Hokejová dvacítka medaili z MS nezíská

ČTK, SportPlus
2. 1. 2007 21:55
Leksand - Čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 20 let ve Švédsku medaili nezískají. V úterním čtvrtfinále podlehli domácímu výběru 1:5.

Svěřence Vladimíra Bednáře tak čeká ve čtvrtek od 19:30 duel o konečné páté místo s Finskem, které ve druhém čtvrtfinále podlehlo hráčům USA. Švédové se utkají v boji o finále s úřadujícími vicemistry světa z Ruska.

V brance Švédů dostal před Gistedtem přednost Enroth, který dosud odchytal na turnaji jediný duel proti Slovensku. Domácí tým se dostal na koně už po 78 vteřinách hry, kdy po kombinaci s Omarkem využil nedůslednosti české obrany Isaksson.

Bednářův výběr se pak ubránil při Bartoňově trestu, ale potom nevyužil nabídnutou šanci v podobě 76 trvající početní výhody pěti proti třem. Největší šanci spálil Frolík, už při plném počtu hráčů na ledě zahrozili Voráček a Černý.

Gólman Pavelec zasáhl proti Bäckströmovi a Petterssonovi, ale v 14. minutě už inkasoval podruhé. Přesně pod horní tyčku umístil puk Sundström. Potom český brankář skvěle zakročil proti Nevalainenovi a při Zackrissonově vyloučení Češi snížili. Frolík přihrál Sobotkovi a nejproduktivnější český hráč na turnaji z mezikruží překonal Enrotha.

V druhé části Seveřané rozhodli. Při Rákosově trestu se český tým ještě ubránil, Pavelec pak kryl i pokusy Zackrissona, Bergforse a především velkou možnost Jundlanda. Na české straně se ocitl v šanci po Vojtově
střele Frolík.

V 30. minutě ale už po Bäcströmově akci zvýšil Omark. Za tři minuty pojistil vedení domácích dorážkou Johansson. Potom nevyužili šance Zackrisson a Sundström. České pokusy končily u spolehlivého Enrotha.

Na úvod závěrečného dějství nevyužili příležitost Frolík se Sobotkou, neuspěl vzápětí ani Řepík. Českou aktivitu přerušil Hanzalův faul, Pavelce ale v oslabení nepřekonali Bergfors ani Lindqvist. V 50. minutě na druhé straně po Kindlově střele neuspěl při dorážce Kindl.

Další příležitost Švédů spálil v přesilovce Nevalainen, ale v 54. minutě už uzavřel skóre Johansson, který nejdříve trefil tyč a z dorážky už zamířil přesně. Kuchejda, Kaňa a Frolík se pak už marně snažili korigovat stav.

Švédsko - Česká republika 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
2. Isaksson (Omark), 14. Sundström (Bergfors, Pettersson), 30. Omark (Bäckström), 33. Johansson (Berglund), 54. Johansson - 19. Sobotka (Frolík, Kindl). Rozhodčí: Ritchie - Ross (oba USA), Schröter (Něm.). Vyloučení: 11:11. Využití: 0:1. Diváci: 3313.
Švédsko: Enroth - Rahimi, Hjalmarsson, Junland, Anhelöv, Nevalainen, Hellström, Ribberstrand - Bergfors, Sundström, Pettersson - Zackrisson, Bäckström, Lindqvist - Johansson, Berglund, Turesson - Hörnqvist, Isaksson, Omark. Trenéři: Torgny Bendelin, Roger Rönnberg a Thomas Magnusson.
Česká republika: Pavelec - Kolarz, Kindl, Bartoň, Vojta, Suchý, Kudělka, Poživil - Svoboda, Sobotka, Frolík - Řepík, Hanzal, Kuchejda - Pospíšil, Káňa, Voráček - Černý, Rákos, Květoň. Trenéři: Vladimír Bednář a Mojmír Trličík.

Slovákům hrozí sestup

Hokejisté Slovenska prohráli na mistrovství světa hráčů do dvaceti let ve švédské Moře i se Švýcarskem a velmi vážně jim hrozí sestup do Divize I. Postup do semifinále slavily ve večerním utkání v Matsson Areně Spojené státy americké, které ve čtvrtfinálovém souboji porazily Finsko 6:3. Ve středu se utkají v Leksandu o finále od 16:00 v zámořském derby s Kanadou. 

Svěřenci trenéra Jána Jaška po dnešní porážce 1:2 jako jediní na turnaji ještě nebodovali a naději na udržení jim může zachovat před čtvrtečním závěrečným zápasem s Běloruskem jen středeční výhra Běloruska v normální hrací době nad Německem. Vítěznou branku vstřelil v 50. minutě paradoxně slovenský rodák v dresu Švýcarska Juraj Šimek. 

Bezbrankový stav důležité bitvy o udržení prolomil 19 vteřin před koncem úvodního dějství v přesilové hře při Bližňákově vyloučení Steinmann.

V 29. minutě Slovensko vyrovnalo, když obránce Korenko využil přesilovou hru pěti proti třem. Švýcaři udělali významný krok k záchraně deset minut před koncem, kdy Gründlingův faul potrestal Šimek. Švýcarsko tak vede tabulku skupiny o udržení se šesti body a stačí jim k záchraně jakékoliv zaváhání Běloruska. 

Slováci naopak potřebují vysokou výhru nad Běloruskem a dvě porážky Německa v základní hrací době, aby za rok v Liberci a Pardubicích poprvé od roku 1996 nechyběli mezi elitou. 

Do čtvrtfinálového klání vstoupili lépe Američané. V 12. minutě otevřel skóre obránce Erik Johnson, jehož si letos vybralo St. Louis jako jedničku draftu. V 23. minutě zvýšil Kane, ale Joensuu s Osalou v polovině utkání smazali náskok soupeře. V závěrečném dějství využil po 23 vteřinách hry přesilovku Kane, ale vzápětí odpověděl také v početní výhodě opět Osala. 

Finové ale doplatili na nedisciplinovanost. V 48. minutě v početní výhodě pěti proti třem vrátil Američanům vedení Mueller, po dalším trestu vzápětí opět hráli Finové oslabení o dva hráče a vedení pojistil Lewis.

Zámořští hráči se ve stejném minutovém oslabení ubránili a dvacet sekund před koncem dovršil výsledek do třetice v přesilovce pěti proti třem Jack Johnson. To už byli v kabinách po trestech do konce utkání Lahti a Laakso. 
 
Čtvrtfinále: 
Finsko - USA 3:6 (0:1, 2:1, 1:4) 
Branky a nahrávky:
27. Joensuu (Komarov, Kurki), 31. Osala (Haverinen), 42. Osala (Lehtonen, Seppanen) - 12. E. Johnson (Chorney, Stoa), 23. Kane (E. Johnson), 41. Skille (Chorney, E. Johnson), 48. Mueller (Kane, Lewis), 49. Lewis (Kane, Mueller), 60. J. Johnson (Skille, Gerbe). Rozhodčí: Charron - Balaberda (oba Kan.), Takula (Švéd.). Vyloučení: 15:8, navíc Lahti 5 min a do konce utkání, Laakso (oba Fin.) do konce utkání. Využití: 1:4. Diváci: 1500. 
     
O udržení: 
Švýcarsko - Slovensko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0) 
Branky a nahrávky:
20. Steinmann (Bürgler, Sciaroni), 50. Šimek (Weber) - 29. Korenko (Buc, Bartánus). Rozhodčí: Partanen (Fin.) - Blümel (ČR), Ulriksson (Švéd.). Vyloučení: 7:10. Využití: 2:1. Diváci: 869. 

Tabulka:
1. Švýcarsko 2 2 0 0 0 6:2 6
2. Německo 1 1 0 0 0 4:2 3
3. Slovensko 2 0 0 0 2 3:6 0
4. Bělorusko 1 0 0 0 1 1:4 0


 

Právě se děje

Další zprávy