ŽIVĚ Litva - Česko 1:4, reprezentace jde do baráže

Sport Sport
11. 10. 2011 21:35
Sledujte rozhodující utkání Litva - Česko minutu po minutě online. Současně Vás budeme informovat i o změnách stavu v utkání Španělsko-Skotsko.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítejte u dnešního online přenosu z posledního utkání českých fotbalistů v kvalifikační skupině I o postup na fotbalové Euro 2012. Rozhodující zápas Litva - Česko začíná ve 20:45. 

- Češi z tohoto zápasu potřebují nutně vytěžit alespoň bod, nejlépe však všechny tři. Před závěrečnými zápasy se totiž nacházejí až na třetím místě kvalifikační skupiny, o bod za druhým Skotskem, které drží "barážovou" pozici. Ovšem Češi mají v úterý o poznání slabšího soupeře než Skotové, kteří hrají ve Španělsku. I když: právě s Litvou dokázali Bílkovi svěřenci na začátku tohoto kvalifikačního cyklu doma nečekaně prohrát 0:1.  

- Bílkův výběr nicméně má proti Skotům výhodu lepšího vzájemného zápasu, a tudíž v případě bodové shody bude do baráže o Euro 2012 postupovat on. Proto by mu za jistých okolností (tedy porážky Skotska ve Španělsku) stačil z utkání s Litvou bod za remízu. Aktuální situaci v tabulkách jednotlivých kvalifikačních skupin si můžete prohlédnout zde.  

- "Hrajeme o všechno a věřím, že mužstvo ukáže svoji sílu," prohlásil na tiskové konferenci kouč reprezentace Michal Bílek. "Litevci budou hrát i doma ze zajištěné obrany a spoléhat na rychlé protiútoky. Tahle taktika jim v Olomouci maximálně vyšla, třebaže jsme měli místy drtivou převahu a neproměnili několik vyložených šancí včetně penalty. Tentokrát musíme být efektivnější v koncovce, abychom dosáhli potřebného úspěšného výsledku." 

- Sestavu českého týmu, která bude známa nejpozději hodinu před zápasem, má prý trenér Bílek "už v hlavě". Jistě v ní nebude Tomáš Hübschmann, jenž se nechal vyloučit v zápase se Španěly, a nastoupit nemůže, a dost možná bude chybět i Tomáš Rosický, který si při včerejším tréninku natáhl tříslo. Více o zranění českého kapitána se dočtete zde. 

- Naopak navzdory kritice a přáním fanoušků bude téměř jistě v základní sestavě českého týmu útočník tureckého Galatasaray Istanbul Milan Baroš, který dle Bílka "zůstává útočníkem číslo jedna". Sázka na Baroše se nelíbí ani čtenářům Aktuálně.cz - jakou sestavu by zvolili oni, si můžete prohlédnout zde.  

- Mimochodem - pokud by Vás zajímalo, na které týmy by čeští fotbalisté v případě postupu mohli v baráži o Euro 2012 narazit, prohlédněte si tuto grafiku Aktuálně.cz. 

- Stojí za to připomenout, které týmy už si účast na Euru 2012 zajistily. Jsou to krom pořadatelů z Ukrajiny a Polska Španělé, Holanďané, Němci, Italové a Angličané.  

- Tréner Michal Bílek dvě hodiny před výkopem utkání v Litvě oznámil českou sestavu. Do klíčového zápasu Češi naskočí v tomto složení: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Plašil, Rosický, Jiráček - Rezek, Baroš, Pilař. 

- Jak vidno, trenér Michal Bílek zvolil skutečně poměrně ofenzivní sestavu. Zatímco v obraně zůstává vše jako v zápase se Španěly, v záloze nezůstal kámen na kameni. Distancovaného Hübschmana patrně nahradí na postu defenzivního záložníka plzeňský univerzál Petr Jiráček, před nímž budou tvořit hru Rosický a Plašil. Po křídlech by pak měli Baroše v útoku doplňovat rychlonozí Rezek s Pilařem. Jen na lavičce oproti zápasu se Španěly zůstali Pudil s Kolářem.  

- Zároveň je velkou úlevou pro české fanoušky fakt, že se Rosického zranění třísel z tréninku nakonec neukázalo tak vážné, aby nemohl do klíčového utkání nastoupit. Zdali jej ale přeci jen nebude v utkání limitovat, uvidíme až při samotném zápase.  

- Nasazení Jana Rezka do základní sestavy je dost možná pro mnohé fanoušky překvapením. Do útoku by alespoň čtenáři Aktuálně.cz raději poslali nejlepšího kanonýra Gambrinus ligy Davida Lafatu s polečně s Tomášem Pekhartem, než Rezka s Barošem. Koho byste do základu proti Litvě postavili vy? Hlasujte zde.  

- Mimochodem, v anketě Aktuálně.cz dostal Milan Baroš vůbec nejméně hlasů ze všech hráčů - s výjimkou rezervních golmanů Jana Laštůvky a Jaroslava Drobného.  

- Faktem je, že Baroš se za českou reprezentaci trefil v tomto kvalifikačním cyklu pouze jednou - do sítě Lichtenštejnska. Podobně jsou ale na tom i ostatní čeští útočníci, ze kterých se za posledních sedm ostrých zápasů prosadili gólově (jednou) jen dva další forvardi: Václav Kadlec a Tomáš Necid. Nejlepšími českými střelci kvalifikace jsou se dvěma brankami záložník Jaroslav Plašil a obránce Michal Kadlec.  

- Krom zápasů Litvy s Českem a Španělů se Skoty se dnes hraje dalších 20 utkání kvalifikace o Euro. Ve skupině A už se dohrálo první z nich: Kazachstán remizoval s Rakouskem 0:0. V tomto zápase už ale o nic nešlo na rozdíl od zbývajícíh dvou duelů této skupiny: Belgie a Turecko totiž bojují o místo v baráži (za vítězem Německem). Lépe na tom je momentálně Turecko, neboť Belgie o poločase prohrává s Německem 0:2 a Turci drží remízu s Ázerbajdžánem. Pokud by takto oba zápasy skončily, do baráže by šli Turci.  

- Domácí Litva nastoupí v této sestavě: Karčermarskas - Radavičius, Skerla, Žaliukas, Stankevičius - Mikoliunas, Ivaškevičius, Pilibaitis, Vičius - Šernas, Poškus. 

- Zápas bude rozhodovat trojice rozhodčích ze Španělska. Hlavním bude Borbalán, na pomezí mu budou asistovat Martínez a Fernandez. 

- Na lavičce českého týmu je brankář Drobný, obránci Pospěch a Pudil, záložníci Kolář a Vacek, útočníci Lafata s Pekhartem. Ani mezi náhradníky nejsou Rajnoch, Petržela a brankář Laštůvka. 

- Špatná zpráva pro český tým. Kapitán Tomáš Rosický nakonec po rozcvičce musel svůj dnešní start vzdát. V sestavě ho nahradí Daniel Kolář. Mezi náhradníky se posune Milan Petržela. 

- Aktualizovaná sestava českého týmu: Čech - GebreSelassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Kolář, Jiráček, Plašil - Rezek, Baroš, Pilař. 

- Stadionem už zní česká národní hymna. 

- Český tým povede jako kapitán podle očekávání Rosického zástupce brankář Petr Čech. 

1. Utkání právě začalo. 

1. Česko bude kopat penaltu! Skerla ve vápně podržel za dres Milana Baroše. 

2. Stoper Michal KADLEC vstřelil gól, Česko vede v Litvě hodně brzy 1:0. Kadlec zvolil svou tradiční střelu doprostřed přesně pod břevno. 

4. To je přesně to, co český tým potřeboval. Brzký gól by mohl otevřít stavidla ofenzivního fotbalu na obou stranách. 

4. Mohlo být vyrovnáno. Do velké šance se středem české obrany prodral Šernas, Čech byl ovšem pozorný a jeho štiplavou ránu vyrazil. 

- Také ve Španělsku vše probíhá podle postupového scénáře. Domácí mistry světa poslal v 6. minutě do vedení nad Skoty záložník Manchesteru City David Silva. 

8. Litva se snaží o postupný útok, Češi jsou pozorní a brání velmi svědomitě. Je jim jasné, že nesmí připustit komplikaci. 

9. Český tým by měl sklidnit hru, příliš ztrácí balony, míč drží spíše domácí outsider. 

12. Češi už to s pasivitou přehánějí, nechávají hrát Litevce, ti teď mají druhý roh po sobě. 

13. Nápor žlutých teď utnul Baroš, který dobře vyvezl balon, zasekl a rozehrál. 

13. Pěknou akci po pravém křídle předvedl Kolář a vynutil si faul. Bude z toho velmi dobrá příležitost. Míč k přímému kopu si bere Jaroslav Plašil. 

14. Plašil rozehrál přímý kop velmi vtipně, po zemi na desítce našel Baroše, který ale míč z první netrefil dobře. 

15. Česko vede 2:0. Po Pilařově akci se míč odrazil k Barošovi, ten pěknou střelou trefil sice jen tyč, gólovou tečku za akcí ovšem udělal přesnou dorážkou pod břevno Jan REZEK. 

17. I když je odehráno teprve čtvrt hodiny a zdaleka není nic jistého, česká kombinace teď připomínala exhibici. V hlavní roli plzeňská trojice Jiráček - Pilař - Kolář. 

20. Aktivně hrající Pilař vysunul chytrou uličkou Rezka, který mohl jít prakticky od půlky hřiště úplně sám na litevskou branku. Asistent rozhodčího ovšem odmával ofsajd, který nebyl. 

21. Pilibaitisova rána mířila hodně vedle Čechovy branky. 

23. Levý bek Kadlec předvedl famózní věc. Míč ukořistil u své branky a rychlým sprintem ho vyvezl až k vápnu soupeře. Přihrávka na Jiráčka ovšem nebyla úplně přesná. 

24. Pilař vzal zodpovědnost na sebe, vybojoval nadějnou standarku, ale nepříjemně se přitom zranil. Krvácí v obličeji a odchází do šatny na šití. 

24. Trestný kop rozehráli Češi za zeď na Baroše, který z úhlu levačkou trefil pouze boční síť. 

29. Na pravé straně se uvolnili Rezek s GebreSelassiem, druhý jmenovaný poslal míč po zemi na Baroše, ten však ve vápně špatně zpracoval. 

30. Pilař se stále nevrátil z kabiny, střídání ale kouč Michal Bílek zdá se nechystá. 

31. Další dvojice rohových kopů pro Litvu. První odvrátil mohutným odkopem Kadlec, druhý skončil hlavičkou, která mířila přímo do náruče Čecha. 

35. Dobrá zpráva - Pilař už je zpět na hřišti. Českému týmu chyběl více než deset minut. 

35. Penaltu teď chtěli i Litevci. Plašil zezadu tělem vrazil do útočníka Šernase, který právě zpracovával míč. Píšťalka španělského sudí však tentokrát zůstala němá. 

38. Trestný kop Litevců srazila česká obrana na roh. 

39. Domácí zatápějí českému týmu a sahají po snížení. Měli čtyři rohy po sobě, míč ale nakonec opět vyvezl Baroš. 

- Španělsko - Skotsko 2:0. Svůj druhý gól vsítil těsně před poločasem David Silva. 

44. Baroš se snažil uličkou vysunout Rezka, skvělý úmysl nevyšel jen o kousíček. 

45. Jan REZEK dává svůj druhý gól, vedeme 3:0. Explzeňského křídelníka vyzval ke skórování parádním centrem Plašil. Rezek byl sám na malém vápně, do míče se položil rybičkou a míč skončil u levé tyče litevského gólmana. 

45+1. První poločas skončil. 

- Drama se nekoná, všechno zatím běží podle plánu a Čechům chybí k postupu do baráže jen malý krůček. V Litvě vedou jednoznačně 3:0 a Španělé v Alicante zatím poráží Skoty 2:0.  

- Čechům pomohl bleskurychlý gól. Už v první minutě byl ve vápně faulován Baroš a Kadlec penaltu s jistotou proměnil. Hosté sice v některých fázích první půle až příliš přenechávali inciativu Litevcům, dopředu však byli velmi nebezpeční a vstřelili Rezkem další dva góly. 

46. Začal druhý poločas. 

46. Litva poprvé střídá. Na hřiště přijde dvacetiletý talent Novikovas. 

49. Hra se na začátku druhé půle přesouvá ze strany na stranu, avšak končí daleko před pokutovými územím obou týmů. 

- Je hotovo, Španělé vedou doma nad Skotskem už 3:0. V 54. minutě se zapsal mezi střelce David Villa. 

53. Kolář pronikl po pravém křídle do vápna a našel na malém vápně Baroše. Český útočník ale v tísni a v podstatě zády k brance trefil pouze boční síť. 

55. Obléhání litevské branky zakončil svou typickou technickou střelou na zadní tyč Václav Pilař. Tři tyče ovšem o notný kus minul. 

57. Pilař řádně větrá na levé straně obranu domácích. Pronikl po brankové čáře až k brance, jeho snaha prostrčit míč na Baroše, který stál prakticky před prázdnou brankou, ovšem nebyla úspěšná. 

58. Podobnou akci předvedl na druhé straně Kolář, ovšem se stejným výsledkem. 

59. Michal Bílek sáhl k prvnímu střídání. Milana Baroše nahradil na hrotu útoku Tomáš Pekhart. 

60. Pilibaitis zkusil ránu ze dvaadvaceti metrů, Čecha ale nezaměstnal. Mířil příliš vysoko. 

- Skotové v Alicante snížili na 1:3. V 66. minutě se trefil Goodwillie. 

64. Pěkný centr Stankevičiuse propadl až na zadní tyč, kde včas zakročil GebreSelassie. 

65. Litevci jsou v této fázi utkání opět v tlaku. Nápor zakončil Šernas přízemní jedovkou, pro kterou Čech v poklidu poklekl. 

67. Litva bude kopat penlatu. Hubník zezadu ukopl míč Šernasovi, ale zasáhl i nohy. Španělský sudí odpískal penaltu a Hubníka vyloučil. 

67. Sám faulovaný ŠERNAS penaltu s jistotou proměnil. Střílel po zemi k pravé tyči, Čech skočil na opačnou stranu. 

68. K Sivokovi se do středu obrany přesunul Kadlec, levého obránce si zahraje Jiráček. 

70. Michal Bílek reaguje na Hubníkovo vyoučení. Václav Pilař uvolnil své místo na hřišti Danielu Pudilovi. 

70. Jiráček je zpět v záložní řadě. 

72. Češi i o deseti drží Litevce hodně daleko od branky Petra Čecha. 

74. Na hřišti se v dresu Litvy objevuje Beniušis, který vystřídal Pilibaitise. 

75. Jiráček špatnou přihrávkou nabídl možnost domácím, litevský hráč ovšem místo přihrávky volil nepřesnou střelu z velké dálky. 

76. Rezek si šikovně pokryl míč a nechal se na vlastní polovině zfaulovat. Češi se tak mohou osvobodit od vzrůstajícího tlaku. 

77. GebreSelassie se na pravém křídle pěkně uvolnil, jeho přetažený centr ale nenašel nikoho ze spoluhráčů. 

79. Kolář obešel na vlastní polovině dva protihráče, Panka to neunesl a plzeňského středopolaře fauloval. Zaslouženě za to vidí žlutou kartu. 

81. Domácí kapitán Skerla se dostal na malém vápně k nebezpečné hlavičce. Mířil přesně k tyči, ke které ovšem včas doskočil Čech a jako správný kapitán podržel svůj tým. 

82. Michal Bílek potřetí střídá. Ze hřiště jde střelec dvou branek Jan Rezek, místo něj si připíše další reprezentační start obránce Zdeněk Pospěch. 

84. Třetí penalta v utkání! Tentokrát budou kopat znovu Češi. Pospěch vysunul do vápna skvělou přihrávkou Pekharta, do kterého se v souboji opřel Radavičius. Útočník Norimberku padl k zemi a španělský sudí neváhal. 

85. Litva - Česko 1:4. Michal KADLEC znovu nezaváhal, když tentokrát mířil k levé tyči litevské svatyně. 

85. Sudí Borbalán dnes v Kaunasu potvrzuje svou pověst. Nařizování penalt a udělování červených karet je pro jeho výkony charakteristické. 

88. Češi jsou v pohodě. Dobře vědí, že si v listopadu zahrají baráž o Euro. 

90. Jedovka Novikovase končí v náruči jistého Čecha. 

90. Španělský rozhodčí nastavuje čtyři minuty. 

90+3. Nastavení se hraje v bezstarostném a líném tempu, ani Litevci už se nikam neženou. Už není, o co hrát. 

90+4. Utkání skončilo. 

- Španělé v Alicante udrželi výhru nad Skotskem 3:1 a pomohli tak českému týmu k postupu do baráže. 

- Kvalifikační cyklus, který vyryl českému fanouškovi řadu vrásek do tváře, je tedy u konce. A dopadl podle očekávání. Češi končí druzí ve skupině za suverénním Španělskem a zahrají si play off o účast na Euru 2012. 

- V zápase s Litvou se jasně ukázala větší kvalita českého týmu, který šel už ve 2. minutě do vedení. V dalším průběhu v klidu hlídal výsledek a v koncovce byl o poznání nebezpečnější, než pobaltský soupeř. Čechům nevadila ani absence kapitána Rosického, kterého v roli tvůrce hry v pohodě zastoupili Plašil, Jiráček či Pilař. 

- Děkuji za pozornost, přeji pěkný zbytek večera a těším se u dalších online přenosů nashledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy