Proč musí Vsetín opustit hokejovou extraligu?

Ondřej Roubínek
8. 6. 2007 14:15
Praha - Bylo vyloučení Vsetína z hokejové extraligy nezbytným krokem, nebo si vedení soutěže na úkor valašského klubu usnadnilo práci?

Se šesti tituly nejúspěšnější klub v české extralize se ve finančních problémech zmítá už od roku 2001, kdy byl zatčen Roman Zubík.

Bohatý místní podnikatel vytáhl provinční klub až na vítěze české nejvyšší soutěže. Pak ale začal úpadek, který vyvrcholil středečním vyloučením Vsetína z extraligy.

Vsetínský hokej měl ale problémy se získáním extraligové licence už v minulé sezoně. Město Vsetín, které je většinovým akcionářem Vsetínské hokejové, ale nakonec poskytlo finanční prostředky na krytí dalšího působení mezi elitou.

Problémová garance od města

Město složilo celkem 24,5 milionu korun. Z toho 17,5 milionu bylo použito na splácení dluhů a zbylých 7 milionů jako extraligová garance.

  • BettingCentrum.cz - vše pro sázkaře
    Všechny výsledky Vsetína v této sezoně najdete ZDE

A právě nakládání s touto sedmimilionovou garancí bylo jedním ze tří důvodů, proč Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK) rozhodla o definitivním konci Vsetína v extralize.

"Ty peníze musí být neustále k dispozici, jejich použití nesmí zkoumat žádná třetí osoba," řekl Aktuálně.cz ředitel extraligy a APK Stanislav Šulc. "Pokud APK rozhodne, že se nějaká částka má někomu odeslat, klub tak musí neprodleně udělat," pokračoval Šulc.

Sedmimilionový vinkulovaný vklad měl být použit na uhrazení pohledávek, které vsetínský klub přiznal APK. Celkem prý šlo o osm milionů.

"Po pokynu k čerpání jsme zjistili, že zastupitelstvo města Vsetína mělo na svém mimořádném zasedání rozhodovat, jestli s uvolněním částky souhlasí," popisuje situaci Šulc. "To je zásadní porušení licenčních podmínek," dodává ředitel extraligy.

Šéf vsetínského klubu Oldřich Štefl se ale brání. "Zastupitelstvo o ničem takovém nerozhodovalo, Vsetínská hokejová částku uhradila ze svých prostředků," sdělil Aktuálně.cz Štefl.

Podle Šulce ale klub podmínky stejně porušil. "Když APK rozhodne o zaplacení ze složené garance, nikdo už platbu nesmí zkoumat. Klub sice nakonec podporu města nepotřeboval, ale možnost čerpat garanci podléhala schválení třetí osoby. To je v rozporu s APK," vysvětluje rozhodnutí extraligový šéf.

Vsetín navíc některé své dluhy splatil až po uplynutí lhůty určené valnou hromadou APK. "Zaplaceno mělo být do druhého a některé platební příkazy jsou z pátého června," vypočítává další důvody vsetínského vyloučení Stanislav Šulc.

Valašský klub tak také nesplnil povinnost splatit všechny pohledávky už před minulou sezonou. Díky tomuto závazku mohl v uplynulém ročníku vůbec startovat.

Štefl: Jsou to zástupné problémy

"Všechno to jsou jen zástupné problémy, APK prostě potřebovala vyřešit 15 účastníků v extralize a my jsme se jim k tomu hodili," má jasno o motivaci extraligového vedení šéf vyloučeného klubu Oldřich Štefl.

Podobný názor zastávají i čtenáři Aktuálně.cz - téměř 68 % si do pátečních 14:00 hodin myslelo, že vyřazením Vsetína si APK vyřešila problém patnácti účastníků v příštím ligovém ročníku.

Vsetín se pravděpodobně obrátí na Arbitrážní komisi hokejového svazu, ale není příliš pravděpodobné, že by se arbitráž postavila proti extraligovým klubům.

Celá kauza tak možná skončí u civilního soudu. Nejbližší kroky k záchraně Vsetína ale předseda představenstva sdělit nechce, protože mu ještě nebylo doručeno oficiální rozhodnutí APK.

To se bude ale napadat jen velmi těžko a šestinásobný mistr České republiky se zatím musí smiřovat s tím, že s největší pravděpodobností skončí třeba až v regionálním přeboru. O účastnících první a druhé ligy už je totiž rozhodnuto, zřejmě jedinou možností jak pád zastavit by bylo odkoupení soutěže od jiného celku.

Oldřich Štefl konec valašského klubu mezi elitou nechce připustit. "Uděláme všechny kroky, aby Vsetín hrál extraligu," tvrdí odhodlaně.

 

Právě se děje

Další zprávy