Premier League: Manchester, nebo Chelsea

Reuters, SportPlus
21. 12. 2006 17:07
Londýn - José Mourinho, trenér fotbalové Chelsea, dobře ví, že pravidla mají své výjimky. Jedním z takových příkladů je pravidlo, podle něhož se tým, jenž vede Premier League o Vánocích, nakonec z celkového prvenství obvykle neraduje.

V devíti letech, jež předcházela Mourinhovu příchodu na lavičku Chelsea v roce 2004, se to povedlo pouze jednou - Manchesteru United v seozně 2000-2001.

Naopak FC Liverpool, Newcastle United i Aston Villa strávily Vánoce v očekávání velké slávy, aby je v dalším průběhu odstavil Manchester nebo Arsenal. Mourinho však stihl husarský kousek dvakrát během dvou let - ve svém premiérovém roce vedla Chelsea na konci roku o pět bodů a na jaře skončila o dvanáct bodů před druhým Arsenalem; loni si udržela devítibodový vánoční náskok před Manchesterem až do konce.

Letos však bude naopak chtít, aby se pravidlu jeho platnost vrátila. Před Vánoci ztrácí znovu na Manchester v čele tabulky dva body - ale doufá, že po čtyřech zápasech, jež má soutěž na programu od Štěpána do Nového roku, to bude jinak.

Alex Ferguson a Louis Saha
Alex Ferguson a Louis Saha | Foto: Reuters

Dva body ztráty však nevypadají nijak tragicky. Ještě v půli prosince to bylo bodů osm (byť měla Chelsea zápas k dobru). Když však Mourinhův tým porazil Everton i Newcastle United a sir Alex Ferguson naopak prohrál na hřišti West Hamu, smrskl se náskok "rudých ďáblů" na rozdíl smazatelný jediným zápasem.

  • tabulka a výsledky zápasů Premier League ZDE

Papírové prognózy předpovídají relativně snadná vítězství obou hlavních uchazečů o titul ve všech čtyřech zápasech, protože se utkají většinou se soupeři ze středu tabulky. Vzhledem k rychlému sledu zápasů je však pravděpodobné, že únava nebo momentální indispozice mohou na obou stranách bodový zisk snížit.

Chelsea, jež ve středu porazila v ligovém poháru Newcastle 1:0, začíná v sobotu doma s Wiganem Athletic, na Štěpána bude hostit Reading, den před Silvestrem bude hrát znovu doma s Fulhamem a druhého ledna pojede do Birminghamu na utkání s Aston Villou. V tamním Villa Parku naopak začíná svou sérii Manchester, poté hostí Wigan a Reading a na Nový rok pojede do Newcastlu.

Chelsea v posledních dvou sezonach pod Mourinhem vždy zvítězila ve všech čtyřech zápasech, zatímco United má bilanci horší.

Fotbalisté londýnské Chelsea slaví gól do sítě Tottenhamu v anglické Premier League.
Fotbalisté londýnské Chelsea slaví gól do sítě Tottenhamu v anglické Premier League. | Foto: Reuters

Přestože má Mourinho k dispozici takřka neomezenou peněženku majitele klubu Romana Abramoviče, jeho sestava má trhliny, zejména v obraně. Po odchodu Williama Gallase a Roberta Hutha, zranění kapitána Johna Terryho a za zdlouhavé rekonvalescence Ricarda Carvalha se na Stamford Bridge hledá střední obránce.

Pro tuto chvíli je tam mužem číslo jedna Nizozemec Khalid Boulahrouz, jenž není stoprocentní náhradou.

United naopak posílil vepředu, když si  zajistil dvouměsíční hostování švédského kanonýra Henrika Larssona. Ten však do hry zasáhne až od poloviny ledna. Manažer Ferguson se nechal slyšet, že je příliš brzo na úvahy o titulu, ale zároveň řekl, že síla jeho týmu se ukáže až ve chvíli, kdy půjde do tuhého a těžkých zápasů bude rychle po sobě přibývat.

"Musíme se sebrat a začít znovu šlapat," řekl sir Alex po prohře ve West Hamu.

Pro ostatní kluby je letošní boj o titul ztracen. Třetí Liverpool ztrácí na druhou Chelsea 11 bodů, čtvrtý Arsenal ještě o bod více. Oba kluby se proto budou patrně soustředit především na to, aby odrazily útok z nižších pozic o účast v Lize mistrů. Na tu si dělají čáku Boltonu Wanderers, Tottenham Hotspur a dokonce dříve podceňovaný Portsmouth.

 

Právě se děje

Další zprávy