Sparta otočila zápas s Vítkovicemi

ČTK, SportPlus
20. 12. 2006 19:20
Praha - Hokejisté Sparty ve 33. kole extraligy dokázali proti Vítkovicím otočit skóre a vyhráli 4:3, Pardubice díky závěrečné desetiminutovce zdolaly Třinec.

Sparta Praha - Vítkovice 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)

Nejlepší střelec uplynulé extraligové sezony Petr Ton rozhodl ve středu o výhře pražské Sparty nad Vítkovicemi 4:3. Ton překonal Marka Pince v brance hostí ve 48. minutě a dosáhl tak svého jedenadvacátého gólu v letošní sezoně.

Sparta po reprezentační přestávce nastoupila prakticky v kompletním složení, v obraně chyběl pouze Vykoukal a do hry nezasáhl ani Benýšek. Domácí však v úvodu působili ospalým dojmem a poté, co nevyužili první přesilovou hru, inkasovali.

Na trestné lavici seděl Štrba a sedm vteřin před jeho plánovaným návratem na led překonal Dubu Procházka, který tečoval Hudcovo nahození od modré.

O dvě minuty později navíc sparťané chybně střídali a Kropáč toho využil ke vstřelení druhé branky. Trápení domácích, které mohl ještě prohloubit v dobré střelecké pozici nepřesně mířící Irgl, zmírnil až v 18. minutě Kratěna, jehož bekhendovou střelu Pinc nezastavil. Ještě lépe se úřadující mistr cítil na začátku druhého dějství. Již po čtrnácti vteřinách totiž vyrovnal Hlaváč.

Holešovičtí pokračovali v náporu i po vstřelení gólu a Pinc se musel ohánět. Potřetí však neinkasoval, stejně jako na druhé straně Duba, jehož pozornost vyzkoušel Weissmann.

S postupem času ale hra opět upadala a zajímavých momentů bylo na ledě T-Mobile Areny jako šafránu. Skóre se měnilo až v závěru druhé třetiny. Nejprve posunul hosty opět do vedení Jasečko, ale 38 vteřin před druhým odchodem do šaten vyrovnal Netík, jenž tečoval střelu Dragouna.

Hned v úvodu třetího dějství přišli hosté o kapitána Šimíčka, jenž si při buly zřejmě poranil koleno. Jedinečnou šanci dostat se poprvé v zápase do vedení měla Sparta při 32 vteřinové přesilové hře čtyř proti třem. Podařilo se jí to ale až o čtyři minuty později, kdy si k velkému sólu "našlápl" Ton a potvrdil pozici nejlepšího střelce uplynulé sezony.

V dramatickém závěru přišli o jednoho hráče i domácí. Po jednom ze střetů odešel Dragoun z ledu jen s pomocí spoluhráčů a zamířil rovnou do kabin. Cennou výhru ale již domácí uhájili i při power play soupeře.

Výsledek:
Sparta Praha - Vítkovice Steel 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. O. Kratěna, 21. Hlaváč (J. Hlinka), 40. Netík (Dragoun), 48. P. Ton - 10. R. Procházka (S. Hudec), 12. Kropáč (Köhler), 38. Jasečko (Gulaši). Rozhodčí: Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. Diváci: 4691.
Sparta Praha: Duba - Ptáček, Protivný, Tabaček, Jan Hanzlík, Stehlík, Černošek - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - O. Kratěna, P. Ton, Štrba - Netík, Langhammer, Dragoun - D. Vrbata, Podlešák, Hromas. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Vítkovice: Pinc - Jasečko, Gulaši, Jurečka, Ovčačík, S. Hudec, Kuboš, Chmelíř, A. Sedlák - Hubáček, Burger, E. Weissmann - Irgl, Šimíček, Tomášek - R. Procházka, Köhler, Kropáč - J. Káňa, Maliník, Strapáč. Trenéři: Fryčer a Bolek.

Třinec - Pardubice 2:5 (0:1, 2:1, 0:3)

Strhujícím závěrem a třemi góly v posledních deseti minutách urvali pardubičtí hokejisté výhru 5:2 v Třinci. Rozhodující branku dal v přesilovce nejlepší ligový střelec Petr Sýkora, na jehož branku pak navázali ještě Libor Pivko s Janem Čalounem. Třinecký kapitán Jan Peterek sice docílil své dvousté extraligové trefy, ale to byla největší radost Ocelářů v celém utkání.

Ubohá střelecká potence zavařila Třinci hned na startu. Slovenský sudí Jonák Východočechy už v první části dvakrát poslal do tří, ale Oceláři v poměrně dlouhých přesilovkách spálili i nemožné.

Zejména v úvodních minutách však i hosté výrazně přispěli k tomu, že se hrál oboustranně otevřený hokej. Říhův výběr měl zprvu díky hladkému přechodu středním pásmem i víc ze hry a v šesté minutě i skóroval, když Čaloun usměrnil v těžké pozici skákavou přihrávku Andrašovského. Mezitím navíc Rolinek s Koukalem zazvonili na Vojtkovy tyče.

Mladý pardubický brankář Koutský, který se před časem seznamoval s extraligou právě v Třinci, na známém ledě napínal nervy domácích fanoušků.

Vzdor živelnému úsilí domácích držel Oceláře na nule; z ideální pozice mezi kruhy si na něm vylámal zuby Pácal, sólo neproměnil ani Peterek a Martynkova teč se po horní konstrukci branky skutálela dozadu za Koutského svatyni.

Když ve druhé části ubylo vyloučení, poklesl i vzruch před oběma brankami. A domácí z toho paradoxně vytěžili víc než z řady šancí v předešlé části.

Přitom už ve 23. minutě třinecká obrana neobsadila Blažka, který se na brankovišti prosadil k druhé trefě. Mohl to být zlom, těsně předtím totiž na kov Koutského svatyně opět zazvonil Tomas. Ale domácí to nesrazilo.

Chuť do hry jim vrátil Korhoň, který zúročil průnik dravého Tomase po levém křídle. Třinec zase získal navrch a skóre dorovnal v 36. minutě po vzorné přesilovkové kombinaci Peterek svým dvoustým gólem v nejvyšší soutěži.

Radost z jubilejního zásahu mu nakonec pokazila porážka. Jakoby Ocelářům přinesla smůlu vynucená změna gólmanů; místo indisponovaného Vojtka musel třináct minut před koncem naskočit Daneček a dvakrát inkasoval.

I Pardubice ukázkově využily jednu ze svých početních výhod, když Rolinek příčným pasem nabil na vítězný gól Sýkorovi. To už bylo na domácí moc. Výhru zpečetil Pivko, jenž si vychutnal Danečka forhendovou kličkou a v následné power play ještě i Čaloun.

Výsledek:
Oceláři Třinec - Moeller Pardubice 2:5 (0:1, 2:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 27. Korhoň (Tomas), 38. Peterek (Vůjtek) - 7. Čaloun (Andrašovský), 23. Blažek (Kolář), 51. P. Sýkora (Rolinek), 58. Pivko (Čaloun), 59. Čaloun (Pivko). Rozhodčí: Jonák (SR) - Čech, Chytil. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 3022.
Třinec: Vojtek (47. L. Daneček) - Tesařík, Výtisk, D. Seman, Pácal, Kroupa, Frolo, Kundrátek - Steber, Štefanka, Skořepa - Vůjtek, Peterek, Martynek - Korhoň, Polanský, Tomas - J. Daneček ml., Kolusz, Hašek. Trenéři: Juřík, J. Daneček st. a Mach.
Pardubice: Koutský - Snopek, M. Čech, Píša, Havíř, Čáslava, Linhart, M. Šeda - Čaloun, Pivko, Andrašovský - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Kolář, Koukal, Blažek - F. Mrázek, Cetkovský, Ondřej. Trenéři: Říha a Rohlík.

Vsetín - Znojmo 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Poprvé v právě probíhajícím ročníku dokázali hokejisté Znojma porazit nejhorší celek extraligy ze Vsetína. Na jeho ledě byli v 33. kole lepším celkem a zcela po zásluze si odvážejí všechny tři body za vítězství 3:0. Gólman Znojma Jiří Trvaj tak na Valašsku podruhé v sezoně udržel čisté konto, když před měsícem vychytal Zlín.

Domácí již bez Horáka s Demlem, kteří v minulých dnech přijali nabídky na hostování z ruské superligy, začali velmi vlažně. Oba celky vsadily na hru tří pětek, přičemž jako první zahrozili hosté - v 5. minutě trefil Plášek tyč. Na druhé straně mohl po skrumáži před Trvajovou bránou otevřít skóre Stantien, ale stejně jako Padělek na gólmana nevyzrál.

Skóre zápasu tak otevřel v 11. minutě Erat, který dorazil střelu Dopity. Radost hostů byla ještě větší o pět minut později. V přesilové hře Znojma totiž pokus o vyhození brankáře Vehviläinena skončil na brusli Horáka, od které se puk dostal za brankovou čáru domácích - 0:2. 

V prostřední části Valaši zlepšili pohyb, vyrovnali hru, ale na pozorně bránícího soupeře nedokázali nic vymyslet. Znojmo tak hrozilo z rychlých brejků. Blízko třetí uklidňující trefě byli postupně Svoboda, Kotaška a hned dvakrát Haman, ovšem uspěl až pět vteřin před druhou přestávkou důrazný Martin Růžička.

V poslední třetině se již hrál bezstarostný hokej "nahoru - dolů". Domácí trenér udělal několik změn ve složení útoků, ovšem ani v této části hry se Vsetínu na Trvaje vyzrát nepodařilo. A protože také finský gólman v dresu Valachů již žádný puk za svá záda nepustil, další branky se diváci Na Lapači nedočkali a hosté v poklidu dokráčeli za třemi důležitými body.

Výsledek:
Vsetínská hokejová - Znojemští Orli 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Erat (Dopita), 16. M. Růžička (Kotaška), 40. M. Růžička (Dopita). Rozhodčí: Bolina - Guth, Rittich. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Diváci: 2010.
Vsetín: Vehviläinen - Horák, Kučný, Šmach, Bobček, Mocek (41. Ostrčil), Galvinš - Davídek, Stantien, Duba - Rob, Berzinš, Dubec - Grill, Sabol (21. Sakrajda), Kraus. Trenéři: Vlach a Kopřiva.
Znojmo: Trvaj - Kotaška, Jareš, Němeček, Bičánek, Mojžíš, Chvátal - Erat, Dopita, M. Růžička - A. Padělek, Plášek, Haman - V. Říha, Tvrdík, J. Svoboda, od 41. navíc Škoda a Beroun. Trenéři: Hořava a Votruba.

České Budějovice - Litvínov 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Hokejisté Českých Budějovic neztratili kontakt s vedoucím Libercem, který jim odskočil v úterní vítězné předehrávce v Sazka Areně na rozdíl čtyř bodů a tři body z jeho náskoku opět ukrojili díky výhře 5:2 nad Litvínovem.

Pikantní byl souboj pro bratrance Hüblovi. Nakonec jasně vyzněl pro domácího Viktora, jenž hned třikrát pokořil Jaroslava v brance Chemopetrolu a připsal si již svůj druhý hattrick v sezoně.

Jihočeši vstoupili do utkání rozpačitě, čehož hosté dokonale využili. V polovině čtvrté minuty se po levém křídle protáhl Reichel, po přejetí modré čáry mocně napřáhl a z dálky překonal Turka.

V sedmé minutě Punčochář zezadu fauloval před brankářem Hüblem najíždějícího Šimánka, místo trestného střílení ale rozhodčí udělil jen menší trest. Vedle Punčocháře záhy usedl na hanbu také Šlégr a domácí využili dvojnásobnou přesilovku k vyrovnání.

Šimánek poslal puk mezi kruhy Veselému a ten z voleje skóroval. Ve vlastním oslabení měl brzy na to obrovskou šanci Vak, ale místo střely volil přihrávku na tísněného Veselého. Při dalším vyloučení Punčocháře šli Budějovičtí do vedení, když Tomanovu ránu od modré přesměroval za záda svého bratrance Hübl.

Litvínovští se po vyrovnávacím gólu jakoby vytratili z ledu a dali o sobě pořádně vědět až ve 25. minutě, kdy si Benda zkušeně počkal na najíždějícího Nikolova, ale ten před pozorným Turkem neuspěl. Na protější straně se dostal ke střelbě Toman, po objetí branky zezadu se marně pokoušel skóroval také litvínovský Trávníček.

Přesně v polovině utkání založil akci reprezentant Kutlák a Mertl s Květoněm jeli sami na jediného obránce Šlégra, který jejich kombinaci nevystihl a Květoň přidal třetí gól.

Následně se střelu Vydareného od modré snažil tečovat Hudec, ale nebyl úspěšný, stejně jako z protiútoku Kubinčák, jenž po přihrávce Šlégra netrefil odkrytou klec. Hodně lacinou trefu si připsal Jánský, jehož nahození z rohu kluziště se odrazilo od betonů klečícího Turka do branky.

Při vyloučení Brandy v úvodu třetího dějství překvapil Hübla nečekanou střelou opět Hübl v domácích barvách, ale puk skončil na horní síťce litvínovské branky.

Souboj bratranců Hüblových pokračoval a znovu byl úspěšný domácí útočník, který si chytře počkal na puk vybojovaný Brabencem a zblízka přidal čtvrtý úspěch Jihočechů. V polovině třetiny završil budějovický centr hattrick, když po dlouhém pasu od Hudce jel od modré čáry sám na branku a jejího strážce překonal střelou k levé tyčce.

Výsledek:
Mountfield České Budějovice - Chemopetrol Litvínov 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Veselý (Šimánek), 15. V. Hübl (Toman), 30. L. Květoň (Mertl), 45. V. Hübl (Brabenec), 49. V. Hübl (M. Hudec) - 4. Reichel (Kubinčák), 38. Jánský (Sklenička). Rozhodčí: Minář - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Diváci: 5186.
České Budějovice: Turek - Toman, Vydarený, Posmyk, Mucha, Vágner, Kutlák - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Veselý, Vak Kotrla - Hřebejk, Šimánek, Sailer - Gulaš, Mertl, L. Květoň. Trenéři: Jandač a Kupka.
Litvínov: J. Hübl - Šlégr, Hranáč, Punčochář, Nikolov, L. Poživil, Gýna, Skuhrovec - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda, Jenáček - Lukeš, Trávníček, Bednařík - Jánský, Sklenička, Kopecký. Trenéři: V. Sýkora a P. Fiala.

Plzeň - Zlín 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)

Ve 33. kole hokejové extraligy porazil Lasselsberger Plzeň zlínské Hamé 2:1 a vzhledem k tomu, že ze čtyř soupeřů tabulkově postavených nad Západočechy uspělo v tomto kole pouze Znojmo, přiblížili se domácí hokejisté vytouženým pozicím pro play off. Utkání bylo v prvních dvou třetinách spíše taktickou bitvou a všechny branky padly až v závěrečné třetině.

Aktivněji hrající Západočechy dostal do vedení v přesilovce Šindel, Zlín však vzápětí také v početní výhodě zásluhou Melenovského srovnal. Definitivní rozhodnutí přinesla až Fabušova bomba po chybě zlínské obrany. V nervózním závěru se už hosté nedostali ani k power play. Hamé tak v Plzni prohrálo i podruhé v sezoně.

Domácí, v jejichž sestavě již chyběl Richard Král, jenž posílil prvoligovou Mladou Boleslav, mohli inkasovat po chybě obrany již v sedmé vteřině utkání. Melenovský ale svůj únik zakončil střelou nad branku gólmana Málka.

Poté měli hosté výhodu přesilové hry, domácí ji však se štěstím ubránili a sami se mohli ve vlastní přesilovce dostat do vedení. Zlínský gólman Čech však zázračným zákrokem zastavil Fabušovu dorážku z mezikruží. Obě mužstva pozorně bránila a nejvíce vzruchu tak přinesly další přesilovky.

Ty hostující byly o poznání nebezpečnější, Málek ovšem zastavil Rachůnkovu dorážku a poradil si i s nebezpečnou střelou Hamrlíka od modré čáry. 

Také prostřední část rozkouskovala častá vyloučení. Paradoxně ve vlastním oslabení se po chybě Trnky dostal ke kotouči hostující Kubiš a Málek jen s námahou vyrazil svým levým betonem jeho střelu zápěstím. V dalším průběhu druhé třetiny oba týmy hrály na minimální riziko. Hrálo se tak většinou ve středním pásmu.

Domácí hráči podstupovali osobní souboje s velkou dávkou tvrdosti, čemuž se hosté postupně přizpůsobili. Nepříliš pohlednou hru ještě podtrhly nepovedené přesilovky z obou stran. Největší příležitost domácích neproměnil Důras, který po přečíslení tří na dva vypálil z pravého kruhu nepříliš důrazně.

Do třetí třetiny vstoupili domácí velmi aktivně. Po akci Matějovského vypálil tvrdě Čakajík a Čecha zachránila pravá tyč. Za chvíli se ocitl před zlínským strážcem svatyně osamocený Vampola, vystřelil ovšem vedle.

Do vedení se domácí dostali až při přesilové hře, když Dernerovu střílenou přihrávku tečoval Šindel přesně k levé tyči. Pracně získané vedení ale domácí brzy ztratili, vyloučení kapitána Matějovského totiž potrestal Melenovský dorážkou Hamrlíkovy střely.

Nadšeně hrající domácí však šli o čtyři minuty později znovu do vedení. Hostující obránci totiž za sebou zapomněli Fabuše, který na modré čáře převzal dlouhou přihrávku od Čakajíka a následně vypálil příklepem přesně nad Čechovu lapačku.

Málek poté zlikvidoval blafák před brankou osamoceného Kubiše. Závěr utkání hosté psychicky nezvládli a kvůli nedisciplinovanosti dohrávali ve třech.

Výsledek:
Lasselsberger Plzeň - Hamé Zlín 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 49. Šindel (Derner), 55. Fabuš (Čakajík) - 51. Melenovský (Hamrlík). Rozhodčí: Homola - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:12, navíc L. Galvas a Rachůnek (oba Zlín) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4272.
Plzeň: Málek - Cartelli, Derner, V. Čech, Čakajík, Dobrovolný, Trnka (46. Pulpán) - Zelenka, Divíšek, Matějovský - Vampola, Kracík, Ludvík - Důras, Šindel, Adamský - Kepl, Fabuš, Šaffer. Trenéři: Kučera a Černý.
Zlín: J. Čech - Hamrlík, L. Galvas, Nosek, Novotný, Vosátko, Lučka, Horáček - Melenovský, Leška, Záhorovský - Mokrejš, M. Čech, Rachůnek - Okál, Kašpařík, Kubiš - M. Pšurný, Balán, R. Pšurný. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.

Karlovy Vary - Kladno 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

Hokejisté Karlových Varů zdolali ve středečním 33. kole extraligy Kladno 2:1 a upevnili si svou pozici na čtvrtém místě extraligy. Všechny branky padly už v úvodní části a o vítězství rozhodl už v 17. minutě kapitán Energie Václav Skuhravý. Rabat promarnil šanci na posun do desítky, která po skončení základní části zaručuje play off.

Jako první se dostal do dobré střelecké pozice ve 4. minutě kladenský Kalla, ale Sáblík jeho pokus kryl. Potom fauloval karlovarský Skuhravý, domácí se však v oslabení ubránili. Domácí se dostali do šancí při trestech Havla a Pavlase, v té největší stihl najíždějícímu Dvořákovi hokejkou vypíchnout puk brankář Orct.

V 13. minutě se už Energie dočkala vedení, když Mudroch překvapil kladenského gólmana střelou za modrou čárou. Další možnost měl Skladaný, ale Ocrta nepřekonal. Stav srovnal v 16. minutě svou dvacátou trefou v sezoně Martin Procházka, který zblízka skóroval po Paterově přihrávce.

Za 65 sekund ale opět Západočeši vedli, protože Skuhravý od útočné modré čáry z pravé strany projel přes obránce Zemana až před Orcta, jehož si také vychutnal.

Ve druhé třetině byla patrná snaha Rabatu o vyrovnání. Hosté měli více ze hry, ale proti gólmanovi Sáblíkovi se neprosadili. Nejblíže ke smazání jednobrankového manka byla elitní kladenská formace. Ve 26. minutě si Martin Procházka narazil puk s Evanem, ale trefil jen beton přesouvajícího se karlovarského gólmana.

Za deset minut se ocitl po Paterově přihrávce Kalla sám před domácí brankou, ale Sáblík mu nenechal místo na úspěšné zakončení. Karlovarští hrozili z brejku a vedení mohl pojistit především Zucker, ale zblízka minul Orctovu svatyni.

I v závěrečném dějství bránili domácí svůj těsný náskok. Kladno se nemohlo proti jejich bloku ve středním pásmu prosadit a nepotrestalo ani Řezníčkovo vyloučení.

Až potom se dostal do dobré pozice Bělohlav, ovšem k dorážce jeho vyražené střely se Kuchler dostal pozdě. Kladno se pak ubránilo při Mrázkově trestu, ale možnost závěrečného náporu mu sebralo Frolíkovu vyloučení za vyhození puku mimo led z vlastního obranného pásma. 

V závěru se ještě do bitky, která začala mezi Řezníčkem a Ševcem, zapojil také Ustrnul a vyloučením na pět minut a do konce utkání nabídl soupeři k power play ještě dvanáctivteřinovou přesilovku. Rabat už však na vyrovnání nedosáhl.

Výsledek:
Energie Karlovy Vary - Rabat Kladno 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Mudroch (Chrenko), 17. Skuhravý (Dobroň) - 16. Martin Procházka (Patera). Rozhodčí: Rejthar - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:9, navíc Ustrnul (Karlovy Vary) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 2760.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič. Trenéři: Venera, Baďouček a Kněžický.
Kladno: Orct - Ševc, Evan, Pavlas, M. Štěpánek, Zeman, J. Mrázek, Hájek - Kalla, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Frolík - M. Havel, Kuchler, Bělohlav - Diviš, Čurilla, Jaroš. Trenéři: Müller a Kasík.

  • Tabulku a výsledky extraligy najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy