Plzenští hokejisté mířili daleko výš

ČTK
22. 2. 2007 0:00
Praha - Hokejisté Plzně skončili opět za branami vyřazovacích bojů o titul českého mistra, i když jejich ambice byly mnohem vyšší.

V O2 extralize už byl horším týmem jen Vsetín; na desáté místo, poslední příčku zaručující předkolo play off, navíc scházelo Lasselsbergeru celých třináct bodů.

Západočeši budou chybět v play off počtvrté z posledních pěti ročníků, jeho atmosféru okusili naposledy v sezoně 2003/04. "V každém případě to pro nás byla neúspěšná sezona a zklamání je obrovské," řekl ve středu prezident klubu Tomáš Král.

"Play off bylo zcela jasně daným cílem a popravdě řečeno jsme spíše pomýšleli na první šestku, takže ten neúspěch je jednoznačný," dodal Král.

Vedení klubu přitom neponechalo nic náhodě a udělalo vše pro to, aby se hráči mohli soustředit pouze na své výkony na ledě. "Z hlediska podmínek bylo vše zajištěno po všech stránkách, ba spíše nadstandardně, ale sportovně se ta sezona zkrátka nevydařila," uvedl Král. "Příčin je celá řada. Tvoří takovou mozaiku," nastínil.

  • BettingCentrum.cz
    Vše pro sázkaře - Česko-moravský souboj o play off - kdo postoupí do čtvrtfinále play off?
    Všechny výsledky Plzně v této sezoně najdete ZDE.

Stejně jako loni se podle něho mužstvo nevyvarovalo špatného vstupu do sezony. "I kvůli sebevědomí jsme potřebovali začít lépe. Jenže hned od začátku se ukázala neukázněnost týmu, což byl vzhledem k nastolenému trendu pískání v extralize problém," odkryl Král počátky neúspěchu druhého nejtrestanějšího týmu soutěže po pardubickém Moelleru.

"Trenérský tým Marka Sýkory měl být v tomto ohledu přece jen asi mnohem razantnější a je to věc, kterou bych trenérům asi vytkl," uvedl Král.

Jak však vzápětí dodal, tento nešvar provázel Plzeň celou sezonu. "Po příchodu nových trenérů se začala nedisciplinovanost pokutovat. Až příliš dlouho jsme v tomto ohledu důvěřovali hráčům, že se s novým trendem srovnají sami, a to bez ráznějších opatření. Ta tvrdost však měla zkrátka přijít o něco dříve," vysvětlil plzeňský šéf.

Výměna trenérů nepomohla

Od 12. kola převzala vedení střídačky nová dvojice. Hlavním trenérem byl jmenován Jiří Kučera, jeho asistentem František Černý. Svou další trenérskou kapitolu v městě piva musel po prohře v Karlových Varech předčasně ukončit Marek Sýkora s asistenty Radimem Rulíkem a Radkem Kampfem. Týmu patřila nelichotivá 12. příčka.

Plzeň poté výrazně ožila. Ještě po 23. kole jí patřilo deváté místo, navíc s pouze čtyřbodovou ztrátou na třetí Pardubice. "Před zápasem s Vary ve 24. kole jsme byli nahoře, mohli poskočit ještě výše, ale zápas jsme prohráli," litoval Král.

Fanoušci si nakonec nemohli ani jedinkrát vychutnat dílčí úspěch v podobě vítězství v západočeském derby: Karlovarští byli úspěšnější ve všech čtyřech vzájemných duelech.

"Také se nám nepodařilo udělat nějakou delší vítěznou sérii a k tomu se přidaly ty známé zdravotní problémy. Hned na začátku sezony se nám zranil Kracík, což měl být náš klíčový hráč. Počítali jsme, že vytvoří údernou dvojici s Alešem Padělkem," řekl Král. 

"A po tom, co se nám dařilo s novými trenéry, přišla vlna zranění tak klíčových hráčů jako jsou Málek, Benák, Divíšek, Matějovský či Cartelli. Jak známo, skoro deset kol nám průběžně chybělo 11 až 17 hráčů najednou. To byla hodně studená sprcha a už je to přece jen množství, s nímž není lehké se vypořádat," připomněl Král neobvykle početnou marodku, jenž tým sužovala. 

Ještě po 43. kole, kdy se týmu podařilo vybojovat výhru nad Znojmem, měla Plzeň šanci. Byla sice již tehdy třináctá, ale ke vstupence do předkola play off jí v tu chvíli chyběly jen čtyři body.

"Ale když pak přišel rozhodující úsek sezony v podobě závěrečné čtvrtiny a my jsme měli velmi dobrý los, dostal brankář Málek angínu. Některé následující zápasy jsme těsně o gól prohráli a tam v té pasáži jsme vše ztratili," uzavřel Král. 

Zda budou trenéři v klubu pokračovat, se Král přímo nevyjádřil. V Plzni s jistotou setrvají první tři elitní útoky, z klíčových obránců mají smlouvy Benák, Čakajík a Cartelli.

 

Právě se děje

Další zprávy