Sprint: Neumannová pátá, Kožíšek šestý

ČTK, SportPlus
5. 1. 2007 14:23
Asiago - Kateřina Neumannová obsadila páté místo ve sprintu v italském Asiagu, který je součástí Tour de Ski běžců na lyžích.

V závodě mužů obsadil Dušan Kožíšek šestou příčku, když triumfoval Tor Arne Hetland z Norska.

Neumannová nejprve skončila druhá ve čtvrtfinále a v dramatickém finiši obsadila stejnou pozici i v se semifinále. Ve finále se z vítězství radovala Finka Virpi Kuitunenová, která tak sebrala v průběžném pořadí Tour zlatý trikot Norce Kristin Steiraové, jež nepostoupila z kvalifikace a klesla až na čtvrté místo.

Neumannová si polepšila na dvanáctou pozici, na Kuitunenovou ztrácí minutu a půl. Mezi muži vyhrál Nor Tor Arne Hetland, celkové vedení udržel němec Tobias Angerer, i když byl dnes až dvanáctý.

Do finále sprintu Světového poháru postoupila Neumannová poprvé od roku 2002, kdy ve Val di Fiemme vyhrála. Kožíškovým maximem dosud bylo osmé místo v Novém Městě na Moravě před dvěma lety.

Česká reprezentantka postoupila do finále nečekaně, neboť teprve před pár dny vysadila antibiotika, kterými léčila nachlazení.

Po středečním krachu při klasické desítce v Oberstdorfu v rámci Tour de Ski se olympijská vítězka neuvěřitelně zvedla a při sprintu volnou technikou v italském Asiagu sahala senzačně po medaili.

Okamžitě po minulém závodu přitom běžkyně cítila zmar a chuť z boje utéct. Ale s chladnou hlavou zhodnotila, že její výkony se po nemoci musejí zlepšit. Dala si dobrou večeři, sklenku jejího oblíbeného červeného vína a nezdary byly zapomenuty.

"Už zase převažuje radost, že závodím. Snad se to láme k lepšímu," řekla novinářům po pátém místu v Asiagu. Prý už se vyrovnala s tím, že v celé Tour nebude královnou. "Ale šance na body je," řekla.

Podle lékařů už je zdravá a výkony by měly růst stejně jako sebevědomí. V sobotu ji čeká závod na 15 km klasicky, který však moc ráda nemá. "Ale všichni už mohou být unavení," naznačila, že spatřuje šanci. Sama totiž necítí nijak velkou únavu.

"Ale bude to hodně těžké," tušila hlavně s ohledem na nedělní finálový bruslařský závod s cílem do sjezdovky ve Val di Fiemme. "Mohla by to být moje výhoda, ale nevím, jak je ta sjezdovka prudká," řekla.

V pátek se v ní opět probudily sprinterské geny, které měla v první polovině své kariéry. "Dnes ta trať byla podobná jako dřív, dlouhá, široká a s velkým převýšením, to mi sedí," vysvětlila. Navíc jí dobře jely lyže. "V první jízdě byly vynikající, tam mě trochu zachránily," přiznala.

Kožíšek vedl celé semifinále a v závěrečné rovince si udržel druhou přímou postupovou pozici. Po pátečním závodu si tak může doma utahovat ze své přítelkyně, biatlonistky Zdeňky Vejnarové. Ta dokázala loni dojet v závodu Světového poháru sedmá. "Takže už jsem doma za jedničku," usmíval se po závodu v rozhovoru s novináři.

Třebaže je bronzovým medailistou z mistrovství světa v závodu dvojic s Martinem Koukalem, větší individuální úspěch zaznamenal až v pátek. "Nečekal jsem, že bych mohl jet tak dobře," přiznal Kožíšek. 

Do celkového hodnocení SP se mu body nepřipočetly, ale navýšil zisk v dílčím pořadí Světového poháru ve sprintu, které se počítá zvlášť. "Myslím si, že mám teď dobrou pozici," radoval se specialista na sprinty.

Kvalifikace se mu v pátek úplně nepovedla, ale svedl to na dlouhý přesun. "Bolely mě z toho nohy, ale kvalifikace je jiná než samotný závod," uvedl Kožíšek. Teď chce hlavně Tour dokončit. "Dlouhé tratě nemám moc rád, berou mě křeče," dodal.

Ve čtvrtfinále vypadli Helena Erbenová a Aleš Razým.

Výsledky - sprint na 1,2 km volnou technikou:
Muži:
Finále A:
1. Hetland (Nor.) 2:27,3, 2. T. Fredriksson (Švéd.) 0,1, 3. Northug (Nor.) -0,6, 4. Kreželok (Pol.) -1,5, 5. Hellner (Švéd.) -3,0, 6. Kožíšek (ČR) -9,0, ...22. Razým, 46. Šperl, 66. Magál (všichni ČR).
Pořadí Tour de Ski (po 4 ze 6 závodů):
1. Angerer (Něm.) 1:34:36,0, 2. Östensen (Nor.) -27,3, 3. Dementěv (Rus.) -31,1, 4. Northug -31,5, 5. Göring (Něm.) -46,9, 6. Pankratov (Rus.) -1:00,6, ...27. Magál -2:24,1, 40. Šperl -3:47,5, 47. Kožíšek -5:01,7, 62. Razým -8:34,0.

Ženy:
Finále A:
1. Kuitunenová (Fin.) 2:44,2, 2. Björgenová (Nor.) -0,4, 3. Follisová (It.) -0,8, 4. Norgrenová (Švéd.) -0,9, 5. Neumannová (ČR) -1,2, 6. Korostelevová (Rus.) -2,6, ...29. Erbenová, 38. Rajdlová (obě ČR).
Pořadí Tour de Ski (po 4 ze 6 závodů):
1. Kuitunenová 1:02:21,4, 2. Björgenová -28,3, 3. Majdičová (Slovin.) -34,3, 4. Steiraová (Nor.) -38,7, 5. Saarinenová (Fin.) -47,4, 6. Skofterudová (Nor.) -1:36,4, ...12. Neumannová -1:29,8, 18. Rajdlová -2:01,1, 36. Erbenová (obě ČR) -4:46,2.

 

Právě se děje

Další zprávy