Engeho poveze na operaci obytné auto

ČTK
3. 4. 2007 18:02
Praha - Zraněného automobilového závodníka Tomáše Engeho poveze za lékařským expertem do Indianapolisu speciální obytný vůz.

Poté, co letecký transport znemožnila protržená plíce, vydá se Enge v doprovodu zdravotního personálu na cestu z Floridy dlouhou zhruba 2000 kilometrů v úterý. Informoval o tom závodníkův manažer Antonín Charouz na stránkách BPA sport marketing.

Enge měl těžkou nehodu o víkendu ve floridském St. Petersburgu při vytrvalostním závodě seriálu American Le Mans.

Jeden z vozů soutěžících v American Le Mans Series naráží do zdi během tréninku na okruhu v St. Petersburgu
Jeden z vozů soutěžících v American Le Mans Series naráží do zdi během tréninku na okruhu v St. Petersburgu | Foto: ČTK / AP
Enge těžce havaroval, je v nemocnici
Automobilový jezdec Tomáš Enge měl těžkou havárii ve druhém závodě zámořského vytrvalostního seriálu American Le Mans Series.
 

Při nárazu do betonové bariéry si roztříštil loket, zlomil dvě žebra, protrhl plíci a narazil kotník. Operovat jej bude v Indianapolisu vyhlášený chirurg a ortoped Terry Trammell.

Enge potvrdil domněnky, že havárii nezpůsobila mechanická porucha, ale jezdecká chyba. "Nehodu beru na sebe. Věděl jsem, že musím vyjet ještě nějaký náskok, a vůz mi na starých gumách uklouznul a došlo ke kontaktu s vnitřní zdí, která mě odhodila na vnějšek. Někdy máte v takové situaci štěstí, já ho tentokrát neměl," uvedl v tiskové zprávě.

Na převozu třicetiletého Čecha se podíleli majitelé Engeho bývalého týmu Panther Racing Doug Boles a John Barnes.

"Musím poděkovat americkým kamarádům za velkou pomoc. Letadlo bohužel nakonec nešlo využít, cesta autem je nyní jediná správná možnost," řekl Charouz. 

Kdy se Enge vrátí k závodům, není jasné. Po příjezdu do Indianapolisu se podrobí dalším vyšetřením, Charouz ale věří, že do tří měsíců by se mohl znovu objevit na dráze.

"Podle předběžného vyjádření doktora Trammella, který viděl rentgenové snímky i záznamy z CT vyšetření, je naděje, že by Tomáš mohl stihnout svých oblíbených 24 hodin Le Mans v půlce června," uvedl manažer.

Optimistický je i sám pilot. "Jsem připravený vrátit se co nejdřív. Vím, že rehabilitace bude bolet, ale udělám maximum. Doktoři tvrdí, že bych mohl stihnout Le Mans, a to je pro mě hlavní událost sezony. Chtěl bych se pokusit o další pole position a rozšířit sbírku vítězství," dodal první Čech ve formuli 1.

 

Právě se děje

Další zprávy