Průcha zářil, dovedl Rangers k vítězství

ČTK
31. 12. 2006 10:51
New York - Hokejisté New York Rangers si mohou oddechnout. V sobotním utkání proti Washingtonu přerušili sérii sedmi proher a ukončili i svou střeleckou nemohoucnost.
Jaromír Jágr v zápase s Washigtonem
Jaromír Jágr v zápase s Washigtonem | Foto: Reuters

Rangers nedokázali překonat gólmany soupeře více než 153 minut, prosadil se až Petr Průcha. Chrudimský rodák poslal puk za záda Olafa Kölziga v brance Capitals hned dvakrát a výrazně se tak zasloužil o vítězství Rangers 4:1.

Po utkání byl vyhlášen třetí hvězdou duelu. U obou Průchových zásahů asistoval obránce Karel Rachůnek, ten navíc ve druhé dvacetiminutovce neproměnil trestné střílení.

Další dvě nahrávky si připsal útočník Martin Straka, po jedné zaznamenali Jaromír Jágr a Michal Rozsíval. Čisté konto odepřel Henriku Lundqvistovi až chvíli před koncem Ben Clymer. Kanonýr Brendan Shanahan tentokrát sice vyšel střelecky naprázdno, přesto se stal jedním z hrdinů utkání.

Postavil se totiž v bitce Donaldu Brashearovi, který předtím několikrát tvrdě atakoval kapitána Jezdců Jágra. "Byl to jeden ze zápasů, kdy náš tým potřeboval povzbudit i trochu jiným způsobem. A když jsem viděl, co prováděl Jaromírovi, naskytla se k tomu dobrá příležitost. Jel jsem na vhazování a zeptal se ho, jestli si to chce rozdat. A on šel," popsal situaci Shanahan.

"Bylo to úchvatné představení. Není to jen parádní střelec, ale chrání i své spoluhráče," složil Shanahanovi kompliment Jágr.

Se střílením gólů v sobotu vůbec neměli problém hokejisté Phoenixu. Ve čtvrtek dokázali vybojovat v San Jose těsné vítězství 3:2 a v odvetě před vlastním publikem stejného soupeře deklasovali. Žraloci si odvezli potupný debakl 0:8 a brankou a nahrávkou se o to přičinil i český bek Zbyněk Michálek.

Svými výkony se blýskli především tři muži: brankář Curtis Joseph a útočníci Jeremy Roenick, který vsítil hattrick, a Shane Doan, jenž si připsal pět bodů za gól a čtyři asistence. Joseph pochytal všech čtyřicet střeleckých pokusů Sharks, dosáhl osmačtyřicáté nuly a 437. vítězství v kariéře, čímž se vyrovnal legendárnímu Jacquesovi Planteovi na pátém místě historického žebříčku.

Radek Bonk se proti Montrealu neprosadil
Radek Bonk se proti Montrealu neprosadil | Foto: Reuters

Václav Prospal z Tampy Bay vstřelil teprve čtvrtou branku sezony, když se prosadil proti Montrealu. Ukončil tak měsíc a půl trvající půst. Jeho zásah byl navíc rozhodující a po utkání byl vyhlášen třetí hvězdou.

"Je to skvělý pocit dát gól," oddechl si po zápase Prospal. V zápase se trefil i Filip Kuba, jenž stanovil konečné skóre 3:1.

Dařilo se rovněž útočníkům Patriku Eliášovi a Josefu Vašíčkovi, kteří uzavírali gólový účet zápasů svých celků. Kapitán Devils Eliáš pojistil střelou do prázdné branky triumf New Jersey na ledě městského rivala New York Islanders 2:0, Vašíček zase završil kanonádu Nashvillu proti Bostonu na 5:0.

Hlavními postavami newyorského derby se stali oba brankáři. Skvěle chytající gólman Islanders Rick DiPietro zakročil úspěšně čtyřiatřicetkrát, spokojenější ovšem mohl být Martin Brodeur. Ten udržel pošesté v sezoně čisté konto, v kariéře po šestaosmdesáté.

"Fanoušci dnes byli svědky brankářského představení světové extratřídy. Na obou stranách," složil poklonu oběma gólmanům útočník Devils Scott Gomez.

Dva nejlepší celky Východní konference se střetly v Buffalu a domácí Sabres si po výhře 4:1 nad Atlantou upevnili první pozici. Před svým sobotním protivníkem mají náskok již sedmi bodů. Zápas ovšem nedohrál český zadák Jaroslav Špaček, který odstoupil ze hry s pohmožděným kolenem.

Podle slov kouče Sabres Lindy Ruffa by ale neměl v příštím utkání chybět. Až v prodloužení se rozhodlo střetnutí provinčních rivalů Toronta s Ottawou. To nakonec lépe zvládli hostující Senátoři, kteří slavili úspěch 3:2. To v Edmontonu hovořil výsledek mnohem jasněji. Vancouver Canucks své divizní soky přehráli 6:2, jednou trefou k tomu pomohl i Jan Bulis.

Výsledky sobotních zápasů NHL:

Buffalo - Atlanta 4:1, Toronto - Ottawa 2:3 v prodloužení, New York Islanders - New Jersey 0:2, New York Rangers - Washington 4:1, St. Louis - Colorado 2:0, Nashville - Boston 5:0, Phoenix - San Jose 8:0, Tampa Bay - Montreal 3:1, Edmonton - Vancouver 2:6.

 

Právě se děje

Další zprávy