ŽIVĚ Češi budou v baráži o Euro hrát s Černou Horou

Sport Sport
13. 10. 2011 13:15
Čeští fotbalisté si v baráži o Euro 2012 zahrají s Černou Horou. Češi budou začínat doma, první zápas je na programu 11., či 12., odveta pak 15. listopadu. Zbylé dvojice tvoří Turecko - Chorvatsko, Estonsko - Irsko a Bosna a Hercegovina - Portugalsko. Rozhodl o tom los v polském Krakově. Černohorci hrají kvalifikaci teprve od roku 2008, ale už na druhý pokus se probojovali alespoň do baráže. Přitom měli vůbec nejtěžší kvalifikační skupinu s Angličany, Švýcary, Velšany a Bulhary, v níž například s postupující Anglií ani jednou neprohráli.
S fotbalisty Černé Hory se v baráži střetnou čeští fotbalisté.
S fotbalisty Černé Hory se v baráži střetnou čeští fotbalisté. | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Pro podrobnější informace, české i černohorské ohlasy na los, predikce postupu a další fakta sledujte stránky Aktuálně.cz S "živým" přenosem se s Vámi pro tuto chvíli loučím a u barážových bojů o Euro 2012 se těším znovu na shledanou.  

- JeštěVám dlužím celkovou bilanci Černé Hory na mezinárodní scéně: z 36 zápasů 14 vyhrála, 11 remizovala a 11 prohrála.  

- Domácím stánkem černohorského národního týmu je městský stadion v Podgorici, kde jsou domácí téměř neporažení. Z jednadvaceti doposud odehraných domácích duelů národního týmu zde prohráli pouze třikrát (s Italy, Švédy a přátelsky s Albánií) a naposledy si zde vylámala na Blakáncích zuby Anglie. Na menším stadionu (kapacita je 12,500 diváků) čeká tedy Bílkův výběr těžká práce.  

- Připomeňme si ještě jednou tým Černé hory, který bude pro Bílkovy hochy poslední překážkou v cestě na Euro. Češi se zatím s Černohorci nikdy neutkali, nicméně mladý národní výběr, který hraje teprve svůj druhý kvalifikační cyklus a ještě se nikdy na závěrečný turnaj nepodíval, vzbuzuje respekt. V základní skupině kvalifikace totiž dvakrát remizoval s Anglií a v pohodě udržel druhé místo ve skupině před Švýcarskem, jež na loňském MS dokázalo porazit i mistry světa Španěly. Největšími hvězdami Černohorců jsou Mirko Vučinic (Juventus), Stevan Jovetič (Fiorentina), Stefan Savič (ManCity) a Simon Vukčevič (Blackburn).  

- Důležité je také dodat, že Češi budou dvojzápas s Černou Horou začínat doma. Konkrétní místo a den (11. nebo 12. listopadu) budou jasné v nejbližších hodinách a dnech, podle domluvy obou týmů.  

Shrnutí Zopakujme si tedy ještě jednou, že Češi budou hrát 11(12.) a 15. listopadu baráž o Euro 2012 s Černou Horou. Zbylé dvojice tvoří Portugalsko - Bosna-Hercegovina, Turecko - Chorvatsko a Estonsko - Irsko.  

- Poslední dvojici pak utvořily Portugalsko a Bosna-Hercegovina.  

- Bude hrát s Černou Horou! 

- A je to tady. Česká republika.... 

- Na Česko tedy zbývá Černá Hora, nebo Bosna a Hercegovina 

- Estonsko bdue hrát s Iry! 

- Druhým taženým týmem z nenanasazených je Estonsko! 

- ... které bude hrát s Chorvaty! 

- První tým je Turecko.... 

- Vraťme se k losování, které co nevidět začne! 

- V hotelu Sheraton, kde se los koná, právě někdejší polský forvard Zbigniew Boniek prohlašuje, že Poláci jsou na Euro připraveni. Michel Platini, šéf UEFA, to viděl trochu jinak, když přijel v týdnu zkontrolovat stadion ve Varšavě. "Tohle asi nebude stadion, když tu není trávník. Ve Wroclawi jsem dal dva góly, tady nedám žádný," vtipkoval. 

- Než budou vysvěteny všechny základní procedury, které v tuto chvíli představuje generální sekretář UEFA Giovanni Infantino, je čas si představit již jisté účastíky Eura. Jsou jimi krom pořadatelů Polska a Ukrajiny: Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Dánsko, Švédsko, Rusko, Řecko a Nizozemí.  

- V Krakově právě začal slavnostní ceremoniál, jehož vyvrcholením bude losování baráže o Euro 2012, jíž se zúčastní i Česká republika! 

Anketa Podle výsledků ankety na Aktuálně.cz se zdá, že Vaším favoritem, či přesněji řečeno týmem, kterého byste si pro play-off (baráž) přáli, je Estonsko, jež dostalo okolo poloviny hlasů. Třetinu Vašich hlasů dostali Turci, Černou Horu a Bosnu s Hercegovinou by si přálo jen minimálně čtenářů Aktuálně.cz  

- Důležitá informace. Krom složení barážových dvojic určí dnešní los v Krakově také týmy, jež budou začínat listopadový dvojzápas (hrát se bude 12. a 15.11) doma. Nasazení tedy v tomto ohledu nebude hrát roli.  

- Ostatní týmy, keré Češi mohou v baráži potkat, jsou na tom historicky o poznání hůře. Černá hora se během své mladé historii na závěrečný turnaji ještě nikdy neprobojovala, stejně jako Bosna a Hercegovina a Estonsko. Nejlepším výsledkem Turků, kteří se na ME kvalifikovali třikrát, je semifinále minulého šampionátu (2008) v Rakousku a Švýcarsku.  

- Zajímavost: Česko během své samostatné existence na fotbalovém Euru nikdy nechybělo a letos bojuje už o svoji pátou účast na mistrovství Evropy. Zároveň je Česko (jako nástupnický fotbalový tým Československa) ze všech osmi týmů, jež zamířily do baráže, jediným týmem, který dokázal Euro vyhrát (1976). V samostatné historii pak byli Češi nejblíže titulu v Anglii, kde skončili stříbrní za Němci.  

Estonsko Česko má s Estonskem zatím velmi pozitivní bilanci. Všechny tři dosavadní vzájemné duely ovládlo, i když ten poslední se hrál již před sedmi lety (a Česko jej v Teplicích vyhrálo 2:0).
Poslední vítězství nad Estonci si z dnešního týmu pamatují Čech s Rosickým, Plašilem a Barošem, který tehdy vstřelil oba české góly.
 

Estonsko Papírově nejslabším možným soupeřem českého týmu je Estonsko, aktuálně až sedmatřicátý celek fotbalové Evropy.
Pobalťané se do baráže propracovali trochu překvapivě na úkor Srbska, které ve svém posledním zápase nezvládlo zvítězit nad Slovinci, a skončilo až na třetím místě skupiny za Itálií a právě Estonci.
Největší hvězdou v dresu Estonců se přitom během kvalifikace ukázal Konstantin Vassiljev, sedmadvacetiletý záložník Permu, jenž vstřelil v devíti zápasech pět branek.
 

Č. Hora Největšími hvězdami aktuálně 35. nejlepšího týmu Evropy jsou "italská" útočná esa Mirko Vučinič a Stevan Jovetič. První z nich působí v Juventusu, druhý ve Fiorentině.
Mladík Stefan Savič se zase pokouší prosadit do kádru Manchesteru City a třeba Simon Vukčevič od letoška nastupuje za anglický Blackburn Rovers
 

Č. Hora Druhým balkánským soupeřem, kterého může osud českému národnímu týmu postavit v baráži do cesty, je Černá Hora.
Někdejší jugoslávská republika vstoupila do mezinárodních soutěží UEFA až v roce 2007, a tak se nelze divit, že se s Čechy zatím ještě nesetkala.
V kvalifikaci o Euro 2012 ovšem Černohorci ukázali, že se s nimi musí počítat. Dvakrát dokázali remizovat s Anglií a celkem bez potíží si zajistili druhé místo ve skupině G na úkor účastníka loňského MS Švýcarska.
 

Bosna S Bosnou a Hercegovinou mají Češi zatím stoprocentní bilanci. Utkali se s ní dvakrát behěm kvalifikace o Euro 2004 a dvakrát vyhráli (doma 3:0, venku 3:1). Pamětník těchto duelů ovšem v sestavách nezůstal jediný.
Bosna a Hercegovina je aktuálně devatenáctým nejlepším týmem Evropy, o místo za Tureckem.
 

Bosna Zajímavým soupeřem by pro český tým mohla být i Bosna a Hercegovina, a to především proto, že v jejím kádru nastupuje někdejší hvězda Teplic Edin Džeko.
V posledním zápase skupiny totiž po Džekově brance vedla ve Francii 1:0, tedy výsledkem, který jí zajišťoval první místo ve skupině.
Pak ale Francie dostala po přísně posouzeném faulu na Samira Nasriho možnost zahrávat penaltu a v 78. minutě sám postižený srovnal na konečných 1:1, což Galskému kohoutovi stačilo k uhájení první příčky.
 

Turecko Češi i přes tři roky starou porážku na Euru 2008 mají s Turky pozitivní zápasovou bilanci. Doposud s nim hráli šestkrát a z toho v polovině případů vyhráli, jednou remizovali a dvakrát prohráli.
Svěřenci Guuse Hiddinka, jež momentálně drží osmnáctou příčku v žebříčku UEFA, nicméně vyhráli oba poslední vzájemné duely: jak ten ze vzpomínaného Eura 2008, tak loňské přátelské utkání ve Spojených státech (2:1).
 

Turecko Představme si popořadě jednotlivé možné soupeře českého týmu. Začněme u Turecka, které do baráže postoupilo jako druhý tým skupiny A za Německem.
Turci by byli velice pikantním soupeřem. Na posledním evropském šampionátu totiž díky nevídanému obratu v posledním zápase základní skupiny s Českem porazili výběr Karla Brücknera 3:2, postoupili do vyřazovací části a posléze až do semifinále. Naopak Češi se museli s turnajem rozloučit.
Ze současného výběru Michala Bílka tuto porážku pamatují Michal Kadlec, Milan Baroš, Jaroslav Plašil a Petr Čech, který se tehdy podepsal špatným výběhem pod vyrovnávací gól Nihata na 2:2.
Nihat, který před třemi lety vstřelil i rozhodující gól zápasu s Čechy, v týmu Turků figuruje i v tomto kvalifikačním cyklu, nicméně největší hvězdou týmu je patrně Burak Yilmaz, střelec tří kvalifikačních branek a aktuálně nejlepší kanonýr turecké ligy. Právě Yilmaz vsítil v úterý Ázerbajdžánu rozhodující gól, jenž posunul Turecko do baráže.
 

  Čeká republika bude v dnešní losu čtyř barážových dvojic patřit společně s Portugalskem, Chorvatskem a Irskem mezi nasazené týmy. Její soupeř tedy vzejde ze čtveřice Bosna-Hercegovina, Černá Hora, Estonsko a Turecko. 

- Dobrý den! Vítejte u dnešního online přenosu, jímž Vám z polského Krakowa zprostředkujeme losování barážových dvojic v boji o fotbalové Euro 2012. Na koho narazí Češi? To se dozvíme po 13. hodině. 

 

Právě se děje

Další zprávy