Hokejisté si zavařili, s Kanadou půjde o všechno

SportPlus
5. 5. 2007 20:24
Český tým nemá na MS ještě jisté čtvrtfinále

Moskva - Čeští hokejisté na mistrovství světa podruhé po sobě prohráli. Po Německu jim v osmifinálové skupiny F uštědřilo porážku v poměru 3:2 Slovensko.

Český tým, který od deváté minuty vedl, si tak značně zkomplikoval postupové ambice do čtvrtfinále. Vše se rozhodne až v nedělním duelem s Kanadou.

  • Češi nesmí prohrát, jinak rozhodne Bělorusko
    Pokud nechtějí čeští hokejisté nechat svůj další osud na MS v rukou Běloruska, musí proti Kanadě vyválčit alespoň bod.

Důležitosti utkání odpovídal i opatrný začátek, ale hned ve druhé minutě fauloval za brankou Barinka a Slováci si mohli zahrát první přesilovku. K bombě od modré pak napřáhl Chára, do střely se mu obětavě vrhl Platil, takže Čechmánek zasahovat nemusel.

V osmé minutě se usadila v útočném pásmu první česká pětka a její chytrou kombinaci Slováci zastavili až faulem na Sýkoru. A Češi dokázali svou první početní výhodu zužitkovat hned po 20 vteřinách.

Příležitost dostal Markův útok a centr ruského Magnitogorsku dobře podržel v rohu puk, počkal si, až se uvolní Plekanec v levém kruhu, a ten jeho přihrávku z první poslal za záda slovenského gólmana.

Blogy expertů
Autor fotografie: Aktuálně.cz

První třetina se po úvodním gólu odehrávala spíše pod českou taktovkou. Češi dobře kombinovali a snažili se o častější střelbu, jenže do vyložené šance se nedostali. Zahrozili i Slováci - Chára si najel do útočného pásma a tvrdě vypálil, Čechmánek levým betonem vyrazil.

Šťastný gól Slováků Čechy položil

Do druhé třetiny vstoupili Češi v pohodě a dobře forčekovali, jenže pak dostal Slovensko na koně šťastný gól. Demitra dostal přihrávku na úrovni české branky a lehce po zemi nahodil před Čechmánka, který si srazil puk do sítě - 1:1.

Čeští hokejisté pak měli možnost hrát v početní výhodě, jenže kromě Markovy střely si žádnou šanci nevytvořili. Do tlaku se pak postupně dostávali Slováci a český tým si nevěděl rady.

Češi se nedokázali z tlaku vymanit a v polovině zápasu kapitulovali podruhé. Šatan se štěstím dostal přihrávku před branku na volného Kapuše a ten prostřelil Čechmánka.

Vedoucí gól povzbudil Slováky k ještě větší aktivitě a Češi si příliš šancí na vyrovnání nevytvořili. Irglova teč i Čajánkova střela skončily těsně vedle Križanovy branky, v poslední minutě druhé části neuspěl ani Tenkrát.

Třetí třetina začala obrovskou šancí Slováků - Čechmánek sice vyrazil nahození zpoza branky, ale puk se odrazil od projíždějících hráčů a vzduchem přepadl přes českého brankáře. Pak putoval přesně po brankové čáře až do tyčky, odkud ho odpálil obránce.

Zamíchání se sestavou pomohlo Česku jen částečně

Do třetí třetiny poslal trenér Hadamczik hodně pozměněnou sestavu a ve hře českého týmu to bylo znát. Češi lépe bruslili a začali se dostávat častěji ke střelbě. Hodně střel ale končilo na chráničích slovenských obránců, zbytek spolehlivě likvidoval Križan.

V polovině třetí části Češi hodně tlačili, ale ke gólu nevedla ani Čajánkova teč. Stejného hráče pak v dobré pozici rozhodil háček obránce a Čajánkova dorážka tak neměla potřebnou razanci.

Hned poté málem skórovali Slováci - Surový se snadno uvolnil od mantinelu, nabruslil si mezi kruhy, ale trefil jen tyčku Čechmánkovy branky. Češi měli šanci vyrovnat v přesilovce, ale z několika závarů před Križanem nic nevytěžili.

Naopak Slováci se hned po Kukumbergově návratu na led mohli radovat už z dvoubrankového vedení. Šatan si nabruslil do útočného pásma a uvolnil rozjetého Gáboríka. Přihrávku sice stačil tečovat obránce, ale střelec Minnesoty si s plachtícím pukem poradil - ještě před dopadem ho parádně trefil nad ležícího Čechmánka - 1:3.

Naději na zvrat vykřesal necelou minutu po Gáboríkově trefě Rostislav Klesla. Plekanec nahodil na Križana, Olesz odvedl na brankovišti dobrou práci a puk se dostal do volného prostoru před brankou, kam najel Klesla a dorazil do prázdné branky.

Češi pak hráli vabank, Slováky zatlačili v obranném pásmu, ale vyrovnávacího gólu se nedočkali. Při české power play mohl naopak ještě pojistit vítězství Gáborík, ale skvěle zasáhl Barinka.

Čeští hokejisté tak hlavně kvůli nepodařené druhé třetině prohráli na šampionátu druhý zápas za sebou a k jistotě postupu do čtvrtfinále musí získat alespoň bod v nedělním utkání s Kanadou - jinak budou muset spoléhat na klopýtnutí Německa s Běloruskem.

Výsledek - osmifinálová skupina F:
Česká republika - Slovensko 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky:
9. Plekanec (Marek, Barinka), 55. Klesla (Olesz, Plekanec) - 23. Demitra (Gáborík, Marián Hossa), 31. Kapuš (Šatan, Podhradský), 54. Gáborík (Šatan). Rozhodčí: Vinneborg - Karlberg (oba Švéd.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 3400.
Česká republika: Čechmánek - Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Barinka, Klesla, Hamr, Platil - P. Sýkora, Výborný, J. Hlinka - Tenkrát, Plekanec, Olesz - Irgl, Čajánek, Hubáček - Bednář, Marek, Rolinek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Slovensko: Križan - Podhradský, Chára, Starosta, Štrbák, Harant, Stehlík, Jurčina - Šatan, Kapuš, Uram - Radivojevič, Kukumberg, Somík - Marián Hossa, Demitra, Gáborík - Melichárek, Podkonický, Surový. Trenéři: Július Šupler, Zdeno Cíger a Miroslav Miklošovič.

Tabulka osmifinálové skupiny F:
1.  USA 4 3 0 0 1 15:7 9
2. Kanada 3 3 0 0 0 14:9 9
3. Česko 4 2 0 0 2 14:10 6
4. Slovensko 4 2 0 0 2 14:12 6
5. Německo 4 1 0 0 3 5:11 3
6. Bělorusko 3 0 0 0 3 6:19 0

 

Právě se děje

Další zprávy