Sportovec roku 2008: Královnou se stala Špotáková

ČTK, Red Spo
10. 1. 2009 21:46
Anketu potřetí v řadě vyhrála žena
Oštěpařka Barbora Špotáková zapsala sebe i Českou republiku do rekordních tabulek. Ve Stuttgartu hodila nejdál v historii.
Oštěpařka Barbora Špotáková zapsala sebe i Českou republiku do rekordních tabulek. Ve Stuttgartu hodila nejdál v historii. | Foto: Reuters

Praha - Atletka Barbora Špotáková vyhrála jubilejní 50. ročník ankety Klubu sportovních novinářů a stala se Sportovcem roku 2008 v České republice.

Olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem dostala v hlasování 1778 bodů a o 278 porazila sportovní střelkyni Kateřinu Emmons, dvojnásobnou medailistku z Pekingu. Třetí skončil běžec na lyžích Lukáš Bauer, nejlepším kolektivem jsou fotbalisté Slavie Praha.

Obhájkyně prvenství rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila páté místo za olympijským vítězem ve střelbě na trap Davidem Kosteleckým. Slavnostní vyhlášení dnes hostilo pražské Hudební divadlo Karlín.

Fotbalisté Slavie vyhráli svou kategorii o jediný bod před fotbalisty České republiky do 19 let. Třetí mezi kolektivy skončili hokejisté Slavie Praha.

Čtěte také: Biatlonista Šlesingr doběhl v Oberhofu čtvrtý
                    Špotáková opět úspěšná. Je 4. nejlepší atletkou světa

Anketu potřetí za sebou vyhrála žena, neboť předloni se z vítězství radovala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Špotáková měla životní sezonu. Na olympiádě ve slavném závodu posledním hodem porazila ruskou soupeřku Marii Abakumovovou a vytvořila evropský rekord. Ten pak ve finále Grand Prix ve Stuttgartu vylepšila až na světové maximum 72,28 metru.

Emmons si vedle zlata přivezla z olympiády i stříbrnou medaili a Bauer vedle Světového poháru loni jasně vyhrál také prestižní seriál Tour de Ski. Na vyhlášení chyběla jen Sáblíková, která je na mistrovství Evropy v nizozemském Heerenveenu, na slavnostním večeru nebyla ani celkově devátá Šárka Záhrobská, jež pojede v neděli slalom Světového poháru v Mariboru.

Špotáková dostane za první místo v anketě čtvrt milionu korun, Emmons 200.000 a Bauer 170.000 korun. Nejlepší tým si rozdělí 100.000 korun. Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendu dostal trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa a světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, nejlepším juniorem roku je judista Lukáš Krpálek.

Jubilejního padesátého ročníku se zúčastnily některé legendy českého sportu, pozváni byli předchozí vítězové ankety. Pořadem provázel Jakub Železný, o hudební produkci se postarala skupina Čechomor v doprovodu filharmonie Bohuslava Martinů.

 

Právě se děje

Další zprávy