Tenista Štěpánek skončil s Davis Cupem

SportPlus, ČTK
22. 12. 2006 18:09
Praha - Tenista Radek Štěpánek dnes oznámil definitivní ukončení své kariéry v Davisově poháru.

Českému týmu tak nepomůže v únorovém zápase prvního kola Světové skupiny proti USA, i když v to kapitán Jaroslav Navrátil věřil.

Štěpánek svůj konec v týmové soutěži zveřejnil prostřednictvím tiskového prohlášení zaslaného ČTK.

Čtvrtfinalista letošního Wimbledonu zdůraznil, že nikdy nepovažoval svůj návrat do daviscupového týmu za hotovou věc. Pro jeho definitivní odchod z týmu bylo klíčové vyjádření nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila z páteční tiskové konference. Ten na ní vyjádřil přesvědčení, že se Štěpánek do týmu vrátí, a mluvil o schůzce plánované na tento týden.

"Tím už jsem byl vážně šokován a rozhodl se reagovat a vše rázně utnout. Žádnou schůzku jsme domluvenou neměli, do Čech jsem žádnou cestu neplánoval," uvedl Štěpánek v tiskovém prohlášení.

Kapitán Navrátil ČTK v telefonickém rozhovoru řekl, že se Štěpánkem o možné schůzce předběžně mluvil před třemi týdny a od jeho realizačního týmu se dozvěděl, že by měl tenista tento týden zavítat do Prahy.

"Tak jsem mu v úterý zavolal, abych si domluvil termín schůzky. On se se mnou prakticky odmítl bavit s tím, že se k tiskovce vyjádří do médií," popsal poslední rozhovor Navrátil. "Je to pro mě šok a zklamání, ale nezblázním se z toho," komentoval Štěpánkovo rozhodnutí.

Štěpánek v tiskovém prohlášení dlouze vysvětloval svou anabázi kolem omluvenky ze zápasu s Argentinou v roce 2005 a následných sporech s nehrajícím kapitánem Cyrilem Sukem.

Situaci měla letos v srpnu uklidnit schůzka s šéfem svazu Ivem Kaderkou, po níž Suk odstoupil z funkce, aby uvolnil Štěpánkovi cestu do týmu. Aktuálně devatenáctý hráč světa tvrdí, že Sukovo odstoupení nikdy nepožadoval, a stěžuje si na přetrvávající špatný přístup ze strany svazu i kapitána. Jeho nespokojenost vyvrcholila odchodem z týmu.

Osmadvacetiletý tenista v Davisově poháru hrál naposledy v roce 2004 proti Paraguayi a celkem má bilanci tří vyhraných a čtyř prohraných zápasů. Ve dvouhře však Štěpánek vyhrál jediný, s Paraguaycem Ramonem Delgadem.

 

Právě se děje

Další zprávy