Benešová na deblový titul nedosáhla

ČTK, SportPlus
6. 1. 2007 18:28
Praha - Česká tenistka Iveta Benešová prohrála spolu s Galinou Voskobojevovou z Ruska ve finále čtyřhry na turnaji v australském Gold Coast s rusko-slovinským párem Dinara Safinová - Katarina Srebotniková ve dvou setech.
Ruská tenistka Dinara Safinová vyhrála na turnaji v Gold Coast dvouhru i čtyřhru.
Ruská tenistka Dinara Safinová vyhrála na turnaji v Gold Coast dvouhru i čtyřhru. | Foto: Reuters

GOLD COAST

Nejvýše nasazená Martina Hingisová nedotáhla do vítězného konce cestu turnajem v Gold Coast, ve finále ji přemohla druhá hlavní favoritka Dinara Safinová. V dramatické bitvě získala ruská hráčka pátý titul v kariéře po setech 6:3, 3:6 a 7:5.

První turnaj v sezoně Safinové vyšel na sto procent, protože se až na vrchol dostala i v deblové soutěži. Společně s Katarinou Srebotnikovou si ve finále poradily s česko-ruským párem Iveta Benešová, Galina Voskobojevová ve dvou setech. 

Dvacetiletá Safinová zakončila první přípravný turnaj na Australian Open razantním forhendem, kterým zpečetila první vítězství ve třetím vzájemném utkání a zároveň uspěla v odvetě za loňské římské finále. 

"Dneska byla dobrá a měli bychom si na ni dát pozor, protože může být jednou lepší než její bratr (Marat). Asi nebude nikdy tak geniální tenistka jako on, ale je zarputilá a má obrovskou vůli," vychválila sedmá hráčka světa Hingisová soupeřku a srovnala ji s jejím sourozencem a bývalou světovou jedničkou. 

Safinová, jíž patří v pořadí WTA jedenácté místo, zvládla druhou třísetovou bitvu ve dvou dnech. V rozhodujícím setu sice ztratila v sedmé hře výhodu brejku, ale vzápětí podruhé sebrala soupeřce servis a mohla začít slavit.

"Ani ve snu by mě nenapadlo, že bych tu mohla vyhrát. Měla jsem tak těžký los. Před finále jsem byla hrozně nervózní, ale udržela jsem emoce na uzdě," uvedla Safinová. 

Ve čtyřhře si pak se slovinskou spoluhráčkou připsala 14 deblový primát v životě po vítězství 6:3, 6:4. Benešové tím sebrala šanci navázat na její premiérový deblový titul z halového turnaje v Paříži z února 2005. 

Výsledek:
Dvouhra - finále:

Safinová (2-Rus.) - Hingisová (1-Švýc.) 6:3, 3:6, 7:5. 
    
Čtyřhra - finále:
Safinová, Srebotniková (2-Rus./Slovin.) - Benešová, Voskobojevová (ČR/Rus.) 6:3, 6:4.

ČENNAÍ

Druhý hráč světového žebříčku tenistů Rafael Nadal nezahájí ani novou sezonu ziskem titulu, na který čeká už půl roku. Šampion červnového Roland Garros vypadl na turnaji v indickém Čennaí v semifinále, kde ho v sobotu zaskočil Belgičan Xavier Malisse. Nejvýše nasazený Nadal podlehl 37. hráči světového žebříčku 4:6 a 6:7. 

Šestadvacetiletý semifinalista Wimbledonu z roku 2002 uspěl poprvé ve vzájemném duelu s o šest let mladším rodákem z Mallorky po předchozích dvou prohrách.

O trofej z podniku dotovaného částkou 416.000 se Malisse utká v neděli s nenasazeným Stefanem Koubkem z Rakouska, který v druhém semifinále porazil dvojnásobného vítěze z Čennaí Španěla Carlose Moyu hladce 6:3 a 6:1.

Nadal věří, že dnešní neúspěch nepoznamená jeho další výkony v úvodu roku. "Jsem hodně zklamaný, protože jsem tu chtěl vyhrát, ale další titul brzy přijde. Pro sezonu tohle nic neznamená, tvrdě jsem pracoval a příští v Sydney a pak v Melbourne si povedu lépe," řekl vítěz 17 turnajů ATP. 

Malisse může v neděli získat druhý titul v kariéře. Ve druhém setu byl sice pod velkým tlakem, ale odvrátil šest brejkbolů a vyhrál v tie-breaku. "Osvědčil jsem pevné nervy, byla to skvělá příležitost zjistit, jak na tom jsem," prohlásil Belgičan.

Výsledek:
Dvouhra - semifinále:
Malisse (3-Belg.) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 7:6 (7:4), Koubek (Rak.) - Moya (5-Šp.) 6:3, 6:1.

DAUHÁ

První letošní titul na okruhu ATP získal chorvatský tenista Ivan Ljubičič, který v sobotním finále v katarském Dauhá porazil Brita Andyho Murrayho dvakrát 6:4. Za svůj sedmý triumf v kariéře získal sedmadvacetiletý hráč prémii 142 000 dolarů z milionové dotace. 

Výsledek:
Dvouhra - finále:
Ljubičič (2-Chorv.) - Murray (4-Brit.) 6:4, 6:4.

AUCKLAND

Srbská tenistka Jelena Jankovičová získala po sobotní bezmála tříhodinové finálové bitvě s Věrou Zvonarevovou turnajový titul v Aucklandu. Nejvýše nasazená hráčka potvrdila proti pětce roli favoritky a po setech 7:6, 5:7 a 6:3 mohla podruhé v kariéře zdvihnout nad hlavu vítěznou trofej. 

V zápase plném nevynucených chyb se hráčkám podařilo dohromady čtrnáctkrát získat servis protivnice. První set vyvrcholil až v dlouhém tie-breaku, který vyhrála jednadvacetiletá Jankovičová 11:9. O rok starší Ruska pak získala po sérii brejků druhou sadu, ale nakonec dopadla jako před rokem na stejném turnaji, kdy podlehla ve finále Francouzce Marion Bartoliové. 

"Nemám slov. Přijela jsem sem na poslední chvíli a nevěděla co čekat. A mám trofej," radovala se Jankovičová, jež ke svému prvnímu zápasu na Novém Zélandu nastoupila necelých 24 hodin po příletu. Překvapivá semifinalistka posledního US Open měla dosud na kontě jen triumf z Budapešti z roku 2004. 

Čtyřhru vyhrály favoritky Slovenka Janette Husárová s Argentinkou Paolou Suarezovou - pro první z nich to byl 22. deblový titul, Jihoameričanka jich má na kontě bez jednoho dvojnásobek. 

Výsledky:
Dvouhra - finále:

Jankovičová (1-Srb.) - Zvonarevová (5-Rus.) 7:6 (11:9), 5:7, 6:3. 
    
Čtyřhra - finále:
Husárová, Suarezová (1-SR/Arg.) - Hsieh Su-wei, Uberoiová (Tchaj-wan/Indie) 6:0, 6:2.

ADELAIDE

Hlavní favorit Novak Djokovič ze Srbska a domácí držitel divoké karty Chris Guccione se utkají v neděli o titul na turnaji v Adelaide. Oba se dnes vypořádali se soupeři, kteří ještě před semifinálovými duely museli nastoupit k dohrávkám čtvrtfinále. 

Djokovič smetl za 67 minut ve dvou setech šampiona z roku 2005 Joachima Johanssona ze Švédska, který předtím nedal šanci přemožiteli Radka Štěpánka Vinceovi Spadeovi.

Guccione naopak po třísetové bitvě vyřadil Juana Martina Del Potra, jemuž zase v dohrávce odloženého čtvrtfinále vzdoroval jen 47 minut Igor Kunicyn z Ruska. Dvoumetrový Australan bude hrát své první finále v kariéře. 

Djokovič má šanci získat v Adelaide double, neboť finále si zahraje i ve čtyřhře společně s Radkem Štěpánkem. Sobotí  dramatický zápas proti francouzské dvojici Clément, Gasquet rozhodl srbsko-český pár až v tie-breaku třetího setu vítězstvím o pouhé dva míčky. Štěpánek má zatím na kontě dvanáct deblových titulů.

Výsledky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Del Potro (Arg.) - Kunicyn (Rus.) 6:2, 6:0, Johansson (Švéd.) - Spadea (USA) 7:6 (9:7), 6:3.
Semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Johansson (Švéd.) 6:3, 6:2, Guccione (Austr.) - Del Potro 5:7, 6:3, 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Djokovič, Štěpánek (Srb./ČR) - Clément, Gasquet (Fr.) 7:5, 3:6, 11:9.

HONGKONG

Belgická tenistka Kim Clijstersová zahájila svou avizovanou poslední sezonu vítězstvím na exhibici v Hongkongu. V konkurenci sedmi soupeřek, z nichž další tři patří do elitní desítky světového žebříčku, zopakovala loňský triumf vítězstvím v sobotním finále nad nejvýše nasazenou Marií Šarapovovou z Ruska 6:3 a 7:6. 

Clijstersová je rozhodnutá skončit s tenisem v pouhých 23 letech, hlavně kvůli zdravotním problémům, které lemovaly její kariéru. V sobotu si vydatně posílila sebevědomí před grandslamovým Australian Open, které začne za necelé dva týdny. Šarapovové totiž vrátila obě loňské porážky a ve vzájemné bilanci zvýšila své vedení na 5:2. 

Stříbrnou skupinu pro poražené hráčky z prvního kola vyhrála nečekaně čínská deblistka Jen C', jež v pátek zaskočila Nicole Vaidišovou a v sobotu jí vzdala finálový zápas Světlana Kuzněcovová. Rusku na kurt nepustil zánět průdušek. Nastoupit měla i k finále čtyřhry po boku Clijstersové. 

Výsledek:
Dvouhra - finále:
Zlatá skupina:

Clijstersová (3-Belg.) - Šarapovová (1-Rus.) 6:3, 7:6 (10:8).

 

Právě se děje

Další zprávy