Hokejová dvacítka znovu prohrála

ČTK, Reuters
29. 12. 2006 19:31
Mora - Česká hokejová reprezentace do dvaceti let prohrála i své druhé utkání na mistrovství světa, když dnes podlehla 2:6 Finsku.
Hokejisté Tomáš Pospíšil (vlevo) a Martin Hanzal smutní po prohraném zápase.
Hokejisté Tomáš Pospíšil (vlevo) a Martin Hanzal smutní po prohraném zápase. | Foto: Reuters

Čeští hráči si tak zkomplikovali cestu do čtvrtfinále turnaje. K postupu do play off musí ve zbývajících dvou duelech základní části porazit o víkendu Bělorusko a Švýcarsko.

Kouč Bednář udělal po porážce s Ruskem menší změny v sestavě. Vedle útočných formací se nakonec rozhodl upravit i obranné dvojice.

Hned v úvodu si oba týmy vyzkoušely hru proti oslabenému soupeři, ani jedno mužstvo však přesilovku nevyužilo.

Poté usedli na trestnou lavici Laakso s Kurkim a Češi dostali 43 vteřin trvající výhodu pěti proti třem. Gól se jim sice v této situaci vstřelit nepodařilo, ale osm vteřin před návratem Kurkiho na led otevřel skóre Sobotka.

Ještě bylo, proč se radovat: Michal Frolík (vlevo) slaví gól týmového kolegy Vladimíra Sobotky.
Ještě bylo, proč se radovat: Michal Frolík (vlevo) slaví gól týmového kolegy Vladimíra Sobotky. | Foto: Reuters

Slávistický útočník překonal brankáře Raska z bezprostřední blízkosti. Své umění musel předvést i Pavelec v české brance. Již v deváté minutě jej po Suchého chybě vyzkoušel Lahti a stejný hráč měl gólovou šanci ještě v závěru první třetiny. Ani tentokrát však neuspěl.

Druhá třetina

Po první přestávce však štěstí české hráče opustilo a v prvních čtyřech minutách si museli připadat jako ve zlém snu.

Již po dvaceti vteřinách vyrovnal Osala a Pavelce poté překonali ještě Laakso s Lehtonenem. Z tvrdého direktu se česká gólmanská jednička vzpamatovávala už na střídačce, do branky se postavil náhradník Kovář.

Jeho spoluhráči se po pár minutách z finského obratu oklepali a vrátili se do zápasu. Ve 28. minutě se jim navíc podařilo i snížit, když Káňa tečoval Bartoňovu střelu mimo Raskův dosah.

Nejlepší gólman minulého světového šampionátu juniorů byl poté v permanenci více než jeho protějšek Kovář, s pokusy Řepíka, Káni i Hanzala si ale poradil.

Boj o puk v podání Jakuba Kindla (vlevo) a finského hráče Perttu Lindgrena.
Boj o puk v podání Jakuba Kindla (vlevo) a finského hráče Perttu Lindgrena. | Foto: Reuters

Seveřané těsný náskok uhájili i v oslabeních.

Třetí třetina

Český tlak pokračoval i v úvodu třetího dějství, ale k vyrovnání nevedl.

Ve 47. minutě byl vyloučen Černý a Finové početní výhodu využili, když Kováře prostřelil Laakso.

O 30 vteřin později to bylo již 5:2, když českobudějovický brankář nestačil na pokus Komarova a naděje Bednářova týmu na bodový zisk se definitivně rozplynula.

Na postu gólmana došlo k další změně, do hry se vrátil Pavelec. Ještě jednou ale kapituloval, a to dokonce při české přesilovce. Národní tým tak zůstal jediným celkem ve skupině B, který ještě nezískal ani bod.

Ruští hokejisté vyhráli i třetí zápas

Ruští hokejisté nezaváhali na mistrovství světa hráčů do dvaceti let ani ve svém třetím utkání a den po přídělu Švýcarům v pátek dali šest branek i Bělorusku. Po výhře 6:1 vedou suverénně skupinu B, v níž je bez bodu poslední Česká republika. 

Ruský tým rozhodl o osudu zápasu už v první třetině, v níž dal Bělorusům tři góly. Brankář Varlamov poprvé inkasoval až za stavu 4:0 pro Rusko, vícekrát však pro puk za svá záda sahat nemusel. Jeho spoluhráči naopak přidali další dva góly, skóre zpečetil svou druhou trefou Buravčikov. 

Ve druhém pátečním utkání hrají od 19:00 Německo a Kanada. 

Výsledek: 
Skupina B: 
Bělorusko - Rusko 1:6 (0:3, 1:2, 0:1) 
Branky: 28. Šurko (Magdějev, Kosticyn) - 5. Valentěnko (Zubov, Čurilov), 13. Buravčikov (Krysanov), 18. Vasjunov (Makarov), 27. Musatov (Kučerjavenko), 38. Rjasenskij (Čerepanov, Bumagin), 56. Buravčikov (Rjasenskij, Krysanov). Rozhodčí: Šindler (ČR) - Kekalainen (Fin.), Takula (Švéd.). Vyloučení: 7:5. Využití. 0:2. Diváci: 956. 

Tabulka:
1. Rusko 3 3 0 0 0 15:3 9
2. Finsko 2 1 0 0 1 9:6 3
3. Bělorusko 3 1 0 0 2 6:13 3
4. Švýcarsko 2 1 0 0 1 4:7 3
5. ČR 2 0 0 0 2 4:9 0

 

Právě se děje

Další zprávy