NHL: Za napadení Špačka stop na 9 zápasů

22. 12. 2006 22:05
Nashville - Útočník Scott Nichol, který ve čtvrtečním zápase NHL surově napadl českého obránce Jaroslava Špačka, dostal od vedení soutěže vysoký trest.

Nichol byl bezprostředně po incidentu vyloučen do konce utkání, ve čtvrtek pak dostal trest na dalších 9 zápasů.

Incident se udál necelých pět minut před koncem utkání ve chvíli, kdy bylo o vítězi již téměř rozhodnuto, neboť Špačkovo Buffalo vedlo nad Nicholovým Nashvillem 5:2. Český hráč při bránění soupeře fauloval hokejkou a pak ještě narazil na branku. Ve chvíli, kdy Špaček z místa přestupku odjížděl na trestnou lavici se Nichol rychle zvedl, zahodil rukavice, zezadu přijel k nic netušícímu soupeři a uštědřil mu tvrdý úder do obličeje.

Český olympijský vítěz z Nagana se po ataku domácího hokejisty těžko zvedal z ledu, ale podle výsledků lékařského vyšetření by měl být v pořádku. "Jsem hlavně rád, že jsme se vrátili na vítěznou cestu. Sedm gólů proti tak dobrému týmu, to opravdu není špatné," prohlásil po vysokém vítězství 7:2.

Suspendovaný Nichol po dobu trestu nebude pobírat plat a přijde tak o 25 267 dolarů. "Útok pana Nichola byl úmyslný, zezadu a došlo k němu poté, co rozhodčí přerušil hru," uvedl viceprezident NHL Colin Campbell. Nichol v ročníku 2003/04 vyřadil podobným způsobem ze hry na celý zbytek sezony jiného hráče Buffala Tima Connollyho.

"V hokeji takové zákroky nepotřebujeme. Už jich bylo dost a byla z nich mnohá zranění. Věřím, že vedení soutěže celou věc ještě prošetří," řekl po zápase trenér Buffala Lindy Ruff. "Již zákrok na Nichola byl nebezpečný, mohl si zlomit nohu. Ano, jeho reakce nebyla správná, ale rozhodčí ho za to také potrestali," kontroval jeho protějšek, domácí kouč Barry Trotz.

V komentářích k incidentu byl připomínán nechvalně proslulý útok Todda Bertuzziho na Steva Moorea v březnu 2004 při utkání Vancouveru s Coloradem, za nějž byl Bertuzzi potrestán zákazem startu na neurčito. Kvůli napadení nic netušícího Moora, kterému zlomil krční obratle, dokonce stanul před soudem.

Bertuzzi nakonec kvůli výluce v NHL v následujícím ročníku přišel "pouze" o 20 utkání z konce základní části a play off sezony 2003/04, což ho stálo přes půl milionu dolarů z platu. Nesměl však v průběhu výluky působit v Evropě, ani se zúčastnit reprezentačních akcí Kanady.

 

Právě se děje

Další zprávy