Nor Aamodt se už na svahy nevrátí

ČTK
7. 1. 2007 10:00
Oslo - Norský lyžař Kjetil Andre Aamodt, jeden z nejlepších sjezdařů historie, už do své sbírky další úspěchy nepřidá. Rozhodl se ukončit svou kariéru.

Pětatřicetiletý čtyřnásobný olympijský vítěz to oznámil v sobotu večer na galavečeru v Oslu, na němž byl vyhlášen nejlepším norským sportovcem roku 2006. 

"Cítím se mentálně i fyzicky velmi unaven," komentoval své rozhodnutí. Nepochybně k němu přispěly i zdravotní problémy, které mu v této sezoně neumožnily nastoupit ani k jedinému závodu Světového poháru. 

Aamodt si loni při olympijském sjezdu v Sestriére, v němž obsadil čtvrté místo, poranil koleno. Přesto o týden později vyhrál super-G, ale v březnu musel na operaci. V této sezoně si plnou zátěž vyzkoušel jako předjezdec ve sjezdu v kanadském Lake Louise a jeho fanoušci doufali, že se v lednu vrátí do Světového poháru. Dnes jim Aamodt naději vzal. 

Všestranný norský lyžař získal první olympijské zlato už v roce 1992 v Albertville v super-G. O čtyři roky později vyhrál stejnou disciplínu znovu a navíc triumfoval v kombinaci.

Celkem má ve své sbírce osm olympijských medailí a dvanáct cenných kovů z mistrovství světa, tak velkou sbírkou se nikdo jiný pochlubit nemůže. V roce 1994 získal velký křišťálový glóbus pro celkového vítěze Světového poháru.

 

Právě se děje

Další zprávy