Čeští tenisté v Perthu zdolali Španělsko

ČTK, SportPlus
3. 1. 2007 20:37
Praha - Čeští tenisté porazili v zápase Hopmanova poháru smíšených družstev Španělsko 2:1.

PERTH

O první bod se postarala Lucie Šafářová, rozhodující přidal její životní partner Tomáš Berdych.  Na triumfu už nic nezměnila ani porážka v závěrečné smíšené čtyřhře.

Šafářová ve třech setech udolala Anabel Medinaovou-Garriguesovou 4:6 a dvakrát 6:4. Devatenáctiletá Češka nad španělskou soupeřkou zatím nikdy nevyhrála a i ve středu byla blízko porážky, když ztratila první set v poměru 4:6 a ve druhé sadě už prohrávala 2:4.

Pak však získala čtyři hry za sebou a vynutila si pokračování zápasu. Ze stejně nepříznivého stavu se dostala i v rozhodujícím třetím setu a po dvou hodinách a 42 minutách se radovala z vítězství. Byl to zatím vůbec nejdelší zápas na letošním Hopman Cupu. 

"Byl to skvělý zápas. Dvakrát jsem s ní prohrála, takže jsem ráda, že se mi tentokrát podařilo vyhrát," radovala se česká tenistka, které její soupeřka složila poklonu.

"Hrála opravdu velmi dobře. Já jsem nevyužila své šance. Tenis je takový, že když promarníte šance, prohrajete," řekla Španělka.

Tomáš Berdych vyhrál 7:5 a 6:1 nad sedmým hráčem světa Tommym Robredem. Jednadvacetiletý český hráč ve dvanácté hře úvodního setu sebral účastníkovi listopadového Turnaje mistrů podání a sadu pro sebe získal v poměru 7:5.

Na vítězné vlně se pak třináctý hráč světa nesl i ve druhém dějství, v němž se rychle ujal vedení 5:0. Robredo pak sice snížil, ale porážku už neodvrátil.

Berdych se po zápase svěřil, že ho inspiroval heroický výkon jeho přítelkyně. "Hrála fantasticky, vyhrála těžký zápas a to mi pomohlo, abych šel na kurt se sebedůvěrou," uvedl český daviscupový reprezentant.

V úvodu zápasu si myslel, že ho čeká podobný maraton jako Šafářovou. "Začali jsme první hru a ta byla tak dlouhá, že jsem si myslel, že tady budeme do půlnoci," řekl.

Nakonec soupeře zničil precizním výkonem, i když nebyl spokojený s prvním podáním, jehož úspěšnost nedosáhla padesáti procent. "Ale získal jsem bod pro svůj tým a jen šest nevynucených chyb v zápase je dobrých. Právě o to se snažím, omezit nevynucené chyby," pochvaloval si.

Společně se Šafářovou napravili úvodní neúspěch z duelu s Indií a stejně jako jejich středeční soupeři mají na kontě jednu výhru. K postupu do finále mají po středě překvapivě nejblíže Indové, kteří porazili i Chorvatsko a jako jediní ještě neprohráli.

První bod pro asijský tým získala Sania Mirzaovoá, která jasně přehrála Sanju Ančičovou. Proti jejímu bratru Mariovi byl blízko k úspěchu outsider Rohan Bopanna, ale prohrál oba tie-breaky. Rozhodující druhý bod tak indický pár získal ve smíšené čtyřhře. 

Pokud ve čtvrtek Indové porazí Španělsko, zajistí si první místo ve skupině. Čeští tenisté mají naději, jen pokud vyhrají Španělé v poměru 2:1 a oni sami porazí 3:0 Chorvatsko. Pak by při shodném počtu vítězných zápasů rozhodovalo vyšší procento vyhraných setů.

Výsledek:
Skupina B:
ČR - Španělsko 2:1

Šafářová - Medinaová-Garriguesová 4:6, 6:4, 6:4, Berdych - Robredo 7:5, 6:1 Šafářová, Berdych - Medinaová-Garriguesová, Robredo 5:7, 2:6. 

Indie - Chorvatsko 2:1 
Mirzaová - Ančičová 6:2, 6:3, Bopanna - Ančič 6:7 (2:7), 6:7 (3:7), Mirzaová, Bopanna - Ančičová, Ančič 3:6, 6:3, 10:8. 

Tabulka:
1. Indie 2 2 0 4:2
2. Španělsko 2 1 1 4:2
3. ČR 2 1 1 3:3
4. Chorvatsko 2 0 2 1:5

Adelaide

Radek Štěpánek si po zranění zad připsal první vítězství ve dvouhře. Na turnaji v australském Adelaide, který se hraje netradičním formátem ve skupinách, po porážce s Američanem Vincem Spadeou porazil Jevgenije Koroljova. S ruským soupeřem si ve středu třetí nasazený poradil ve třech setech 4:6 a dvakrát 6:2. 

Podruhé naopak ve skupině prohrál další český tenista Jan Hernych, který nestačil na Juana Martina Del Potra z Argentiny. 

Nejvýše nasazený Novak Djokovič už postoupil ze skupiny do čtvrtfinále. Srbský tenista, který v úvodním duelu povolil jedinou hru Janu Hájkovi, ve středu nezaváhal ani v duelu s domácím Alunem Jonesem.

Vedle Djokoviče má už postup jistý Američan Paul Goldstein. Žije také naděje českého tenisty Radka Štěpánka, který však musí doufat, že další Američan Vince Spadea ve čtvrtek neporazí Rusa Jevgenije Koroljova.

V Adelaide se hraje o 436 000 dolarů. Vítězové osmi tříčlenných skupin postoupí do čtvrtfinále podniku, který je přípravou na grandslamové Australian Open. 

Výsledky:
Dvouhra - skupiny:
Štěpánek (3-ČR) - Koroljov (Rus.) 4:6, 6:2, 6:2, Del Potro (Arg.) - Hernych (ČR) 6:2, 6:4
, Clément (Fr.) - Becker (Něm.) 7:5, 6:1, Kunicyn (Rus.) - Vassallo Arguello (Arg.) 6:4, 6:2, Goldstein (USA) - Luczak (Austr.) 7:6 (10:8), 6:1, Mayer (Něm.) - Dancevic (Kan.) 6:4, 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Jones (Austr.) 6:1, 6:2, J. Johansson (Švéd.) - Simon (Fr.) 6:4, 7:5.

Auckland

Slovenka Daniela Hantuchová nepotvrdila na turnaji v Aucklandu roli třetí nasazené hráčky a vypadla už ve druhém kole. Na Novém Zélandu, kde se tenistky připravují na grandslamové Australian Open, podlehla ve dvou setech Francouzce Virginii Razzanové. 

Do čtvrtfinále soutěže s dotací 145 000 dolarů naopak postoupila nasazená jednička Jelena Jankovičová ze Srbska, která povolila jen tři hry Fince Emmě Laineové. 

Výsledky:
Dvouhra - 2. kolo:

Jankovičová (1-Srb.) - Laineová (Fin.) 6:2, 6:1, Razzanová (Fr.) - Hantuchová (3-SR) 6:1, 7:5, Loitová (Fr.) - Bartoliová (4-Fr.) 7:5, 6:4, Daniiliduová (7-Řec.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:4, 2:6, 6:4, Pinová (Fr.) - Meusburgerová (Rak.) 2:6, 6:3, 6:3, Suarezová (Arg.) - Sun Tchien-tchien (Čína) 7:5, 6:4, Zvonarevová (5-Rus.) - Granvilleová (USA) 6:4, 6:1
Čtyřhra - 1. kolo:
Jankovičová, Križanová (Srb./Slovin.) - Birnerová, Craybasová (ČR/USA) 7:5, 6:3.

Gold Coast

Na turnaji v australském Gold Coastu se ve středu dařilo favoritkám. Druhá nasazená Dinara Safinová porazila v ruském souboji Marii Kirilenkovou a postoupila do čtvrtfinále, kam se po výhře nad Milagros Sequeraovou z Venezuely dostala také turnajová trojka Srbka Ana Ivanovičová.

Do semifinále čtyřhry se probojovala Češka Iveta Benešová, která společně s Ruskou Galinou Voskobojevovou ve druhém kole vyřadila čínský pár Na Li, Šuaj Pcheng. 

Výsledky:
Dvouhra - 2. kolo:

Safinová (2-Rus.) - Kirilenková (Rus.) 6:2, 7:5, Ivanovičová (3-Srb.) - Sequeraová (Ven.) 6:1, 6:2, Peerová (5-Izr.) - Pučkovová (Rus.) 6:3, 6:2, Stosurová - Fergusonová (obě Austr.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - 2. kolo:
Benešová, Voskobojevová (ČR/Rus.) - Na Li, Šuaj Pcheng (Čína) 5:7, 6:2, 6:0.

Hongkong - exhibice

Belgická tenistka Kim Clijstersová vykročila do své poslední sezony vítězstvím na exhibičním turnaji v Hongkongu, kde ve středu porazila domácí Číňanku Čeng Ťie 6:3 a 6:2.

Loňská šampionka osmičlenné soutěže tak postoupila do Zlaté skupiny, v níž se utká o účast ve finále se Švýcarkou Patty Schnyderovou. Ta poslala do Stříbrné skupiny poražených hráček Rusku Světlanu Kuzněcovovou. 

Ve čtvrtek by se měla ve dvouhře představit Nicole Vaidišová, jíž přisoudil los Rusku Jelenu Dementěvovou. Ve středu si společně měly zahrát čtyřhru, českou tenistku však nahradila ve dvojici Dánka Caroline Wozniacká.

Společně podlehly v semifinále čtyřhry, hrané jen na jeden set, čínskému deblu Čeng Ťie, Jen C' 5:8. 

Exhibice je pro pozvané elitní tenistky součástí přípravy na Australian Open. 

Výsledky: 
Dvouhra - čtvrtfinále: 
Clijstersová (Belg.) - Čeng Ťie (Čína) 6:3, 6:2, Schnyderová (Švýc.) - Kuzněcovová (Rus.) 1:6, 6:3, 7:6 (8:6). 
Čtyřhra - semifinále: 
Čeng Ťie, Jen C' (Čína) - Dementěvová, Wozniacká (Dán.) 8:5.

Čennaí

Dvojnásobný vítěz turnaje v indickém Čennaí Carlos Moya si drží šanci vyhrát tamní tenisový podnik potřetí. Šampion z let 2004 a 2005 a loňský finalista ve středu postoupil do čtvrtfinále po vítězství nad Američanem Kevinem Kimem 6:4 a 6:3. 

O semifinále bude Moya hrát na turnaji s dotací 416.000 dolarů s Ivem Karlovičem z Chorvatska. 

Výsledky: 
Dvouhra - 2. kolo: 
Malisse (3-Belg.) - Galvani (It.) 6:3, 6:2, Moya (5-Šp.) - Kim (USA) 6:4, 6:3, Karlovič (Chorv.) - Pless (Dán.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:2). 
Čtyřhra - 1. kolo: 
Friedl, Kohlmann (1-ČR/Něm.) - Benneteau, Mahut (Fr.) 6:3, 4:6, 11:9, Ratiwatana, Srichaphan (Thaj.) - Škoch, Zíb (ČR) 7:5, 2:6, 10:8.

Duhá

Nejbohatší tenisový turnaj tohoto týdne v Dauhá zatím nepřinesl žádné překvapení. Do čtvrtfinále se dnes probojovalo všech šest nejvýše nasazených hráčů včetně hlavního favorita Rusa Nikolaje Davyděnka. Ten si poradil se zkušeným Švédem Jonasem Björkmanem ve dvou setech 6:4 a 6:3. 

Tenisté si v katarském Dauhá rozdělí celkem milion dolarů. Na turnaji se daří i českému deblistovi Martinu Dammovi, jehož s Indem Leanderem Paesem dělí od případného titulu dvě vítězství. 

Výsledky: 
Dvouhra - 2. kolo: 
Davyděnko (1-Rus.) - Björkman (Švéd.) 6:4, 6:3, Ljubičič (2-Chorv.) - El Aynaoui (Mar.) 6:3, 6:4, Baghdatis (3-Kypr) - Ramirez Hidalgo (Šp.) 6:2, 6:0, Murray (4-Brit.) - Ch. Rochus (Belg.) 6:1, 6:3, Južnyj (5-Rus.) - Monfils (Fr.) 6:4, 6:2, Söderling (6-Švéd.) - Garcia-Lopez (Šp.) 4:6, 6:0, 6:3, Mirnyj (Běl.) - Chiudinelli (Švýc.) 6:3, 6:3, O. Rochus (Belg.) - Luzzi (It.) 6:1, 6:0, 
Čtyřhra - čtvrtfinále: 
Damm, Paes (3-ČR/Indie) - Ch. Rochus, Vliegen (Belg.) 6:3, 6:1
.

 

Právě se děje

Další zprávy