Hokejoví junioři skončili na MS pátí

ČTK, SportPlus
4. 1. 2007 21:58
Leksand - Čeští hokejoví reprezentanti obsadili na mistrovství světa ve Švédsku konečné páté místo.

Mladí hokejisté Česka totiž byli úspěšnější v duelu dvou poražených čtvrtfinalistů a nad Finskem vyhráli 6:2. Severskému soupeři tak vrátili vysokou prohru 2:6 ze základní skupiny a o jednu příčku vylepšili umístění z minulého šampionátu v kanadském Vancouveru.

Svěřenci trenéra Bednáře zahájili utkání s Kovářem v brance, ale bez zraněných Pospíšila s Kuchejdou. Ve finské svatyni se poprvé na turnaji objevil Harma. 

Úvodní minuty se odehrávaly bez vážnějších šancí, ale krátce po úvodním buly o sobě dal vědět ostrý hoch Finska Laakso, když na modré čáře trefil Káňu. Jinak se však zápas odehrával spíše v tréninkovém tempu, jak už to v těchto soubojích často bývá. V 10. minutě se ale při hře čtyři na čtyři prosadil dorážkou Kudělkovy střely Frolík a Češi dostali větší chuť do hry. 

Narůstající aktivitu českého výběru potvrdil při přesilovce ve 14. minutě opět kladenský Frolík, když ho mezi kruhy našel Svoboda a s Finy to začínalo vypadat špatně, a to i s ohledem na jimi předváděnou hru. Seveřané však stihli do první přestávky snížit, když se dostali do tlaku díky přesilovce pět na tři po vyloučeních Poživila s Kindlem.

Čtyři vteřiny po návratu prvně jmenovaného na led dorazil Lindgren natřikrát Osalovu střelu za Kovářova záda. První třetinu ale přesto zaslouženě vyhráli Češi, když ukázali větší touhu po vítězství. 

Pojištění náskoku přišlo již ve 23. minutě, a to opět v přesilovce, kdy Kudělkovu střelu tečoval Hanzal. A když ve 27. minutě dovršil hattrick Frolík, bylo o vítězi zápasu rozhodnuto.

Finové zkusili vývoj zvrátit střídáním brankářů, za Harmu přišel Rask, a dokonce stihli ještě snížit zásluhou parádní individuální akce Lehtonena. Jenže ještě do druhé sirény doslova "namazal" Rask Sobotkovi a náskok Čechů byl opět tříbrankový. Česká reprezentace tak poprvé na turnaji neprohrála druhou třetinu. 

Závěrečná dvacetiminutovka už se hrála jen proto, aby bylo pravidlům učiněno za dost. V 50. minutě Češi dorovnali s finským sokem i výši prohry ze základní skupiny, když se v přesilovce krásně trefil Kudělka, a o chvilku později se vychytaným trestným střílením blýskl Kovář, na něhož si blafákem nepřišel Lindgren. 

Ocenění nejlepších hráčů týmu na celém turnaji se z rozhodnutí trenérů dostalo trojici Michael Frolík, Vladimír Sobotka, Jaroslav Bartoň.

Výsledek:
Česká republika - Finsko 6:2 (2:1, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky:
10. Frolík (Kudělka, Sobotka), 14. Frolík (Svoboda, Hanzal), 23. Hanzal (Kudělka, Svoboda), 27. Frolík (Voráček), 39. Sobotka, 50. Kudělka (Kindl, Káňa) - 18. Lindgren (Osala, Lehtonen), 39. Lehtonen (Lindgren, Laakso). Rozhodčí: Konc (SR) - Anisimov (Rus.), Kung (Švýc.). Vyloučení: 9:8, navíc Joensuu (Fin.) 10 min. Využití: 3:2. Diváci: 369.
ČR: Kovář - Kudělka, Kindl, Vojta, Bartoň, Suchý, Kolarz, Poživil - Řepík, Sobotka, Frolík - Voráček, Káňa, Rákos - Svoboda, Hanzal, Vantuch - Květoň, Černý. Trenéři: Vladimír Bednář a Mojmír Trličík.
Finsko: Harma (27. Rask) - Laakso, Seppanen, Leinoben, Kurki, Lehtivuori, Jalvanti, Haverinen, Korhonen - Lehtonen, Lindgren, Osala - Sandell, Komarov, Joensuu - Aaltonen, Enlund, Sopanen - Pöyhönen, Lahti, Huhtanen. Trenér: Jarmo Tolvanen.

Hráči Slovenska rozdrtili v Moře Bělorusko 9:0 a zůstávají v elitní skupině. Svěřenci Jána Jaška po svém odpoledním utkání prožívali několik hodin nervů, ale před sestupem je zachránilo večerní vítězství Švýcarska nad Německem 5:3.

Němci se tak stejně jako Bělorusové po roce vrací do divize I, na příští šampionát v Pardubicích a Liberci se již v prosinci kvalifikovaly Dánsko a Kazachstán. V prospěch Slováků rozhodlo při shodě bodů s Němci a Bělorusy nejlepší skóre v minitabulce vzájemných zápasů. 

Slováci, kteří jako jediní dosud na turnaji nebodovali a hrozilo jim, že bude za rok v České republice poprvé od roku 1996 chybět v elitní kategorii, potřebovali k zachování šancí porazit Bělorusko minimálně o dvě či tři branky.

Tuto normu splnili už v úvodní třetině. V páté minutě otevřel skóre Buc, potom se prosadil dokonce v oslabení Mikúš a naopak v přesilové hře skóroval Bartánus. V druhé části navýšili skóre Marcinko, Šinkovič, opět Mikúš a Záborský a v závěrečném dějství dovršili výsledek Bližňák s Mikulou. Celkem se prosadil slovenský tým čtyřikrát v početní převaze. 

Němci v úvodní třetině dvakrát vedli, ale Švýcaři rozhodli dvěma trefami v druhém dějství. V první dvacetiminutovce na Schützovy dvě branky odpověděli postupně Grossmann a Friedli. V 23. minutě dostal hráče ze země helvétského kříže do vedení slovenský rodák Šimek.

Ten vstřelil vítěznou branku v utkání se Slovenskem a poslal ho blízko sestupu, nyní svým dřívějším krajanům pomohl. V druhé části ještě zvýšil Andrej Bykov, syn kouče seniorské reprezentace Ruska Vjačeslava Bykova. Naději vykřesal Němcům v 45. minutě Braun, ale čtyři minuty před koncem rozhodl definitivně Froidevaux. 

Výsledek:
O udržení:
Slovensko - Bělorusko 9:0 (3:0, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
5. Buc (Skokan), 13. Mikúš (Marcinko), 15. Bartánus (Buc), 30. Marcinko (Mikúš, Brňák), 31. Šinkovič (Záborský), 33. Mikúš (Rumpel, Marcinko), 40. Záborský (Mikula, Gründling), 52. Bližňák (Themár, Drábek), 60. Mikula (Gründling). Rozhodčí: Poljakov (Rus.) - Balaberda (Kan.), Schröter (Něm.). Vyloučení: 7:7, navíc S. Kosticyn (Běl.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 514.      

Německo - Švýcarsko 3:5 (2:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky:
6. Schütz (Gawlik, Gogulla), 18. Schütz (Gogulla, Gawlik), 45. Braun (Welt, Ostwald) - 17. Grossmann (Weber, Froidevaux), 19. Friedli (Welti), 23. Šimek (Kellenberger, Weber), 35. Bykov (Augsburger, Welti), 56. Froidevaux (Friedli, Lemm). Rozhodčí: Charron (Kan.) - Kekälainen (Fin.), Novák (SR). Vyloučení: 10:7. Využití: 0:2. Diváci: 702.

Konečná tabulka:
1. Švýcarsko 3 3 0 0 0 11:5 9
2. Slovensko 3 1 0 0 2 12:6 3
3. Německo 3 1 0 0 2 8:10 3
4. Bělorusko 3 1 0 0 2 4:14 3

 

Právě se děje

Další zprávy