Česko má znovu světovou lyžařku

ČTK, SportPlus
8. 1. 2007 0:00
Kranjska Gora - Týden jako ze snu má za sebou česká sjezdařka Šárka Záhrobská. Zajela nejlepší výsledek ve Světovém poháru. UVNITŘ: GALERIE
Šárka Záhrobská bojuje se slalomovými tyčkami v závodě SP ve slovinské Krajnské Goře, v němž obsadila druhé místo.
Šárka Záhrobská bojuje se slalomovými tyčkami v závodě SP ve slovinské Krajnské Goře, v němž obsadila druhé místo. | Foto: Reuters

Od vítězství ji dělil jen krůček.

Všechno to začalo čtvrtečním slalomem v Záhřebu, kde skončila třetí. V sobotu si v Kranjské Goře zlepšila sedmým místem nejlepší výsledek v SP v obřím slalomu, aby o den později ve slalomu sahala po příčce nejvyšší. Vítězství jí ve slovinském zimním středisku uniklo jen o 66 setin sekundy.

I tak zůstává jednavacetiletá lyžařka nohama pevně na zemi a nestará se o to, že se rázem stala jednou z medailových favoritek na MS ve švédském Aare.

"Já ale tak nepřemýšlím, rozhodně jsem si na sebe neupletla žádný bič," upozornila pro ČTK Záhrobská, která bude na šampionátu obhajovat bronzovou medaili.

První kolo

Chce se soustředit pouze na další závody Světového poháru, které ji čekají. "Horší to mají specialistky slalomářky," upozornila, že ona sama umí už i obří slalom. To potvrdila sedmým místem v sobotním závodu.

Konečně se jí v neděli podle představ povedlo hlavně první kolo. "Musím přiznat, že před tím druhým jsem byla docela nervózní," přiznala.

Říkala si, že hlavně musí umístění udržet. "Byla to pro mne nová zkušenost a já jsem ráda, že jsem to zvládla. Samozřejmě panuje moc velká spokojenost," radovala se.

Moc chyb prý nenašla. "Jela jsem nejlépe, jak jsem dnes mohla," řekla o jízdě,v níž zajela stejně jako v prvním kole druhý nejlepší čas ze všech závodnic.

Postupné mety

Kdysi si vytyčila základní cíl dostat se do Světového poháru. Postupně pak přicházely další postupné mety - dostat se do druhého kola, pak do dvacítky, desítky, na stupně vítězů.

Šárka Záhrobská
Autor fotografie: ČOV

Šárka Záhrobská

Datum a místo narození: 11. února 1985 v Benecku
Výška a váha: 175 cm, 70 kg
Klub: Ski klub Krkonoše
Trenér: Petr Záhrobský
Největší úspěchy: bronz z MS 2005 (slalom), 2. místo SP v Krajnske Goře 2007 (slalom), 3. místo v závodu SP v Záhřebu 2007 (slalom).

POVEDENÝ TÝDEN

"Pořád se ty moje sny mění," vyprávěla se smíchem. Po čtvrtečním třetím místě v Záhřebu a nedělní druhé příčce je proto další cíl jasný. "Chci se pořád zlepšovat," vyhnula se Záhrobská přímému označení příštího cíle, kterým nemůže být už nic jiného než vítězství.

Juniorská mistryně světa prožívá novou dobu. Už ve čtvrtek musela na oficiální tiskovou konferenci, na dopingovou kontrolu. I v neděli už se po mnoha rozhovorech s novináři těšila, až si odpočine. "Když ze mě spadne napětí ze závodu, užívám si to. Vyhlášení, gratulace, ale je to opravdu trochu náročné," uvedla.

Životní? Snad to teprve přijde

Dá se říci, že v její kariéře byl tento týden životní? "Tak silné slovo bych nepoužila, snad přijdou lepší. Určitě byl ale velmi úspěšný a já na něj budu ráda vzpomínat," uvedla.

Přesto se nevznáší v oblacích. Má teď před sebou závod příští týden v Zauchensee, kde pojede super-G a superkombinaci. Do mistrovství světa ji čekají ještě i další závody. "Já se ale soustředím vždy na ten nejbližší," zopakovala už poněkolikáté.

Po neděli prý ví, že Rakušanka Marlies Schildová rozhodně není neporazitelná. "Má výbornou formu, věří se, ale ten odstup není tak veliký," potvrdila Záhrobská, že i jí se zvedá sebevědomí. "Dala mi v druhém kole málo a nikdo nejezdí bez chyby," glosovala pouhé dvě desetiny rozdílu.

"Je to hodně o psychice a pocitu," dodal. Obojí bude potřebovat na blížícím se mistrovství světa.

 

Právě se děje

Další zprávy