Šéf parku je kvůli Neumannové bez prémií

Pavel Baroch
5. 1. 2007 15:17
Praha/Vimperk - Ředitel šumavského parku Alois Pavličko povolil trénovat Neumannové v místech, kam se v zimě nesmí. Přijde kvůli tomu o odměny.

Podle ministerstva životního prostředí se Pavličko dopustil chyby tím, že Kateřině Neumannové ústně udělil výjimku z rozhodnutí Šumavského národního parku a pustil ji mezi Vánocemi a Silvestrem na cestu, kam se smí pouze od července do poloviny října.

"Osobní pochybení Aloise Pavlička vyřešil náměstek ministra František Pojer finančním postihem v pohyblivé složce platu ředitele," řekla Jarmila Krebsová, vedoucí tiskového oddělení ministerstva.

Pavličko svým rozhodnutím podle ministerstva nepostupoval nezákonně, i když zákon porušen byl. Na cestu nedaleko Modravy, kde zlatá olympijská medailistka trénovala, totiž vjela i auta.

"V tomto případě už také bylo zahájeno správní řízení o udělení pokuty," řekla Krebsová.

Jinde není sníh

O tom, že Pavličko bude finančně potrestán, protože Neumannové, jejímu trenérovi Stanislavu Frühaufovi a dalším lyžařům povolil trénovat na šumavské cestě, informoval jako první Blesk.

Ředitel parku Alois Pavličko
Ředitel parku Alois Pavličko | Foto: Ludvík Hradilek

Vedení parku povolilo Frühaufovi trénovat běžkaře na stezce mezi Březníkem a Pytláckým rohem, protože v běžně používaných stopách není dlouhodobě sníh.

Neumannová podle České televize slíbila řediteli parku Pavličkovi, že mu snížení platu vynahradí. Celý případ označila za absurdní. Tvrdí, že přírodu nepoškodila.

Podle ekologického Hnutí Duha ovšem Neumannová trénovala v místech, kde žije vzácný tetřev hlušec. Stopy ve sněhu navíc mohly přilákat další bežkaře.

Špatná cedulka u stezky

Podle ministerstva bylo jednoznačnou chybou vedení parku, že u cesty, kde trénovala Neumannová se svým trenérem Stanislavem Frühaufem a dalšími lyžaři, není jasně vyznačeno, kdy je místo přístupné veřejnosti.

"Piktogram - přeškrtnutý lyžař, který na cestě je umístěn, informuje, že nejde o lyžařskou trasu. Nelze ale jednoznačně konstatovat, že to znamená omezení vstupu pro lyžaře," řekla Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

Dodala, že tento problém už byl s parkem projednán a vyřešen.

Park: Není to zakázané pásmo

Mluvčí parku Radovan Holub uvedl, že asfaltová cesta, kde Neumannová trénovala, je takzvanou zážitkovou stezkou. Je určena pro turisty, kteří chtějí vidět samovolnou obnovu šumavského lesa.

Cyklista v šumavském lese
Cyklista v šumavském lese | Foto: Ludvík Hradilek

"Inkriminovaná cesta není v celé délce součástí nejcennější první zóny parku, nejde tedy o zakázané území," uvedl Holub.

Dodal, že kvůli nejasnostem při využívání turistických cest a zážitkových stezek připraví park po dohodě se šumavskými obcemi jednotná pravidla. Ta stanoví také to, kdy se budou moci cesty využívat.

"Návštěvníci Šumavy budou mít díky tomuto systému jasno, jak a kdy mohou kterou lokalitu Šumavy navštívit," vysvětlil Holub.

 

Právě se děje

Další zprávy