Šafářová a Vaidišová zbrojí na Paříž

Václav Rojík
24. 5. 2007 17:00
Praha - České elitní tenistky Nicole Vaidišová a Lucie Šafářová ladí formu na jeden z vrcholů sezony. Před Roland Garros obě prošly zraněními, ale nyní jsou fit a mají ty nejvyšší ambice.

Na pařížských kurtech může dojít na souboj obou českých krásek, který byl již letos na Grand Slamu k vidění. Před měsícem spolu slavily vítězství české reprezentace na Slovensku, ale již brzo z nich opět mohou být soupeřky, které si nic nedarují.

Po maturitě na French Open

"V jaké je Lucka pohodě? Momentálně dělá maturitu z angličtiny, tak se trošku trápí," prozradil deníku Aktuálně.cz kouč Lucie Šafářové David Kotyza.

Jeho svěřenkyně zažívá skvělou sezonu, kterou nastartovalo šokující vyřazení Amelie Mauresmové v osmifinále prvního grandslamového turnaje roku, Australian Open. Nyní bude chtít svůj úspěch minimálně zopakovat.

V květnu si na zatím posledních turnajích vybojovala semifinálovou účast v Estorilu a čtvrtfinálovou na milionovém turnaji v Berlíně. Poté však musela nuceně odpočívat.

"Už z Estorilu si Lucka přivezla zranění, které se v Berlíně ještě zhoršilo. Měla natržený zadní stehenní sval," popsal trenér zdravotní patálie své svěřenkyně.

Po týdenní pauze se však dvacetiletá přítelkyně Tomáše Berdycha znovu obula do tréninku.

"Od pondělí už trénujeme, takže máme k dispozici týdenní přípravu na French Open, což není moc," postěžoval si kouč a pokračoval:

"Hodně pracujeme na technice, ale také na regeneraci. Před Roland Garros využíváme možnost trénovat doma v Prostějově. Do Paříže odlétáme až v pátek a budeme pokračovat tam. V neděli se moc zápasů není, takže spíš počítám, že Lucka bude hrát v pondělí nebo v úterý."

Cíle? Vyhrát!

Podle trenérových slov by  se však zápasový a tréninkový výpadek neměl na české reprezentační dvojce nijak negativně projevit. Podobnou pauzu musela neplánovaně zařadit kvůli zranění ramena po halovém turnaji v Paříži, kde si zastavila až ve finálové bitvě Naďa Petrovová.

Letos už skončily na raketě brněnské rodačky hráčky z absolutní světové špičky jako Mauresmová, Hantuchová, Vaidišová, Heninová, Kuzněcovová, Schiavoneová a další. V minulosti spíše nejistá tenistka tak musela dostat během několika měsíců pořádnou dávku sebevědomí.

"Lucka si více věří. Nepanikaří, i když není zrovna úplně v pohodě. Zvládá lépe těžké momenty a už ví, že má na to porazit absolutní špičku. Její výkonnost je vyrovnanější a myslím, že neustále jde nahoru," chválil aktuálně osmadvacátou hráčku světa její kouč a zároveň trenér reprezentace David Kotyza.

Před Roland Garros má Lucie Šafářová, která v Paříži nebude obhajovat žádné body z loňska, ty nejvyšší cíle. "Nemůže tam jet s tím, že bude chtít upižlat jedno, dvě kola. Cíl pro ni musí být turnaj vyhrát.," řekl rázně kouč.

Vaidišovou čeká obhajoba semifinále

Plány Šafářové a jejího týmu však může zhatit světová sedmička a loňská semifinalistka French Open Nicole Vaidišová.

Ta má za sebou ještě delší pauzu. Kvůli bolavému zápěstí nehrála oficiální zápas od dubnového fedcupového duelu na Slovensku.

"Shodou okolností jsme v týdnu trénovali vedle Nicole na Spartě, protože Lucka musela do Prahy kvůli návštěvě lékaře. Její zranění asi nebylo tak vážné, vypadá, že je stoprocentně v pořádku," prozradil Kotyza.

Vaidišová se údajně dostává do pohody a po pauze má obrovský hlad po úspěchu. "Nicole je psychicky velmi odolná. To že teď nehrála ji podle mě nijak nerozhodí," myslí si reprezentační kouč.

Loni Vaidišová zaskočila tenisovou Paříž vyřazením Venus Williamsové a zejména pak domácí jedníčky Mauresmové. V zápase se Světlanou Kuzněcovovou už už sahala po finále, ale nakonec ji to nevyšlo.

Grandslamové semifinále vybojovala znovu letos v Melbourne, kde vyřadila právě Šafářovou. Ta ji pak porážku vrátila v pařížské hale.

Nicole Vaidišová se raduje po vítězství nad Ruskou Jelenou Dementěvovou v osmifinále Australian Open.
Nicole Vaidišová se raduje po vítězství nad Ruskou Jelenou Dementěvovou v osmifinále Australian Open. | Foto: Reuters

Dojde v Paříži znovu na "sestrovražedný" souboj? "To bych nechtěl, jedině, že by to bylo finále,"přeje si David Kotyza.

Ale na úspěch na nejslavnějším antukový turnaji myslí celá řada kvalitních hráček. Po posledních výsledcích bývá za velkou favoritku označována Srbka Jelena Jankovičová.

"Viděl jsem ji teď Berlíně a v Římě a moc se mi její hra líbila. Po právu patří mezi velké favoritky. Jenže Grand Slam je přeci jen něco jiného. Tlak na hráčky je mnohem větší. Myslím že favoritky tak budou přibližně stejné jako na každém Grand Slamu, tedy Heninová, Kuzněcovová. Šarapovová? Dlouho nebyla vidět a nemyslím si že na antuce vyhraje," zhodnotil okruh favoritek trenér českého fedcupového týmu.

 

Právě se děje

Další zprávy