Tenisté Ruska vyhráli Hopmanův pohár

ČTK, SportPlus
5. 1. 2007 21:43
Praha - Tenisté Ruska vyhráli Hopmanův pohár, když ve finále porazili Španělsko. Česká tenistka Iveta Benešová postoupila do finále čtyřhry v Gold Coast.

GOLD COAST

Skreč soupeřky usnadnila favorizované Švýcarce Martině Hingisové postup do finále v Gold Coastu. Italka Tathiana Garbinová z pátečního zápasu odstoupila již v průběhu prvního setu za příznivého stavu 4:3 kvůli problémům s dýcháním. Blízko k titulu ve čtyřhře má česká tenistka Iveta Benešová

Ta v Austrálii tvoří dvojici s Ruskou Galinou Voskobojevovou a společně vyřadily nejvýše nasazený pár Cara Blacková ze Zimbabwe, Liezel Huberová z JAR jasnou výhrou 6:4, 6:0. Benešová má šanci navázat na svůj premiérový deblový titul z halového turnaje v Paříži z února 2005. 

Garbinová novinářům přiznala, že se necítí dobře už několik dnů. "Je to k vzteku, protože jsem hrála svůj nejlepší tenis. Ale už od druhého kola mi není dobře a každým dnem se to horšilo. Největší problémy jsem měla s dýcháním," uvedla.

Hingisová se v sobotním finále utká s Ruskou Dinarou Safinovou, která otočila zápas se Šahar Peerovou z Izraele. Té přitom scházel k postupu jediný vyhraný game.

Výsledky:
Dvouhra - semifinále:

Hingisová (1-Švýc.) - Garbinová (It.) 3:4 skreč., Safinová (2-Rus.) - Peerová (5-Izr.) 4:6, 7:6 (7:1), 6:1.

Čtyřhra - semifinále:
Benešová, Voskobojevová (ČR/Rus.) - Blacková, Huberová (1-Zimb./JAR) 6:4, 6:0.

ADELAIDE

Devatenáctiletý srbský talent Novak Djokovič zatím bez problémů plní roli nejvýše nasazeného hráče na turnaji v Adelaide. Nejmladší hráč z elitní dvacítky světového žebříčku v pátek zdolal další překážku na cestě za třetím titulem v kariéře v podobě Paula Goldsteina z USA, jehož porazil 6:4 a 7:5. V Austrálii má navíc šanci získat double. 

Djokovičovým partnerem ve čtyřhře je Radek Štěpánek a společně v pátek měli nastoupit k semifinále proti francouzské dvojici Arnaud Clément, Richard Gasquet. Program však narušil déšť, takže pořadatelé zbývající dnešní duely odložili na sobotu.

Výsledky:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (1-Srb.) - Goldstein (USA) 6:4, 7:5, Guccione (Austr.) - Gasquet (2-Fr.) 1:6, 6:3, 7:6 (7:4).

AUCKLAND

Jen tři gamy stačily nejvýše nasazené Jeleně Jankovičové k postupu do finále v Aucklandu. Její francouzská soupeřka Camille Pinová totiž za stavu 3:0 pátční utkání vzdala kvůli nataženému stehennímu svalu. Srbskou favoritku může připravit o titul už jen Věra Zvonarevová z Ruska. 

Ta potvrdila roli páté nasazené hráčky výhrou 6:3 a 7:5 nad Američankou Jill Craybasovou a v sobotu bude útočit na šestou singlovou trofej v kariéře. Jankovičová zatím vyhrála na okruhu WTA jeden turnaj. Soutěž v Aucklandu má dotaci 145 000 dolarů. 

Výsledky:
Dvouhra - semifinále:

Jankovičová (1-Srb.) - Pinová (Fr.) 3:0 skreč, Zvonarevová (5-Rus.) - Craybasová (USA) 6:3, 7:5.

PERTH - Hopmanův pohár 

Naděžda Petrovová a Dmitrij Tursunov získali jako první ruští tenisté Hopmanův pohár. páteční finále tradiční soutěže smíšených dvojic v australském Perthu proti Španělsku rozhodli už ve dvouhrách, v nichž Petrovová zdolala Anabel Medinaovou-Garriguesovou 6:0, 6:4 a následně Tursunov zvítězil nad Tommym Robredem 6:4 a 7:5.

Neděžda Petrovová ve finálovém utkání Hopmanova poháru Ruska proti Španělsku.
Neděžda Petrovová ve finálovém utkání Hopmanova poháru Ruska proti Španělsku. | Foto: Reuters

Robredo se tak nedočkal další trofeje, kterou vlastní z roku 2002. Tehdy vytvořil vítězný pár s Arantxou Sanchezovou-Vicariovou. Ruskou dvojici nasměrovala k úspěchu Petrovová, která v první sadě nedovolila soupeřce jediný game.

Po zápase si pochvalovala, že zvolila správnou taktiku. "Musela jsem se jí snažit udržet co nejdál za základní čarou a pak se pokusit o zkrácení hry, abych výměnu zakončila. Fungovalo to skvěle," řekla při rozhovoru na kurtu.

Před grandslamovým Australian Open si tak zvýšila sebevědomí. "Jestli budu schopná předvádět takovou hru jako dnes, myslím, že mám dobrou šanci."

Tursunov svedl s Robredem o poznání vyrovnanější bitvu a ve druhé sadě se ocitl v nepříjemné situaci. Španělský tenista, sedmý ve světovém žebříčku, při vlastním podání mohl vyrovnat na 1:1, ale rodákovi z Moskvy se podařily dva brejky a finále rozhodl už před závěrečnou čtyřhrou. Ta se tak nakonec hrála jen jako exhibice pro diváky.

Tursunov, který stejně jako Petrovová dostal za vítězství zlatý tenisový míček posázený diamanty, vyhrál v krátké době už druhou týmovou soutěž. V prosinci byl členem vítězného ruského týmu v Davis Cupu.

"Vždycky je hezké vyhrát, ať už je to Davisův pohár, Hopmanův pohár nebo jakýkoliv jiný pohár. Je hezké vyhrát pro svou zemi. Je hezké být součástí týmu a mít společný cíl," komentoval své úspěchy.

Rusové byli už v předchozích dvou letech na Hopman Cupu nejvýše nasazení, ale ani jednou úlohu favorita nepotvrdili. I letos měli problém, když v úvodním zápase ve skupině překvapivě podlehli domácí Austrálii.

Výsledek: 
Rusko - Španělsko 2:0
Dmitrij Tursunov - Tommy Robredo 6:4,7:5, Petrovová - Medinaová-Garriguesová 6:0, 6:4.

ČENNAÍ

Druhý hráč světa Španěl Rafael Nadal postoupil už do semifinále turnaje v indickém Čennaí. Nejvýše nasazený tenista vstoupil do nové sezony v herní pohodě, v pátek porazil Itala Davida Sanguinettiho 6:3 a 6:2.

Při svém podání ztratil jen šest míčů, tři z nich navíc kvůli dvojchybám. "Měl jsem dneska ze svého výkonu dobrý pocit," pochvaloval si po zápase a vydal se na půlhodinový trénink. V Čennaí se přiblížil zisku prvního titulu od grandslamového Roland Garros, ve druhé polovině loňského roku se mu nikde zvítězit nepodařilo.

O účast ve finále podniku s dotací 416.000 dolarů se utká s Belgičanem Xavierem Malissem, který vyřadil Francouze Fabrice Santora. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Španěl Carlos Moya a Rakušan Stefan Koubek, jenž jasně přehrál čtvrtého nasazeného Juliena Benneteaua z Francie.

Výsledky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Sanguinetti (It.) 6:3, 6:2, Malisse (3-Belg.) - Santoro (Fr.) 6:4, 4:6, 6:0, Koubek (Rak.)- Benneteau (4-Fr.) 6:1, 6:2, Moya (5-Šp.) - Karlovič (Chorv.) 6:4, 7:6 (8:6).
Semifinálové dvojice:
Nadal - Malisse, Moya - Koubek.
Čtyřhra - semifinále:
Malisse, Norman (Belg.) - Friedl, Kohlmann (1-ČR/Něm.) 6:3, 6:2
.

HONGKONG - exhibice

Druhá porážka ukončila vystoupení české jedničky Nicole Vaidišové na exhibičním turnaji pro osm pozvaných tenistek v Hongkongu. Ve Stříbrné skupině v pátek desátá hráčka světového žebříčku podlehla domácí deblové specialistce Jen C' po setech 5:7 a 3:6. Vaidišová tak nezopakuje loňskou výhru v "malém finále".

Vaidišovou v Hongkongu při obouručném bekhendu omezovalo zranění prstu na levé ruce, které si způsobila při pádu ve sprše, ale sama po překvapivé porážce řekla, že měla spíš psychické než fyzické problémy.

Krůček od celkového triumfu stojí favoritka Maria Šarapovová, která coby druhá žena pořadí WTA účastnické pole v Hongkongu vede. V ruském duelu v pátek sice ztratila první set s Jelenou Dementěvovou, ale zápas otočila.

V sobotním finále se Šarapovová utká s Belgičankou Kim Clijstersovou, která v duelu se Švýcarkou Patty Schnyderovou rovněž zvrátila nepříznivý stav.

Výsledky:
Zlatá skupina - semifinále:
Šarapovová (1-Rus.) - Dementěvová (4-Rus.) 4:6, 6:2, 6:3, Clijstersová (3-Belg.) - Schnyderová (Švýc.) 4:6, 6:4, 6:4.
Stříbrná skupina - semifinále:
Jen C' (Čína) - Vaidišová (ČR) 7:5, 6:3
, Kuzněcovová (2-Rus.) - Čeng Ťie (Čína) 6:3, 6:4.

DAUHÁ

Chorvatský tenista Ivan Ljubičič a Brit Andy Murray postoupili do finále turnaje v katarském Dauhá. Druhý nasazený Ljubičič ve třech setech udolal Švéda Robina Söderlinga a jeden ze dvou loňských přemožitelů Rogera Federera zaskočil nejvýše nasazeného Nikolaje Davyděnka z Ruska.

Favorizovaný Chorvat se na kurtu trápil více než dvě hodiny, když musel dotahovat ztrátu úvodního setu. "V první sadě pro mě bylo těžké returnovat. Byl velmi agresivní, neměl jsem na to odpověď," popsal vývoj zápasu. Pak se však karta obrátila a účastník listopadového Turnaje mistrů vyhrál 2:1 na sety.

"Níže postavení hráči na žebříčku se dostávají pod tlak, když proti favoritovi vedou. To se dnes stalo jemu a já jsem to dokázal využít," dodal Chorvat.

Murray na rozdíl od Seveřana dotáhl dobře rozehraný zápas s favoritem do vítězného konce. Třetího hráče světa Davyděnka porazil v úvodní sadě 7:5 a ve druhém setu mu pak povolil jen dvě hry. 

Na turnaji se hraje o dotace z milionu dolarů.

Česko-indický pár Martin Damm, Leander Paes na úvod nové sezony na titul nedosáhl. Vítězové loňského US Open ve finále turnaje v katarském Dauhá podlehli rusko-srbské dvojici Michail Južnyj, Nenad Zimonjič 1:6 a 6:7.

Díky finálové účasti společně získali prémii 31.600 dolarů, vítězové si vydělali 53.700.

Výsledky:
Dvouhra - semifinále:
Murray (4-Brit.) - Davyděnko (1-Rus.) 7:5, 6:2, Ljubičič (2-Chorv.) - Söderling (6-Švéd.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Južnyj, Zimonjič (Rus./Srb.) - Damm, Paes (3-ČR/Indie) 6:1, 7:6 (7:3)
.

 

Právě se děje

Další zprávy