Kanada a Rusko o zlato, Slovensko žije

ČTK
3. 1. 2007 22:27
Leksand/Mora - Potřetí za sebou se ve finále mistrovství světa hokejistů do dvaceti let utkají Kanada a Rusko.
Ruský hokejista Igor Makarov (vpravo) vstřelil v semifinále MS hokejistů do 20 let do sítě švédského brankáře Jhonase Enerotha.
Ruský hokejista Igor Makarov (vpravo) vstřelil v semifinále MS hokejistů do 20 let do sítě švédského brankáře Jhonase Enerotha. | Foto: Reuters

Reprezentanti kolébky hokeje mají šanci završit zlatý hattrick poté, co ve středeční semifinálové bitvě zdolali Spojené státy americké 2:1 po samostatných nájezdech.

Rozstřel rozhodl útočník Jonathan Toews, který v nájezdech proti brankáři Jeffu Frazeeovi uspěl celkem třikrát. V pátek od 19:30 se Kanaďané utkají s Ruskem, které porazilo 4:2 domácí Švédy, přemožitele českého výběru ve čtvrtfinále.

Hokejisté Slovenska mají po středě stále naději na udržení v elitní skupině. Zachovala jim ji dnešní výhra Běloruska nad Německem 2:1. 

První bitva o finále mezi zámořskými konkurenty v úvodním dějství branku nepřinesla, přestože oba týmy měly dvakrát výhodu přesilové hry.

Největší příležitost měl v 6. minutě při plném počtu hráčů na ledě Američan Stoa, ale gólmana Priceho nepřekonal. Na začátku druhé třetiny promarnil příležitost Kanaďan Bertram. 

Z vedení se Američané radovali v 26. minutě, kdy při Gagnerově vyloučení otevřel skóre tečovanou střelou obránce Chorney. V polovině utkání mohl vyrovnat Little, ale skvěle zasáhl gólman Frazee.

Snaha Kanady o smazání ztráty se stupňovala ve třetí třetině a při Geoffrionově trestu se úřadující mistři světa dočkali. Od modré čáry pálil přesně zadák Bourdon. 

Kanada, která prošla základní skupinou A bez ztráty bodu a do semifinále postoupila přímo, si vytvořila v základní hrací době další šance, ale prodloužení patřilo soupeři. Američanům, kteří v úterý večer vybojovali postup s Finskem, nabídlo tlak i Letangovo vyloučení.

Největší možnosti ale měli při plném počtu hráčů na ledě Kane a Jack Johnson. Rozhodly samostatné nájezdy, které se proměnily v Toewsovu exhibici. V týmu USA v sedmé sérii po dvou předchozích úspěších selhal Mueller. 

Rusové podobné drama nedopustili. Švédové sice šli v přesilovce do vedení, ale favorizovaný soupeř ještě v první třetině skóre otočil, když Enrotha překonali během půldruhé minuty Makarov a sedmnáctiletý Čerepanov.

V úvodu druhé části zvýšil Anisimov na 3:1 a do švédské branky nastoupil Gistedt. Také on ještě inkasoval krátce po zahájení závěrečné třetiny.

Slovenská naděje žije

Německo v boji o záchranu vedlo nad Bělorusy od 12. minuty, kdy Schütz potrestal Korobovovo vyloučení. Stav zápasů nováčků elitní skupiny srovnal v 36. minutě Komarov a osm minut před koncem otočil stav Stefanovič. Tentýž hráč potvrdil výhru 43 vteřin před koncem. 

Ve skupině o udržení se tak situace před čtvrtečními závěrečnými duely Slovenska s Běloruskem a Německa se Švýcarskem zdramatizovala. Jistotu účasti na příštím šampionátu na přelomu letošního a příštího roku v Pardubicích a Liberci mají Švýcaři, zbývající tři celky bojují o druhé místo. 

V nejtěžší situaci je Slovensko, které hraje mezi elitou nepřetržitě od roku 1996. Musí spoléhat na to, že Švýcaři porazí v základní hrací době Německo a sami zvítězí nad Bělorusy buď minimálně o tři branky, nebo o dvě branky v poměru 4:2, 5:3, 6:4 atd. Rozhodovalo by totiž při bodové shodě všech tří kandidátů sestupu skóre v minitabulce vzájemných zápasů zápasů. 

Výsledky: 
Semifinále: 
Kanada - USA 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0) 
Branky a nahrávky: 53. Bourdon (Russell, Toews), rozhodující sam. nájezd Toews - 26. Chorney (E. Johnson). Rozhodčí: Rönnmark (Švéd.) - Blümel (ČR), Ulkriksson (Švéd.). Vyloučení: 6:10. Využití: 1:1. Diváci: 2376. 

O udržení: 
Německo - Bělorusko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2) 
Branky a nahrávky: 12. Schütz (Gogulla, Gawlik) - 36. Komarov (Filin), 52. Stefanovič (S. Kosticyn), 60. Stefanovič (S. Kosticyn, Šurko). Rozhodčí: Šindler (ČR) - Ross (USA), Takula (Švéd.). Vyloučení: 5:7, navíc Braun (Německo) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 701. 

Tabulka:
1. Švýcarsko 2 2 0 0 0 6:2 6
2. Německo 2 1 0 0 1 5:5 3
3. Bělorusko 2 1 0 0 1 4:5 3
3. Slovensko 2 0 0 0 2 3:6 0

 

Právě se děje

Další zprávy