Od Sazky už ani korunu. Přežijí v Česku menší sporty?

Sport ČTK Sport, ČTK
20. 12. 2010 19:50
Zavřený kohoutek od Sazky může mít devastující následky
Problémy může mít například plavání.
Problémy může mít například plavání. | Foto: Reuters

Praha - Devastující následky může mít pro české sportovní svazy skutečnost, že už nebudou od loterijní společnosti Sazka dostávat finance na svou činnost. Shodují se na tom zástupci sportovních svazů.

Krátkodobě nebude mít tento krok dramatický dopad, v horizontu několika let ale mohou přijít problémy. "Haló efekt nebude žádný, protože v rozpočtu pro rok 2011 jsme s žádnými penězi od Sazky nepočítali," řekl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Čtěte také:
Šéf Sazky se vzdal auta, firma ale potřebuje miliardy
Černý scénář pro Sazku: Bezmocný Hušák a majetek pryč

"Ale je to o rozvoji celého odvětví. Na reprezentaci peníze ze státu jdou, ale tu si musíte vychovat. Dlouhodobě to bude velmi znát," uvedl Varhaník, který je zároveň členem výkonného výboru Českého svazu tělesné výchovy a sportu, majoritního akcionáře Sazky.

Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka potvrdil informaci, že si svazy odhlasovaly, že od Sazky příští rok neuvidí ani korunu. "Už třináct let naše peníze pocházejí z marketingu a nikoli z toho, že nám je někdo dává. Všechny naše potřeby jsou saturovány," prohlásil Kaderka s tím, že na fungování tenisového svazu situace kolem Sazky nebude mít vliv.

Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu
Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu | Foto: Ondřej Besperát

Trpět budou menší a nepříliš úspěšné sporty. Varhaník volá po systémovém řešení, neboť sport je podle některých studií trvale podhodnocen. V době škrtání státního rozpočtu se prý jen těžko najde východisko.

"Loterijní trh se proměnil, je třeba změnit celý způsob financování sportu. Snažíme se o to, ale spadli jsme do doby, která tomu vůbec nepřeje," uvedl Varhaník. Nechtěl se pouštět do žádných spekulací, neboť informace má pouze z médií. "ČSTV by se měl sejít a nedělat mrtvého brouka," řekl.

Velké sporty nejspíš přežijí konec toku financí od Sazky bez úhony. Potvrzuje to předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král. "My si většinu peněz musíme při našem objemu rozpočtu zajistit sami. Situace finanční podpory sportu je v současné době dost nepřehledná, snad se najde nějaké řešení. Ostatní svazy jsou na tom asi daleko hůř," řekl.

Foto: Vojtěch Marek

Českomoravský fotbalový svaz zprávy o potížích ve financování českého sportu nepřekvapily. Fotbal jako jeden z mála sportovních svazů kdysi zrovna nehoroval pro výstavbu tak nákladného zařízení (dnešní O2 areny), které ostatně sám nevyužívá. "V našem případě peníze z těchto zdrojů šly do nejnižších klubů na provoz mládežnického fotbalu. Pokud nám budou chybět, musíme vytvořit jiné zdroje, abychom to dokázali nahradit," řekl předseda svazu Ivan Hašek.

Ani Česká baseballová federace jako reprezentant menšího sportovního svazu s příjmy od Sazky nepočítá. "Určitě ty peníze budou chybět a povede to k omezení činnosti, ale doufáme, že to nebude dramatické," uvedl předseda federace Petr Ditrich, ale nechtěl konkrétně předem mluvit o tom, čeho se omezení dotkne.

Ani plavání si podle předsedy svazu Vladimíra Srba nemůže výskat, byť výkonnost reprezentantů stoupá. "Zkomplikuje nám to otázku soutěží. Nějaké další zdroje hledáme, ale nemohu říct, že úspěšně. Peníze nejsou.

Talentů a reprezentace se to moc nedotkne, ale na nějaké roky dopředu to není moc optimistická předpověď," uvedl Srb, který dvacet let vedl ČSTV jako jeho předseda a stál u souhlasu s výstavbou haly ve Vysočanech pro mistrovství světa v hokeji v roce 2004, kvůli níž se Sazka dostala do problémů.

Svazy věřily slibům

Předtím podle Srba fungoval systém dobře. "Určitě Sazka ve spolupráci s ČSTV byla velkým přínosem pro sport, ale ukazuje se, že arena byla příliš velká zátěž," konstatoval Srb. On sám stavbu haly prosazoval. "Bylo nemožné, aby předseda ČSTV, spolku sdružujícího lední hokej, řekl ne na výstavbu haly, kvůli níž bylo mistrovství světa u nás už o jeden rok odloženo," prohlásil.

Přiznal, že sportovní svazy slepě věřily slibům Sazky, jak své závazky zvládne. "V některých jednáních jsme byli až příliš důvěřiví. Předpokládal jsem, že některé sliby budou dodrženy," upozornil například na změnu zákona o DPH, kterou z části Sazka své problémy vysvětlovala. "DPH by to jistě nezachránila, ale víra, že se to podaří vyřešit, udělala další sekeru," řekl Srb.

S nynějším předsedou ČSTV Pavlem Kořanem, svým někdejším zástupcem, má schůzku v úterý. "Určitě se o tom budeme bavit, ale i kdyby dopadl problém Sazka sebelíp, peníze budou sportu chybět," prohlásil Srb.

 

Právě se děje

Další zprávy