dále Vávra navrh, aby se příslušnost kandidáta na předsedu určovala podle kraje, okresu nebo klubu, ve kterém působí.

 

 

- O co se hraje. Diskuse probíhá o tom, jakým způsobem se upřesní, kdo je kandidátem české a kdo moravské komory. Právě takové upřesnění totiž vyžaduje 3. kolo předsednické volby podle současných stanov. Podle nich v něm bude zvolen ten kandidát, který v komoře, která ho navrhovala, získá větší poměr hlasů. Ve hře jsou ale i návrhy, které by 3. kolo měnily úplně. Buď formou sčítání poměrných částí v obou komorách, nebo tak, že předsedou bude ten, kdo získá 75 procent všech hlasů, tedy bez rozlišení v komorách. 

- Prodloužená pauza. V zákulisí se horečně jedná, přestávka byla prodloužena až do 11.45. Nadchází klíčový bod valné hromady. Pokud se obě komory domluví na nějakých pravidlech volební hry, předseda bude zvolen, případný pat je takřka vyloučen. Není ale jisté, zda k dohodě o pravidlech dojde. 

- Další kandidáti. Pokud by byl předsedou svazu zvolen někdo z dosavadních členů výkonného výboru, tedy Jindřich Rajchl nebo Tomáš Paclík, musela by se provádět dovolba jiných postů. Na českého místopředsedu by například místo Rajchla kandidovali František Hrdlička, Josef Tancoš a Rostislav Votík. 

- Delegátům schází volební řád. Hladce byly navoleny pracovní komise. Nyní předsedající vyhlásil půlhodinovou přestávku, a to před bodem Návrh změny stanov. Obsah návrhu není k dispozici. Delegáti se rozčilují, ale stále nedostali k dispozici návrh volebního řádu, který by se měl projednávat následně. Velká zákulisní hra začíná. 

- Pravidla volby se budou měnit. Jasnou většinou byl přijat návrh, aby se do programu vané hromady zařadil další bod: Návrh změny stanov. Dosud nebylo specifikováno, jak by se stanovy měnily, je takřka jisté, že bude nějak upravovat stávající pravidla volby předsedy. 

- Pokus o změnu stanov. Byl schválen jednací řád. Poté zástupce Sokola Čížová přišel s návrhem zařadit do programu změnu návrhu stanov FA ČR. Odmítl upřesnit jakou. 

- Neutrální UEFA. Zástupce Evropské fotbalové asociace (UEFA) František Laurinec pozdravil zasedání a sdělil mu, že UEFA nebude FAČR doporučovat, koho má zvolit. "Důležité je, aby předseda vašeho svazu zvolen byl." 

- Dobeš: Fotbal bez předsedy? Nepřijatelné. Ministr se vyjádřil jasně: "Nový fotbalový předseda musí mít vaši důvěru, delegáti, a musí být obklopen spolupracujícím týmem, to je moje podmínka. Dnes tu opět mohou nastat kličky, návrhy na změnu stanov, politické obstrukce. To by přineslo pokračování krize, blamáž, hazard s důvěrou veřejných představitelů. Pro stát by to bylo nepřijatelné nemít partnera pro koncepční i dotační spolupráci." 

- Dobeš: daně z hazardu na sport. Slovo si vzal Josef Dobeš, ministr školství mládeže a tělovýchovy. Vyzdvihl aktuální úspěch reprezentace v podobě postupu na EURO, ale také dobré výsledky mládežnických reprezentací posledního období. "Fotbal není jen sport, je to fenomén," říká Dobeš. "Nyní fotbal stojí na historické křižovatce. Nedávno padl vládce Sazky, ukazuje se, že sport je podfinancovaný. Moji předchůdci na něm šetřili, za poslední roky klesly příjmy sportu o 40 procent. Parlamentem prošlo zdanění hazardu, je tu šance dostat 2,6 miliardy korun do sportu. Je dobrý čas zpracovat koncepci, jak tyto prostředky využít." 

- Chybí Opava. Mandátová komise oznámila, že v Nymburce je všech 130 delegátů z Čech a jen 71 z Moravy. "Schází Opava, zástupce tamního klubu II. ligy," řekl Otakar Mestek. Předsedajícím schůze byl zvolen Rudolf Řepka, generální sekretář svazu. 

- Kučera: Zvolme předsedu! Místopředseda Kučera apeluje: "Zkusme napodobit naše reprezentanty, dejme českému fotbalu nový impulz a zvolme předsedu." 

- Zazněla hymna, vítají Dobeše. Po tóneh státní hymny přivítal první místopředseda svazu Dalibor Kučera přítomného ministra školství Josefa Dobeše a člena exekutivy UEFA Františka Laurince ze Slovenska. 

- Novináři jsou zatím od jednání odříznuti. Žurnalisté nemají přístup do sálu, kde jednání bude probíhat. Sedí v blízké místnosti, která se proměnila na tiskové středisko, kam by jim měli pouštět obraz a zvuk ze sálu. Zatím ale tento stream nefunguje. 

- Klíčový bod: volební řád Po zahájení by měli delegáti přijmout jednací řád. Posledně se na něm "zasekli", teď už by ohledně něj měla zavládnout shoda. Klíčové bude, zda se české i moravské komoře podaří shodnout se na volebním řádu. Pokud ne, jednání se "odročí" opět o několik měsíců. Pokud ano, pustí se delegáti do volby předsedy, případně do souvisejících dovoleb dalších pozic ve výkonném výboru. 

- Delegáti se scházejí v sále. Hřiště s umělou trávou poblíž sportovního centra Nymburk, které dnes slouží jako parkoviště pro účastníky valné hromady, už se zaplnilo. Jeden z kandidátů Jindřich Rajchl dorazil v béžovém porsche, Karel Poborský přijel v bílém voze značky BMW. Delegáti už se scházejí v sále Za deset minut by valná hromada měla začít. 

- Moravská komora přišla s jiným návrhem, jak vyřešit třetí kolo. Doporučuje, aby se v něm sečetla získaná procenta z obou komor. S tím ovšem nesouhlasí česká komora a přichází s protinávrhem: ať vyhraje ten, kdo získá dvě třetiny všech hlasů. Na to ale zase jednoznačně odmítá přistoupit Morava, šlo by totiž o popření dvoukomorového systému, na kterém si Moraváci zakládají. 

- Jádrem sváru mezi různými skupinami fotbalových funkcionářů zůstává, jakým způsobem se vlastně bude volit. V červnu přijaté stanovy se totiž v tomto bodě ukazují jako problematické. Zmiňují, že v případném třetím kole má být zvolen předsedou ten kandidát, který v komoře, jež ho kandidovala, získá větší procento hlasů. Stále není úplně jasné, kdo je kandidátem české komory a kdo moravské. "Já se považuji za kandidáta moravské komory, protože odtamtud přijmu větší počet nominací," říká Miroslav Pelta, který má na Moravě vysokou podporu. 

- Na první valné hromadě proti sobě chtěli kandidovat jen místopředseda svazu Jindřich Rajchl a vlastník jabloneckého klubu Miroslav Pelta. Jak už jsme zmínili, k volbě tehdy nakonec vůbec nedošlo. V mezidobí se do boje o předsednické křeslo přihlásil i Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň. 

- První pokus zvolit Haškova nástupce 16. září zkrachoval. Delegáti se tehdy zasekli na procedurálních otázkách, zejména na nevyjasněném otazníku, zda klub musí zastupovat statutární zástupci, nebo zda je může nahradit osoba pověřená plnou mocí. To je mimochodem jediná záležitost, kterou se od té doby podařilo vyřešit. Delegáty smějí být toliko statutární zástupci. 

- Ivan Hašek zaskočil celou fotbalovou veřejnost, když na červnové valné hromadě oznámil, že končí ve funkci, a to už po dvou letech, tedy po polovině svého funkčního období. Prohlásil tehdy, že svou misi již naplnil a nyní ho čeká trenérská výzva v dubajském klubu Al Ahlí. Ten už mimochodem Haška ze svých služeb před několika dny propustil. 

- Dobrý den, vítám Vás o tomto svátečním dnu u on-line přenosu z Valné hromady Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Nejvyšší fotbalový orgán se dnes bude již podruhé pokoušet o zvolení nového předsedy svazu, nástupce odstoupivšího Ivana Haška. 

 

Právě se děje

Další zprávy