Zájem diváků a málo gólů. Takové bylo první kolo ligy

yac
28. 7. 2009 10:00
Na stadiony si našlo cestu téměř šedesát tisíc lidí
Fanoušci se po dvou měsících zase dočkali ligového fotbalu.
Fanoušci se po dvou měsících zase dočkali ligového fotbalu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Velký zájem diváků, ale jen skromná podívaná, tak by se dalo ve stručnosti charakterizovat právě skončené první kolo české nejvyšší fotbalové soutěže.

Na stadiony totiž po dvou měsících prvoligového fotbalového půstu zavítalo téměř šedesát tisíc diváků, kteří v osmi zápasech zhlédli celkem 16 branek, což dělá hubený průměr dvou gólů na utkání.

Vůbec nejvyšší zájem o ligový fotbal byl v Teplicích, kam zavítal loňský vicemistr Sparta. Tento duel si nenechalo ujít přes patnáct tisíc fanoušků.

Čtěte také:

Liga odstartovala. Sparta si opět z Teplic odváží bod
Mistr na úvod ztratil. Boleslav si veze z Edenu bod

Ti si ale neužili ani krásný fotbal, ani branek, když se oba pozorně bránící soupeři rozešli s již tradiční remízou 0:0.

Sparta podobně divácky táhla i v úvodním kole loňského a předloňského ročníku, kdy na její zápasy s Mladou Boleslaví a Libercem rovněž zavítalo přes patnáct tisíc fanoušků.

Divácky atraktivní byl i duel mistrovské Slavie, která doma hostila Mladou Boleslav. Po dvou kontroverzních gólech šlágr kola skončil remízou 1:1.

Fanoušci domácích, kterých se v ochozech sešlo přes třináct tisíc, ale nejspíš s bodem byli spokojeni. Slavia sice byla aktivnější, avšak v závěru ji málem zaskočil lob Chramosty, jenž ovšem mířil do břevna.

Gambrinus liga i přes vyšší návěštěvnost stále zaostává

Nejnižší zájem diváků zaznamenali stejně jako loni Bohemians Praha, jejichž duel s Olomoucí na živo zhlédlo pouhých 1820 fandů, což je o necelé dvě stovky více než v prvním kole před rokem.

Domácí navíc prohráli 0:2, a Olomouc se tak díky nejvyššímu brankovému rozdílu kola dostala do čela tabulky, zatímco Bohemians na její opačný konec.

Vůbec nejvíce branek zas padlo v utkání Slovácka s Plzní. Ligový nováček i přes dva góly Švancary nakonec tahal za kratší konec a Západočeši si připsali první tři body za výhru 3:2.

Zajímavá data

Průměrná návštěvnost GL v sezoně 2008/09: 4668
Nejnižší průměrná návštěvnost GL v historii: 3840 (2004/05)
Nejvyšší průměrná návštěvnost GL v historii: 7153 (1996/97)

Průměrná návštěvnost 1. Bundesligy v sezoně 2008/9: 42.600
Průměrná návštěvnost Premier league v sezoně 2008/9: 35.600
Průměrná návštěvnost Serie A (Itálie) a La Ligy (Španělsko) v sezoně 2008/09: cca 25.000

To druhý staronový účastník soutěže, Bohemians 1905, si v prvním utkání před napěchovaným "Dolíčkem" připsal alespoň první bod za bezgólovou remízu s Brnem.

Diváci ale opět viděli spíše urputný boj než oku lahodící fotbalovou krásu.

A tak asi nejzajímavějším momentem kola zůstává právě divácký zájem, když se průměrná návštěvnost kola dostala na více než sedm tisíc diváků (7184).

Pokud by se tento a vyšší průměr udržel i do posledního kola, zaznamenala by česká liga vůbec největší zájem diváků v historii.

Dosud nejlepším výsledkem je totiž průměr 7153 diváků ze sezony 1996/1997, naopak loni byla průměrná návštěvnost o téměř tři tisíce diváků nižší.

I v případě udržení laťky nastavené v prvním kole se Gambrinus liga ale ani zdaleka neblíží nejvyšším fotbalovým soutěžím Evropy.

Vždyť na německou ligu například loni zavítalo v průměru 42 600 lidí na zápas, tedy jen o pár tisíc méně, než činila v české lize průměrná návštěvnost kola.

1. fotbalová liga pokračuje už tento pátek zápasem druhého kola mezi pražskou Spartou a Bohemians 1905 .

 

Právě se děje

Další zprávy