Djokovič vyhrál turnaj v Miami

ČTK
1. 4. 2007 22:57
Miami - Srbský tenista Novak Djokovič se v devatenácti letech dočkal prvního triumfu na turnaji série Masters.
Srbský tenista Novak Djokovič vrací úderem mezi nohama míček Argentinci Caňasovi ve finále turnaje v Miami.
Srbský tenista Novak Djokovič vrací úderem mezi nohama míček Argentinci Caňasovi ve finále turnaje v Miami. | Foto: Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič se v devatenácti letech dočkal prvního triumfu na turnaji série Masters. Ve finále v Miami dnes porazil 6:3, 6:2 a 6:4 Argentince Guillerma Caňase a získal čtvrtý titul v kariéře.

Djokovič na amerických turnajích hrál ve výborné formě. Už před dvěma týdny v Indian Wells postoupil do finále, ale nestačil na Španěla Rafaela Nadala. V Miami světové dvojce porážku oplatil a znovu si zahrál o titul.

Na druhou stranu se tentokrát postavil Caňas, který si musel účast v hlavní soutěži vybojovat v kvalifikaci a na cestě do finále podruhé za sebou porazil krále současného tenisu Rogera Federera ze Švýcarska.

Jihoameričan, jenž má za sebou patnáctiměsíční trest za doping, vítěznou cestu nedotáhl do konce. Zastavil ho desátý nasazený Djokovič, který ho porazil za dvě hodiny a dvacet minut a získal prémii 533.350 z celkové dotace 3,45 milionu dolarů.

Navíc vystřídal Američana Andreho Agassiho v pozici nejmladšího vítěze turnaje v Miami a triumfem bez ztráty jediného setu zopakoval dosud ojedinělý výkon Ivana Lendla z roku 1989. Za celý turnaj jen jednou prohrál svůj servis.

"Doufám, že je to jenom začátek. Hrál jsem na těchto dvou turnajích neuvěřitelný tenis, jeden z nejlepších v životě," uvedla vycházející hvězda, která se posune už na sedmé místo žebříčku ATP.

Letos vyhrál mladý Srb druhý turnaj ATP, poprvé se mu to podařilo v lednu v australském Adelaide. Složil poklonu Caňasovi, který se po dopingovém skandálu dokázal vrátit mezi světovou špičku. "Má za sebou těžké období a vrátil se. Je to skvělý hráč," řekl Djokovič.

Dopingový trest někdejšímu osmému hráči světa vypršel loni v září a ještě na začátku roku byl Jihoameričan až na 143. místě světového žebříčku. Nyní se posune ke třetí desítce. "Celé dva týdny jsem hrál velmi dobře. Snažil jsem se, ale tenhle kluk hrál neuvěřitelně," komentoval Caňas své vystoupení v Miami.

Vítězkami ženské čtyřhry se staly nejvýše nasazené Lisa Raymondová a Samatha Stosurová, které ve finále díky úspěchu v supertie-breaku porazily africkou dvojici Cara Blacková, Liezel Huberová.
 
Výsledek:
Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (10-Srb.) - Caňas (Arg.) 6:3, 6:2, 6:4.

Ženy:
Čtyřhra - finále:
Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Blacková, Huberová (2-Zimb./JAR) 6:4, 3:6, 10:2.



 

 

Právě se děje

Další zprávy