Česko - Švédsko on-line

20. 2. 2006 12:02
Ve pátek od 16:30 sledujte on-line přenos semifinále olympijského turnaje mezi hokejisty Česka a Švédska. Probijí se Češi přes hvězdami nabitý tým Švédska do finále? Zápas exkluzivně komentuje mistr světa z roku 1985 Jiří Šejba.
Marek ŽIdlický se raduje z gólu v síti fisnkého brankáře Antero Niittmäkiho.
Marek ŽIdlický se raduje z gólu v síti fisnkého brankáře Antero Niittmäkiho. | Foto: Reuters

On-line přenos ze semifinálového hokejového utkání skončil. Děkujeme Vám za pozornost a našemu komentátorovi Jiřímu Šejbovi za odborné názory. 

Závěrečné hodnocení Jiřího Šejby: Můj předpoklad o vývoji zápasu před jeho zahájením vůbec nevyšel. Nemyslel jsem si, že se bude hrát až takhle otevřeně. Švédové nás přehrávali v kombinačních akcích v nichž byli výborní. Podle mě jsme měli víc tlačit na taktiku. Přeci jenom se hrálo o finále olympiády. Měli jsme začít poctivě z defenzivy.

V utkání o třetí místo tipuji, že se utkáme s Finy. Což bude pro nás lepší, budeme moci oplatit porážku ze skupiny.  Byly by určitě k vidění také pikantní souboje s Ruutuem

 

60:00 Konec utkání i české cesty za vytouženým druhým olympijským zlatem. Švédové vyhráli 7:3, byli jednoznačně lepší s výjimkou krátké pasáže ve druhé třetině. Soupeř měl více chuti porvat se o vítězství, více napadal, měl méně okének v obraně. Čechy zastihli švédští hráči několikrát v nedbalkách, nepomohla ani výměna gólmanů. Ani jednoho z nich spoluhráči nepodrželi. Zítra čeká český tým souboj o bronzové medaile. Kdo bude jeho soupeřem, se rozhodne ve večerním duelu Ruska a Finska. 

58:44 Už se jen dohrává. 

57:44 Vokoun se zlobí a vztekle odpálil puk... Obrana ho znovu nechala na holičkách, Lidström zakončoval přečíslení dvou Švédů na F. Kaberleho. Tentokrát z toho gól nebyl. Naštěstí, i tak už je to dokonalá potupa českého týmu a dokonalá odveta za loňské MS i Světový pohár. 

57:01 Židlický namířil střílenou přihrávku na Erata, ale nahrávka nebyla přesná. 

56:23 Erat dorážel před ležícím Lundqvistem. Marná snaha! Nedokázal zvednout puk pod horní tyčku, trefil jen na ledě položený beton švédského gólmana!  

56:05 GÓL! Holmström definitivně potápí Čechy, Švédové vedou 7:3. Gól mu připravil Zetterberg, který se parádně protáhl mezi třemi českými hráči a křižnou přihrávkou nabil Holmströmovi. 

54:51 První formace sevřela na chvíli Švédy, ale mozek rozehrávky Jágra si soupeř dobře pohlídal. 

54:02 Jsme v pěti, ubránili jsme se. 

53:54 Alfredssonova nepřesná rána, více švédský výběr z přesilovky nevytěžil. 

Komentář Jiřího Šejby: Máme sice ve třetí třetině tlak, ale už by to chtělo gól. Pomalu to s námi začíná být špatné. Ale kdyby ještě v této chvíli přišel gól z hokejky na šich hráčů, Švédové by také znejistěli a mohlo by to s výsledkem ještě zahýbat v náš prospěch. 

53:18 Nyní zastavil rozjíždějící se švédskou akci ofsajd, v němž byl Zetterberg. 

52:40 Výborný vyhodil přes všechny čáry, střídáme. Stejně tak i soupeř. 

52:02 Příliš mnoho Čechů se objevilo na ledě, česká střídačka bude potrestána.  

51:14 Švédové se plně soustředili na bránění svého náskoku, nechtějí dát soupeři šanci na zvrat. Navíc často hrozí před Vokounem. Pahlsson nyní potvrdil tato slova, byl sám u českého gólmana, ale Vokoun skvěle zakročil. 

49:41 Češi se po vyhraném Čajánkově vhazování usadili v pásmu. Po několika předávkách vyvezl puk zpoza branky Jágr a z otočky hledal před Lundqvistem spoluhráče. Bez úspěchu, Švédové se osvobodili. 

48:46 "Malá domů", nepřesná přihrávka mířící přes brankoviště, málem překvapila Vokouna. 

47:29 Modin se dostal ke kotouči mezi kruhy, ještě hledal Sundina, který byl před Vokounem opět sám. Tentokrát to skončilo happy-endem. 

46:54 Hejduk pálil přes Bäckmana, Lundqvist připravený. 

46:04 Straka dorážel proti Lundqvistovi, ten se stihl přesunout a přikrýt puk. Kotouč pak pronikl do branky, ale až po hvizdu rozhodčího.  

45:58 Jágr najížděl se Strakou, střílel sám. 

45:19 Erat zkoušel zakončit jednoruč bekhendem, na Lundqvista nevyzrál.  

44:08 Axelsson pálil od modré, nepřesně. 

43:32 Hejduk byl sám po Lundqvistově pravici, ale český forvard si musel srovnat puk na holi, brankář se stihl přesunout a zasáhnout. 

43:19 S bekhendovou střelou neměl Lundqvist problémy. 

42:04 Zetterberg zkoušel zajímavé tanečky v útočném pásmu, z otočky se pokusil prostřelit Vokouna.  

41:21 Šance českého výběru, Výborný mohl po Prospalově zadovce zakončovat. Měl ale zablokovanou hůl a nepovedlo se mu to. 

40:40 Další zaváhání v obraně, rozehrávku přerušil Alfredsson, vyzval Hävelida, který od modré pálil do Vokounovy náruče. Obrana je nejslabší stránkou českých hokejistů v dnešním utkání, její kvalita neodpovídá požadavkům semifinále. 

40:01 Začala třetí třetina. 

Komentář Jiřího Šejby: Škoda, že nám utekl začátek třetiny, v němž nás Švédové zcela přehráli a šli dokonce do čtyřbrankového vedení. Pak jsme se sice dostali zpět na dvoubrankový rozdíl, jenže jsme zopakovali chyby v obraně. Při šestém gólu Švédů atakovali tři naši hráči Axelssona a ten pak našel před bránou zcela volného Alfredssona. Rozhodně bych neviděl chybu v gólmanech. Proti osamocenému hráči, který dostane přihrávku zpoza branky nemá gólman nárok. Musí sledovat přihrávku a ještě se stačit rychle přesunout. něco jiného je, když brankář ví, že hráči před brankou jsou pokrytí. Do třetí třetiny už je těžké něco radit. Nevím, co Alois Hadamczik klukům poradí, ale podle mě musíme vyvinout tlak hned v úvodu.  

40:00 Hodně divoká druhá třetina končí. Švédové vedou po 40 minutách 6:3, třetinu vyhráli 4:2. 

39:00 GÓL! Švédové znovu zvyšují, vedou 6:3. Axelsson navázal za brankou tři hráče, nikdo nebyl před brankou. Axelsson pak našel přihrávkou Alfredssona, který už měl jednoduchou roli. Umístil svou střelu k tyči, Vokoun byl bez šance. 

38:50 Bulis se zjevil před Lundqvistem, nic z toho. 

37:59 Forsberg s Modinem vyplašili českou obranu. Vokoun si s ranou druhého jmenovaného poradil, stejně jako s dalšími ranami mužů ve žlutých dresech. Výborně, Tomáši! 

37:20 První Vokounovy zákroky poté, co vystřídal Hniličku. Daniel Sedin schoval svou střelu do jeho lapačky, pak přišly nepříjemnosti po brzkém VOkounově rozehrání. 

37:05 Dlouhá čtyřminutová přesilovka je pryč. Kronwall už je na ledě. 

36:36 Další česká šance, žlutomodří odolávají. 

36:11 Židlický zkoušel propasírovat puk z pravé strany nad Lundqvistovým ramenem do sítě. Pálil nepřesně. 

35:35 Kouč Hadamczik si vzal oddechový čas, aby si oddechla první přesilovková formace. Do konce početní výhody zbývá ještě minuta a půl. 

35:05 První dvě minuty přesilovky jsou pryč, Češi si zatím nevytvořili vyloženou příležitost. 

34:17 Židlický zkusil Lundqvistovu pozornost. VZápětí se Švédové osvobodili. 

34:07 Češi se konečně usadili v útočném pásmu. 

33:05 Znovu vyloučení na švédské straně. Kronwall namířil hokejku do Ručinského tváře, je tam krvavý šrám. Švéd si posedí na 2+2 minuty. 

32:17 Červený "blázinec" před Lundqvistem. Češi víří v útočném pásmu, poslední ze střel z hole Čajánka přikryl švédský gólman a přerušil hru. 

Komentář Jiřího Šejby: Je vidět, že pokud se sehraje dobře přesilovka, pak je všechno možné. Důležité je dobře roztáhnout přesilovkový čtverec, pak se vytvoří prostor pro gólovou střelu. Rozhoduje kvalita provedení početní převahy. Je to znovu o dva góly a nic není ztraceno. 

31:25 GÓL! Češi snižují na 3:5. Další branka českého výběru. Prospal rozehrál akci, vyměnil si ho se Strakou a poslal jej nad ramenem Lundqvista do švédské sítě. 

30:40 GÓL! Snižujeme na 2:5. Už po návratu jednoho ze švédských trestanců na led se prosadil Hemský. Dorazil pohotově nepřesnou střelu, která se odrazila od zadního mantinelu.  

30:37 Jeden ze dvou Švédů už je na ledě. 

30:04 Švédové se osvobozují, dvojnásobná přesilovka se rychle krátí. 

29:26 Židlický tvrdě pálil z vrcholu levého kruhu, Lundqvist vyrazil. 

29:15 Další švédský faul, Tjärnqvist otiskl svou rukavici v obličeji Martina Straky a za hrubost zmizel na trestné lavici. 

28:37 První česká přesilovka. Hejduk se prodíral přes Kronwalla, který ho na útočné modré podrazil a poslal k zemi. 

27:53 GÓL! Prohráváme 1:5. Žlutomodří okamžitě využili přesilovku. Jönsson po prudké Samuelssonově přihrávce prostřelil Hniličku. Brankáři střídají, Hniličku nahradil Vokoun. 

27:32 Sundin podržel kotouč, Straka se k němu nemohl dostat a přidržel švédského kapitána. Další vyloučení, Švédové mají početní výhodu. 

26:38 Krátkou českou návštěvu v útočném pásmu Švédové rychle vypoklonkovali. 

Komentář Jiřího Šejby: Je vidět rozdíl v obranné hře. Švédové brání v pěti kompaktně. My máme tři hráče dole, zbylí dva jsou na jiném místě. To dává Švédům prostor a umožňuje střelbu. My bychom se měli více pokoušet o střelbu už za modrou čárou, nehrát až do branky a hlavně svědomitěji bránit. 

25:53 Švédové utěšeně kombinovali v útočném pásmu, čemuž výrazně pomáhala i poněkud statická obrana. Na konci švédské akce ale stál Hnilička. Poradil si i o pár vteřin později, když reflexivně zasáhl proti Danielu Sedinovi! 

23:54 GÓL! Další puk za zády Hniličky. Prohráváme 1:4. Bäckman pálil od modré a Hniličkovi prošel kotouč mezi rukou a tělem. Finále se vzdaluje, stejně jako se rozplývá sen o možném zlatu. 

23:08 Dobře rozjetou akci zbrzdil Židlický, který vracel přihrávku Jágrovi přes bránícího Švéda. Tomu se podařilo získat kotouč. 

22:34 Sedinové jsou při chuti. Daniel pronikl do útočného pásma, přes beka vystřelil od pravého mantinelu, Hnilička si s jeho ranou poradil. 

Komentář jiřího Šejby: Škoda, že jsme ztratili puk. Jarda zkoušel vysunout Prospala, Kaberle jim jel ještě dopředu pomoci. Bohužel Švédové to vystihli a z protiútoku Hnilda první střelu ještě kryl, ale na druhou nestačil. Nic však není ztraceno, i Švédové v první třetině chybovali. Budeme věřit dál. 

21:48 Holmström trefil kotouč ze vzduchu a Hnilička měl co dělat s jeho "motýlkem". Obě akce ukázaly nedůraznost českých hráčů ve vlastním obranném pásmu. 

21:16 GÓL! Prohráváme 1:3. Bratři Sedinové se vřítili do útočného pásma, Kubina nezabránil přihrávce Henrika na Daniela, který poprvé střílel. Tento pokus Hnilička ještě vyrazil, ale druhý z bratrů poslal puk za brankovou čáru. 

00:39 Češi jsou kompletní, Židlický je zpátky na ledě. 

00:28 T. Kaberle vyhodil, švédský stisk povolil. 

20:01 Začala druhá třetina. Jsme oslabeni o Židlického, který bude ještě 39 vteřin na trestné lavici. 

Komentář Jiřího Šejby: První třetina měla určitě jiný vývoj než jsem očekával. Rychle padly dvě branky. Hraje se více volněji. Český tým špatně bránil prostor mezi kruhy ve vlastním obranném pásmu. V dalším průběhu zápasu musíme Švédům znepříjemnit přechod přes střední pásmo. Soupeř přes střední třetinu prochází snadněji než naše mužstvo. Čeští obránci často pouštějí modrou čáru a umožńují Švédům střelbu. To se musí změnit. Je třeba rychleji přistupovat k hráčům soupeře před obrannou třetinou. 

20:00 Konec první třetiny. Švédsko vede po dvaceti minutách nad Českem 2:1. Vedou zaslouženě, předvedli aktivnější hru, častěji napadali, opatrnost nechali v šatně. Do druhé dvacetiminutovky vstoupí Češi ve čtyřech, oslabeni o Židlického. 

19:24 Třikrát mohl zakončovat Zetterberg, naštěstí ani jedna ze tří přihrávek mu neumožnila bezchybně pálit. Češi vzápětí vyhodili a mohou si oddechnout. 

18:47 Hnilička musel zasahovat, Samuelsson pálil z pravého kruhu. Liberecký gólman pozorný. 

18:39 První vyloučení v utkání, Židlický podrazil Forsberga. Český výběr se bude bránit přesilové hře soupeře. 

18:30 Čajánek si odmítl soupeře, z otočky pálil. 

16:36 Židlický založil skvělou akci, na jejímž konci byl Hejduk, ten ale v těžké pozici nedokázal zakončit přesněji. Stále mám jednobrankové manko. 

16:13 Axelsson kombinoval s Alfredssonem. Později druhý jmenovaný pálil, Hnilička vyrazil a Kronwall už nedokázal dorazit puk za jeho záda. 

15:20 Další Sundinova střela končí u Hniličky. Sundin ještě rozdmýchal malou strkanici, pustil se do T. Kaberleho. Emoce rychle vyprchaly, nevylučuje se. 

14:49 Český kolotoč za Lundqvistem k brance nevedl. Ani Olesz, ani Čajánek se nedostali do zakončení. 

Komentář Jiřího Šejby: Poslední dvě střídání před gólem na 1:2 jsme Švédům nechali hodně prostoru. Necháváme se stáhnout jedním hráčem, kdy jdou dva Češi proti jednomu Švédovi. Druhý hráč pak logicky při bránění chybí. 

13:37 GÓL! Opět prohráváme - 1:2. Lidström od modré našel hůl Axelssona, pro něhož nebyl problém změnit tečí dráhu puku za Milana Hniličku. 

13:32 Pahlsson obkroužil branku a hledal volného spoluhráče. Naštěstí se puk nedostal včas k volnému hráči, který by mohl ohrozit částečně opuštěnou klec. 

12:58 Švédská první formace nás na chvíli sevřela. Sundin hledal přihrávkou spoluhráče, puk ale v poslední chvíli vypíchl jeden z českých bráních hráčů. 

12:33 Hemský sklepl puk ze vzduchu přímo na Sundinovu hokejku, pronikl do pásma a přes F. Kaberleho vypálil. Hnilička vyrazil a pak se ihned vrhl po puku, aby ho přikryl. Stihl to před švédským forvardem. 

11:15 Hodně ostrý švédský zákrok na Bulise rozhodčí pustil. Stále se hraje bez vyloučení, góly zato nechybí. 

11:04 Daniel Sedin se marně natahoval po dlouhé přihrávce, naštěstí mu puk unikl. 

10:36 Švédové spoléhají na častou střelbu, další ránu si připsal Zetterberg. 

10:07 Nebezpečná střela hned po vhazování z klubka hráčů. Hnilička ale nemusel zasahovat, puk šel mimo. 

09:01 Čajánek se objevil v samostatném nájezdu, nedokázal přesně zakončit. Přestřelil v obrovské šanci! Škoda. 

08:41 Švédové zrychlili tempo střídání a posílají první Sundinovu formaci na naši čtvrtou lajnu. 

08:09 Český protiútok skončil na žluté obranné zdi. 

07:53 Hnilička zasáhl dobře proti Modinově ráně bez přípravy! 

06:48 Ručinský nahazoval prakticky z brankové čáry, Lundqvist nezakročil příliš jistě. 

06:01 Prospal hledal Straku před Lundqvistem, kotouč ale nepřešel přes Backmana. 

05:34 Jonsson vypálil od červené, to je puk pro Hniličku. 

04:32 T. Kaberle mohl pálit, chtěl ale ještě přihrávkou akci vyšperkovat. Tahle nahrávka už byla navíc, Švédové se ubránili. 

Komentář Jiřího Šejby k vyrovnávacímu gólu: Tentokrát trochu zaspali Švédové. Dobře jsme vyřešili situaci tři na dva. Mám dojem, že gólman střelu neviděl. Chce to hrát stále zodpovědně dozadu a zkoušet střílet přes obránce, kdy má brankář zakrytý výhled. 

03:58 Zetterberg nebezpečně centroval na volného spoluhráče, čeští beci překazili kombinaci. 

03:11 GÓL! Straka nabil do tandemu Kubovi a ten prostřelil Lundqvista. Toho střela zaskočila a nedokázal bezchybně zasáhnout. Je vyrovnáno - 1:1! 

02:41 Tahle trojice nám dělá problémy, Hnilička musel znovu zasahovat, tentokrát byl úspěšný. Forsberg na sebe natáhl dva beky a zpětnou přihrávkou uvolnil volného Modina. 

02:25 Na ledě je znovu střelec gólu Modin společně se Sundinem a Forsbergem. 

01:48 Po buly dokázal vystřelit vkleče Olesz. 

01:17 Eratova střílená přihrávka nenašla adresáta. 

00:46 Švédům se povedlo to, čeho se nejvíce obávali od Čechů. Upozorňovali na to, že český tým miluje časná vedení. Místo toho se již po půlminutě hry dostali do vedení sami. 

Komentář Jiřího Šejby ke švédskému gólu: Při gólu jsme dost zaspali. Přišlo mi, že kluci ani nevěřili, že by se Švédové hned v úvodu takhle natlačili do útoku. Podle mě tam trochu zaspal Kaberle, který byl příliš daleko od hráče. prospal si správně kryl Sundina. 

00:34 GÓL! Forsberg nabil od levého mantinelu Modinovi a ten okamžitě vypálil z první. Z mezikruží volejem trefil do protipohybu Hniličky a rozvlnil síť. Švédové se rychle ujímají vedení 1:0 

00:01 Zápas začal. Úvodní buly se odehrálo mezi Prospalem a Sundinem, puk získal soupeř. Švédové jsou ve žlutých dresech, Češi znovu ve "vítězných" červených. Rozhoduje Kanaďan Dan Marouelli. 

Předzápasový komentář Jiřího Šejby: Se Švédy to bude podle mě úplně jiný zápas než se Slovenskem ve čtvrtfinále. Seveřané mají velmi dobře pokryté střední i obranné pásmo. Očekávám, že to budou spíše šachy. Hlavně se nesmíme nechat vyprovokovat k příliš útočné hře, spíše bychom měli  začít opatrněji od zadu. Určitě bude nesmírně důležité, kdo dá první gól. 

Oba týmy mají stejný věkový průměr - 30 let. 

Jaromír Jágr řekl ke zlomu v herních výkonech českého týmu po nevydařených zápasech v základní skupině: "V zápase s Kanadou přišlo nakopnutí. Nechtěli jsme prohrát výrazně, to by nám to dali všichni sežrat. Dali jsme se proto dohromady, řekli jsme si: Takhle to dál nejde. To nám hrozně pomohlo." 

Forsberg už se nejspíše definitivně zbavil zdravotních problémů. Před utkáním s Českem řekl: "Nemám problémy, cítím se skvěle. Když jsem přijel, nebylo jisté, že budu dostatečně zdravý a nastoupím, ale povedlo se. Slíbíl jsem ve Philadelphii, že pokud nebudu stoprocentně fit, hrát nebudu." 

Švédové mají vyvážený tým, který umí hrát dopředu i dozadu, nechybějí hvězdy typu Forsberga, Sundina či Lidströma. Vynikající formu prokázal také gólman Lundqvist.  

Stejně jako vždy během závěrečných zápasů vrcholných turnajů se i dnes na mnoha náměstích srocují fanoušci českého týmu, aby společně sledovali semifinálový souboj se Švédy. Pro ty z vás, kteří této příležitosti nevyužili či využít nemohou, přiblížíme zápas v naší on-line reportáži. 

Podle českých hokejistů budou Švédové těžším soupeřem než Slovensko. Více ZDE. 

Švédský deník tipuje výhru Tre kronor 3:2. Více ZDE 

Český tým se probojoval do semifinále po bitvě se Slovenskem. Čtěte zde. 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy