Hokejová ´20´ se probila do čtvrtfinále

Red Spo, ČTK
31. 12. 2006 19:36
Mora - Česká reprezentace do dvaceti let zvládla klíčový boj na mistrovství světa. V posledním utkání ve skupině porazila Švýcarsko 4:2.
Český hokejista Vladimír Sobotka bojuje se Švýcarem Janickem Stainmannem v zápase Mistrovství světa do 20 let. Češi vyhráli 4:2 a postoupili do bojů o medaile.
Český hokejista Vladimír Sobotka bojuje se Švýcarem Janickem Stainmannem v zápase Mistrovství světa do 20 let. Češi vyhráli 4:2 a postoupili do bojů o medaile. | Foto: Reuters

Čtvrtfinálovým soupeřem svěřenců trenéra Vladimíra Bednáře budou v úterý od 19:30 v Leksandu hráči domácího Švédska.

Český tým potřeboval k jistotě postupu svého posledního soupeře porazit, klidně i v prodloužení či po samostatných nájezdech. Hned v úvodu ale ukázal, že si žádné drama nepřeje. Již po 169 vteřinách překonal švýcarského brankáře Berriho Voráček střelou od modré, kterou tečoval jeden ze soupeřů protihráčů.

Možná jednička draftu NHL v roce 2007 měla prsty i ve druhém gólu, o který se postaral Káňa v páté minutě. Švýcaři však nerezignovali a rovněž vyzkoušeli pozornost brankáře Pavelce. Josi, Friedli ani Simko českou jedničku nepřelstili. Soupeř mohl snížit v přesilových hrách, místo gólu však krátce po konci Sobotkova trestu inkasoval. Slávistický útočník se při návratu z trestné lavice rovnou zapojil do rychlého protiútoku a Bartoň zakončil přečíslení dva na jednoho brankou na 3:0.

Dojem z nejlepší třetiny na turnaji Čechům zkazil devět vteřin před pauzou Burgler, jenž snížil. A bylo hůře. Devětadvacet vteřin po příchodu z kabin byl vyloučen Frolík a Švýcaři měli dobrou šanci duel ještě více zdramatizovat. Pavelec množství šancí pochytal, ale o necelou minutu později kapituloval podruhé, když jej od modré prostřelil Jacquemet.

Jedinečnou příležitost získat znovu klid měli svěřenci kouče Bednáře ve 72 vteřin trvající přesilové hře pěti proti třem, Švýcaři ji však bez potrestání rozhodčími hráli část ve čtyřech. I kvůli tomu Češi gól nedali. Nejblíže k němu měl Svoboda, jenž nestihl dorazit puk do okryté švýcarské branky.

Drama třetí třetiny předznamenal Kellenberger, který ve 42. minutě trefil tyč. Švýcaři mohli vyrovnat v početní výhodě, ale místo toho počtvrté inkasovali. V oslabení se trefil Hanzal, jenž využil Weberovu chybu v rozehrávce a zakončil své sólo střelou do bekhendu. Švýcaři však nerezignovali a i díky nečisté hře českého týmu bylo před Pavelcem horko.

V 50. minutě se sešli na trestné lavici Černý s Kindlem a Švýcaři mohli hrát minutu proti třem. Gól však nedali. Skórovat se jim nepodařilo ani při závěrečné power play. Česko tak postoupilo do play off, soupeře čeká boj ve skupině o udržení.

 

Právě se děje

Další zprávy