Švédové mají zálusk na pohár dvacítek

ČTK
22. 12. 2006 15:30
Mora/Leksand /Švédsko/ - Na druhý svátek vánoční odstartuje MS hokejistů do dvaceti let. Zálusk na pohár vítězů si dělá i pořadatelské Švédsko.
Hokejky českých hráčů před zápasem s Němckem.
Hokejky českých hráčů před zápasem s Němckem. | Foto: Reuters

Vedle tradičních mocností Kanady, Ruska i v mládežnických kategoriích stále více se prosazujících Spojených států amerických budou chtít do bojů o medaile promluvit také právě Švédové.

Na stupně vítězů by rádi vystoupili i čeští hokejisté.

"Máme v ofenzivě silné mužstvo, snažíme se ještě zapracovat na obranné fázi," řekl trenér české dvacítky Vladimír Bednář.

Jeho svěřenci budou chtít navázat na bronz z roku 2005 z amerického Grand Forks, kde skončili třetí pod vedení současného kouče reprezentačního áčka Aloise Hadamczika. Loni pod taktovkou Radima Rulíka byli čeští junioři ve Vancouveru šestí.

Oba tyto turnaje absolvoval útočník Michael Frolík, který se už na šampionátu dvacítek představí potřetí. Ve Švédsku se hraje MS dvacítek popáté v historii a Česká republika (dříve Československo) se dostala na všech čtyřech předešlých na stupně vítězů. V roce 2000 tam slavila i premiérový triumf.

Prolomí švédové jedenáctiletý půst?

Jedenáctiletý medailový půst se bude snažit ukončit Švédsko a v zemi Tří korunek je před turnajem velké očekávání. Země králů letošního roku seniorského hokeje, která vyhrála olympijské hry v Turíně i mistrovství světa v Rize, doufá, že jí k tomu pomůže jedna z největších hvězd šampionátu.

Devatenáctiletý Niklas Bäckström z Brynäs, člen zlatého týmu z Lotyšska, září v Elitserien a s 34 body je třetí v kanadském bodování. Také trenér švédského výběru Torgny Bendelin věří, že přichází úspěšnější doba i pro juniory. "Po pátém místě na minulém šampionátu v Kanadě si myslím, že teď můžeme myslet na zisk medaile," podotkl Bendelin.

Kanada bude útočit na zlatý hattrick s jedenáctkou hráčů, kteří mají ve sbírce poslední zlato z Vancouveru.

Na úspěchu se podíleli beci Ryan Parent, Luc Bourdon, Kris Russell, Kristopher Letang, Marc Staal a útočníci Steve Downie, Andrew Cogliano, Daniel Bertram, Ryan O´Marra, Jonathan Toews a Tommy Pyatt. Reprezentace s javorovým listem ve znaku získala medaili už osm let za sebou, před dvěma posledními triumfy ještě čtyřikrát stříbro a dvakrát bronz.

Kanadě budou chybět některé opory z NHL

Několik hráčů sice stále patří věkově do reprezentační dvacítky, ale nemůže hrát kvůli povinnostem v NHL. Mezi nimi jsou například i aktuálně nejproduktivnější hráč prestižní soutěže kanadský útočník Sidney Crosby nebo vítěz kanadského bodování na loňském šampionátu dvacítek Američan Phil Kessel. Ten patří do sestavy Bostonu, navíc se nedávno musel podrobit operaci, při níž mu lékaři kvůli nálezu rakoviny odstranili pravé varle.

Kvůli působení na farmě Bostonu v Providence neposílil český tým útočník Petr Kalus. Naopak v dresu USA nebude chybět jednička letošního draftu obránce Erik Johnson, jehož si vybralo St. Louis, ale zůstal v univerzitním týmu Minnesoty.

Nový systém bodování

Turnaj se nově stejně jako další akce pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace hraje s novým systém bodového ohodnocení.

Za vítězství v normální hrací době získá tým tři body, za výhru v prodloužení či po samostatných nájezdech dva, za porážku v nastavení nebo po nájezdech jeden a za prohru v běžném hracím čase žádný bod.

Český hokej bude zastupovat na šampionátu i dvojice sudích - hlavní Vladimír Šindler a čárový Petr Blümel.

 

Právě se děje

Další zprávy