První sprint Neumannové: 21.místo

31. 12. 2006 13:10
Mnichov - Kateřina Neumannová zakončila kalendářní rok, v němž získala historické olympijské zlato, průměrným sprintem na úvod soutěže Tour de Ski.

Třiatřicetiletá česká běžkyně na lyžích obsadila před téměř prázdnými tribunami Olympijského stadionu ve svém čtvrtfinále předposlední páté místo. Pro vítězství zahajovací soutěže minisérie Tour de Ski si na zhruba kilometrové trati za slunečného počasí a teplotě kolem deseti stupňů Celsia dosprintovali norská favoritka Marit Björgenová a švýcarské překvapení Christoph Eigenmann.

Seriál Tour de Ski, jenž je dotován částkou 750 tisíc švýcarských franků, pokračuje v úterý skiatlonem v Oberstdorfu. Původně osmidílná série měla začít v pátek 29. prosince v Novém Městě na Moravě, ale kvůli nedostatku sněhu byly tamní závody již dříve odvolány. Vítěze Tour určí po vzoru cyklistických závodů součet časů ze všech etap a nasbíraných bonusů. Body do Světového poháru se budou rozdávat až v neděli po finále ve Val di Fiemme. Elitní třicítka získá čtyřnásobek bodů udělovaný za jeden díl SP, tedy vítěz 400 bodů, druhý v pořadí 320 a tak dále.

Neumannová postoupila z nedělní úvodní kvalifikace jako jediná z českých běžkyň dokonce desátým nejlepším časem. Hned po startu šestičlenného čtvrtfinále se nechala zavřít na posledním místě a na krátké trati se již zvládla posunout pouze o jedno místo dopředu. I tak dosáhla svého nejlepšího umístění ve sprintu po téměř dvou letech.

Do vyřazovací fáze postoupili tři čeští muži, také pro ně však bylo čtvrtfinále konečnou. Nejlepší výsledek zaznamenal Martin Koukal, jenž byl klasifikován jako dvacátý. Smůlu měl Dušan Kožíšek, který krátce po startu upadl a navíc si přišlápl hůlku a zlomil ji. V rozjížďce skončil poslední za Alešem Razýmem.

Pád ovlivnil také mužské finále, v němž se do sebe zaklesli Norové Petter Northug s Oysteinem Pettersenem, kteří s sebou strhli na zem ještě Švéda Tobiase Fredrikssona. Z premiérového triumfu ve Světovém poháru se tak radoval vítěz kvalifikace Eigenmann, jenž v sedmadvaceti letech vůbec poprvé dosáhl na stupně vítězů.

Výsledky:

Muži (1,1 km): Finále A: 1. Eigenmann (Švýc.) 2:04,9, 2. Kershaw (Kan.) -1,4, 3. Darragon (Fr.) -2,6, 4. T. Fredriksson (Švéd.) -20,2, 5. Northug -1:07,3, 6. Pettersen (oba Nor.) -1:39,7, ...20. Koukal, 23. Razým, 28. Kožíšek, 68. Šperl, 82. Magál (všichni ČR). Ženy (0,8 km): Finále A: 1. Björgenová (Nor.) 1:35,1, 2. Follisová (It.) -1,1, 3. Crawfordová (Kan.) -1,1, 4. Saarinenová (Fin.) -1,2, 5. Majdičová (Slov.) -1,5, 6. Kuitunenová (Fin.) -1,9, ...21. Neumannová, 42. Rajdlová, 50. Erbenová (všechny ČR).

 

Právě se děje

Další zprávy