US Open: postoupili Novák a Šafářová

ČTK, SportPlus
28. 8. 2006 23:35
New York - Z postupu do druhého kola tenisového US Open se z českých zástupců raduje Jiří Novák a Lucie Šafářová. Tři české tenistky se rozloučily v prvním kole.
Iveta Benešová
Iveta Benešová | Foto: Reuters

Jiří Novák se stal prvním českým tenistou, který letos postoupil do druhého kola US Open.

Bývalá česká jednička, která hraje v New Yorku naposledy, v pondělí v prvním kole porazila Arnauda Clémenta z Francie 7:5, 6:2 a 7:5. Příštím soupeřem Nováka bude Paradorn Srichaphan z Thajska.

Jako první česká tenistka postoupila do druhého kola Lucie Šafářová. Česká reprezentantka porazila Samanthu Stosurovou z Austrálie po setech 6:2 a 7:6. Její příští soupeřkou bude francouzská hráčka Aravane Rezaiová.

Tenistka Iveta Benešová je v herní krizi, kterou nezlomila ani  na US Open.

Na posledním grandslamovém turnaji sezony vypadla hned v prvním kole, když proti Američance Jill Craybasové uhrála jen dvě hry; ještě rychleji se poroučela Zuzana Ondrášková, která získala s Ai Sugijamaovou pouze jeden game. 

Zakopalová nestačila podle očekávání na desátou nasazenou Lindsay Davenportovou a s Američankou prohrála 1:6 a 4:6.

Třiadvacetiletá Benešová dvakrát zabodovala v prvním setu a v druhém dostala "kanára". "To trvalo tak krátkou dobu, že jsem se ani nestačila vzpamatovat," citoval tenistku Český rozhlas.

"Mám krizi. Nehraji dobře a je jedno, kdo stojí na druhé straně," dodala loni 33. hráčka světa, která momentálně figuruje až na 74. pozici světa. 

Rodačka z Mostu nechce nad svými výkony naříkat. "Ani lámat rakety nebudu. Tak to prostě je a budu doufat, že se to zlomí," řekla Benešová, která se po prohře smála. "Nic jiného mi nezbylo," dodala. 

Vůbec první vyřazenou v New Yorku byla Ondrášková. Do Ameriky přijela jen na US Open, ale na dvorcích ve Flushing Meadows se vůbec neohřála. "Tolik chyb! To byla strašná hra! Přišla jsem na kurt a nemohla zahrát pořádně úder. Nechápu, co to mělo být," zlobila se na sebe loňská finalistka Prague Open pro prohře s osmadvacátou nasazenou.

Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová a domácí favorit Andy Roddick vstoupili do US Open jasnými výhrami. Oba dnes bez problémů vyhráli v New Yorku své zápasy prvního kola. 

Turnajová dvojka Heninová-Hardenneová potřebovala hodinu a čtvrt, aby porazila Italku Marii Elenu Camerinovou. Zápas, stejně jako celý program dne, začal kvůli dešti o hodinu a půl později, než měl. 

"Moc dobře jsem se dneska nepohybovala, snad kvůli počasí, ale od druhého setu jsem se dostávala do tempa, jako bych se zahřála, a bylo to pořád lepší a lepší," řekla po utkání letošní vítězka pařížského Roland Garros a finalistka na Australian Open a ve Wimbledonu. 

V utkání se Heninová-Hardenneová dopustila třiadvaceti nevynucených chyb, ale její soupeřka udělala sedm dvojchyb a měla jen tři vítězné údery. "Kvůli dešti jsem se nemohla pořádně rozehrát. Nepředvedla jsem nejlepší tenis, ale počítá se výhra a postup," řekla Belgičanka. 

Devátý nasazený Roddick potvrdil vzestup formy a Florenta Serru z Francie vyprovodil z chladného kurtu za pětasedmdesát minut po setech 6:2, 6:1 a 6:3. "Je skvělé, že držím formu ze Cincinnati. Hraji sebevědomě a to je dobré znamení," smál se Roddick po postupu.

Výsledky: 
Ženy: 
Dvouhra - 1. kolo: 
Sugijamaová (28-ČR) - Ondrášková (ČR) 6:1, 6:0, Craybasová (USA) - Benešová (ČR) 6:2, 6:0,
Müllerová (Něm.) - Jakimovová (Běl.) 7:6 (7:2), 6:3, Lepčenková (Uzb.) - Castanová (Kol.) 6:7 (9:11), 6:1, 6:1, Brémondová (Fr.) - Dubouisová (Kan.) 6:1, 6:3, Laineová (Fin.) - Tuová (USA) 6:1, 6:1, Šafářová - Stosurová 6:2, 7:6 (7:5),Zakopalová - Davenportová 1:6 a 4:6, Dementěvová (4-Rus.) - Granvilleová (USA) 6:1, 6:4, Rezaiová (Fr.) - Grönefeldová (15-Něm.) 2:6, 6:0, 6:4, Albaneseová (USA) - Savčuková (Ukr.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:2, Byčkovová - Skavronská (obě Rus.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:3).


Dvouhra-1.kolo:
Muži: Novák - Clement 7:5, 6:2, 7:5,
Robredo (6-Šp.) - Sarretta (Braz.) 6:2, 6:1, 6:2, Roddick (9-USA) - Serra (Fr.) 6:2, 6:1, 6:3,  Srichaphan (Thaj.) - Acasuso (24-Arg.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, Massu (Chile) - Sanguinetti (It.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:4.

 

Právě se děje

Další zprávy