Tenisté se pomstili Němcům, jdou do finále

SportPlus
25. 5. 2007 18:21
Praha - Čeští tenisté porazili v Modré skupině i třetího soupeře, díky výhře nad Němci postupují do sobotního finále proti Argentině.

DÜSSELDORF- Světový pohár

Českým tenistům se podařila odveta za loňský rok, kdy Češi prohráli na SP ve skupině právě jen s Německem. Také letos začal výborně Tomáš Berdych, který porazil Philippa Kohlschreibera.

Dvanáctý hráč světa proti tomuto soupeři vyhrál všechna čtyři dosavadní utkání a nezaváhal ani v pátek. Berdych ani jednou neztratil servis a naopak čtyřikrát získal protivníkovo podání, takže se za 71 minut radoval z jasného vítězství 6:3 a 6:2.

"Chtěl jsem hrát rychle, ale z toho pramenily mé chyby. On působil klidně a hrál to, co potřeboval," řekl německým médiím o Berdychovi zklamaný Kohlschreiber.

  • Průběh dnešních tenisových zápasů sledujte on-line ZDE
  • Čeští tenisté sehrají rozhodující duel proti Němcům - čtěte ZDE

Druhý a vítězný bod přidal po necelých devadesáti minutách Jan Hájek, jenž byl lepší v souboji dvojek. Domácí Florian Mayer sice začal lépe a v prvním setu podával na vítězství. Jenže český hráč se vzchopil a stav prvního setu dovedl do tiebreaku.

Ve zkrácené hře Hájek podával velmi dobře a i díky tomu získal první sadu poměrem 7:6 (7:4). Opařený Mayer už nenašel v dalším průběhu utkání na Čecha ten správný recept a po dalších dvou ztrátách podání odešel z kurtu jako poražený.

V závěrečné čtyřhře, která už z hlediska postupu do finále nic neřešila, přidali Berdych s deblovým specialistou Martinem Dammem třetí bod a prohloubili zklamání domácích Němců. Česká dvojice nad Benjaminem Beckerem a Michaelem Kohlmanem zvítězila 6:4 a 6:4.

Navrátilův výběr se v sobotu od 11:45 pokusí navázat na triumfy tehdejšího Československa z let 1981 a 1987. Argentina spoléhá na silnou trojici Juan Ignacio Chela, Agustin Calleri, José Acasuso.

Druhé páteční utkání v Modré skupině vyhráli Španělé nad Belgií 3:0 na zápasy a skončili v tabulce druzí.

Výsledky:
Modrá skupina:
Německo - Česko 0:2 po dvouhrách
Kohlschreiber - Berdych 3:6, 2:6
Mayer - Hájek 6:7 (4:7), 2:6.
Kohlschreiber - Berdych 3:6, 2:6, Mayer - Hájek 6:7 (4:7), 2:6, Kohlmann,
Becker - Damm, Berdych 4:6, 4:6

Belgie - Španělsko 0:3
O. Rochus - Ferrer 3:6, 4:6, Vliegen - Almagro 2:6, 1:6, Darcis, O. Rochus - Ferrer, Salva-Vidal 3:6, 6:3, 8:10.

Konečná tabulka:

1. Česko 3 3 0 7:2
2. Španělsko 3 2 1 6:3
3. Německo 3 1 2 4:5
4. Belgie 3 0 3 1:8

ŠTRASBURK

Tři sety a dvě hodiny a čtvrt hry potřebovala bývalá světová jednička Amélie Maresmová k postupu do finále na tenisovém turnaji ve Štrasburku. Nejvýše nasazená hráčka dnes porazila ve francouzském semifinále turnajovou pětku Marion Bartoliovou 6:3, 6:7 a 6:3.

Soupeřkou Mauresmové v sobotním finále bude Anabel Medinaová, jež v této generálce na Roland Garros zvítězila v roce 2005. Nejlepší španělské tenistce současnosti spadl postup do klína, neboť k semifinále kvůli žaludečním problémům nenastoupila její favorizovaná soupeřka Jelena Jankovičová ze Srbska.

Výsledek:
Dvouhra - semifinále:

Mauresmová (1-Fr.) - Bartoliová (5-Fr.) 6:3, 6:7 (1:7), 6:3, Medinaová(6-Šp.) - Jankovičová (2-Srb.) bez boje.

PÖRTSCHACH

O titul na tenisovém turnaji v rakouském Pörtschachu se v sobotu utkají Francouz Gael Monfils a Juan Monaco z Argentiny. Oba mladí hráči zatím mají na kontě jedno turnajové vítězství.

Dvacetiletý Monfils potvrdil, že se před domácím Roland Garros dostává do formy. Ačkoli na předchozích sedmi turnajích ATP vypadl už v prvním kole, přičemž jedním z jeho přemožitelů byl právě Monaco, v Rakousku na jeho raketě po Andym Roddickovi zůstal i Lleyton Hewitt. Pařížský rodák Monfils čtvrtého nasazeného Australana porazil 6:4 a 7:5.

O tři roky mladší Monaco zvítězil v jihoamerickém souboji nad Peruáncem Luisem Hornou po setech 6:4 a 6:4. Svůj jediný titul získal letos doma v Buenos Aires, Monfils triumfoval v roce 2005 v Sopotech.

Výsledky:
Dvouhra - semifinále:

Monfils (Fr.) - Hewitt (4-Austr.) 6:4, 7:5, Monaco (Arg.) - Horna (Peru) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Friedl, Škoch (ČR) - Delic, Roddick (USA) bez boje.

ISTANBUL

Ruská tenistka Maria Šarapovová při svém návratu na kurty po měsíc a půl dlouhé pauze způsobené zraněním neuspěla. Bývalá světová jednička v generálce na Roland Garros prohrála v semifinále turnaje v Istanbulu 2:6 a 4:6 s Francouzkou íránského původu Aravane Rezaiovou.

Šarapovová se tak ani v Turecku nedočká prvního letošního titulu na okruhu WTA. Dařilo se jí pouze na začátku roku na Australian Open, kde až ve finále podlehla Sereně Williamsové. Její starší sestru Venus vyřadila nyní ve druhém kole v Istanbulu 59. hráčka světa Rezaiová.

Dvacetiletá rodačka ze St. Etienne se o svůj první triumf v kariéře utká v sobotu s další Ruskou Jelenou Dementěvovou. Poražená finalistka Roland Garros a US Open z roku 2004 zdolala 7:6 a 6:2 Ukrajinku Aljonu Bondarenkovou, která bude v prvním kole pařížského grandslamu soupeřkou Ivety Benešové.

Výsledky:
Dvouhra - semifinále:

Rezaiová (Fr.) - Šarapovová (1-Rus.) 6:2, 6:4, Dementěvová (2-Rus.) - A. Bondarenková (5-Ukr.) 7:6 (7:5), 6:2.

PAŘÍŽ

Jednatřicetiletý český tenista Bohdan Ulihrach si po téměř dvou letech zahraje opět v hlavní soutěži na grandslamovém turnaji. Bývalý daviscupový reprezentant dnes stejně jako jeho další tři krajané uspěl ve třetím kole kvalifikace na Roland Garros a může se těšit na prodloužení svého pařížského pobytu. Ulihrachova poslední účast na turnaji "velké čtyřky" se váže k Wimbledonu 2005.

Vedle Ulihracha v závěrečném kole kvalifikace uspěli i Lukáš Dlouhý, Ivo Minář a zkušená Květa Peschkeová, která porazila jinou Češku Renatu Voráčovou.

Posledním českým želízkem zůstává Tomáš Zíb, jenž dnes své utkání s Christianem Rochusem nedohrál. Kvůli dešti přeložili pořadatelé zbytek zápasu za stavu 6:6 ve třetím setu na sobotu.

Výsledky:
Muži - 3. kolo:

Dlouhý (3-ČR) - Vicente (23-Šp.) 0:6, 7:5, 6:2, Ulihrach (ČR) - Giraldo (17-Kol.) 6:3, 6:3, I. Minář (ČR) - Dabul (Arg.) 6:4, 3:6, 6:4.
Ženy - 3. kolo:
Peschkeová (ČR) - Voráčová (15-ČR) 6:4, 6:4.

 

Právě se děje

Další zprávy