Bezradní hokejisté nestačili na Němce

SportPlus
3. 5. 2007 20:21
Čeští hokejisté na MS v Rusku poprvé prohráli.
Smutek českých hráčů po porážce s Německem.
Smutek českých hráčů po porážce s Německem. | Foto: Reuters

Moskva - V úvodním zápase osmifinálové skupiny F český výběr podlehl Německu 0:2. Další utkání hraje v sobotu od 18:15 se Slovenskem.

S Německem český tým prohrál poprvé od ostudné porážky ve Světovém poháru v roce 1996.

Od začátku zápasu bylo jasné, že Němci vsadili na zarputilou obranu. Čeští hokejisté si příliš nevěděli rady a jen těžko se prodírali do útočného pásma. Do nějakého souvislejšího úvodního tlaku nepustilo Čechy vyloučení Čáslavy ve 4. minutě.

Němci se sice nedostali do žádné vyložené šance, ale jejich nahazování před Čechmánka dělalo Čechům problémy. Němci si příliš nelámali hlavu s nějakou kombinací a při každé příležitosti posílali puk na českou branku.

Němci byli střelecky aktivnější

Také proto byli střelecky aktivnější, německý brankář Kotschnev byl dlouho prakticky bez práce. Němci se také dostali do první vážnější příležitosti - Gogulla se dostal až před Čechmánka, který na zemi předvedl výborný zákrok.

V 10. minutě měli první a vlastně jedinou gólovou šanci v první třetině i Češi. Balaštík se ocitl osamocený před německou brankou, ale Kotschnev našel jeho střelu ve své lapačce.

Čeští hokejisté se nedokázali proti zatažené obraně prosadit ani v přesilovce, jejich střely díky obětavým zákrokům německých hráčů většinou ani nedoputovaly ke Kotschnevovi.

V poslední minutě první části šel za sekání Jan Marek a deset vteřin před koncem Němci uděřili. Nahozený puk se šťastně dostal až k osamocenému Hackertovi před českým brankovištěm a útočník Frankfurtu dokázal lehkým šťouchnutím dostat puk do odkryté branky.

Nejdřív nebylo jasné, zda nezasáhl puk bruslí, ale opakované záběry ukázaly, že hrál hokejkou, což potvrdil i videorozhodčí - těsně před první sirénou se tak Němci dostali do vedení 1:0.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz

Pavel RICHTER: Je to jen jeden nepodařený zápas

Ve druhé třetině byl obraz hry podobný jako v té první - Češi naráželi na připravenou obranu a jejich pokusy o nahození do útočné třetiny valnou většinou končily znovu na německých hokejkách. Němci měli k dispozici přesilovku, ale ani v té se do útoku příliš nehrnuli.

Jenže podobně dopadli v početní výhodě i Češi a prakticky se nedostali do útočného pásma. A když už se dostali ke střele, většinou ji srazili obětavě bránící Němci. Ti také stále vedli ve statistice střel na branku a ve 30. minutě mohli jít už do dvoubrankového vedení.

Před Čechmánka se dostal Polaczek, puk českému brankáři propadl mezi nohama, ale ještě ho stačil výborně zalehnout, aby se nedostal za brankovou čáru. To se také Čechmánkovi povedlo, což prokázala i konzultace s videorozhodčím.

Češi recept na zataženou obranu nenašli

Následovala další německá přesilovka a gólová šance - po kombinaci od modré čáry se před brankou zjevil Wolf, který sice přehodil Čechmánkovy betony, ale nastřelil jen tyč. Ani tato šance ale české hokejisty neprobudila a jejich útoky v pohodě zastavoval německý val na modré čáře.

V závěru druhé třetiny se sice v přesilovce Češi na chvíli usadili v útočném pásmu, ale střely aktivního Židlického se neujaly a k dorážce se Plekanec ani Olesz nakonec nedostali.

I ve třetí části Němci rozbíjeli české protiútoky ještě ve středním pásmu, nahozené puky pak bez problémů posílali zpět na českou polovinu, většinou tak šikovně, že z toho nebylo zakázané uvolnění.

Z ojedinělých šancí nepřekonali výborného Kotschneva Židlický ani Michálek, útočníci se k ohrožení německé branky nedostávali skoro vůbec. Křečovitá snaha končila na obětavé hře německých beků a když se Češi nadechovali k závěrečnému náporu, udeřili Němci podruhé.

Necelé dvě minuty před koncem zápasu se puk šťastně dostal k Wolfovi, který z levého kruhu vypálil a s pomocí drobné Michálkovy teče překonal Čechmánka.

Naděje Česka trochu ožila při německém vyloučení minutu před koncem, ale ani při power play a hře šesti proti čtyřem se Češi nedokázali prosadit. Sýkora pálil jen do obránce, Židlického střelu pokryl betonem Kotschnev a Němci se mohli radovat z prvního velkého překvapení letošního šampionátu.

Výsledek:
Česká republika - Německo 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávky:
20. Hackert (Wolf, Bakos), 59. Wolf (Felski, Tripp). Rozhodčí: Vinneborg (Švéd.) - Jakobsen (Dán.), Kiča (Ukr.). Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 2600.
Česká republika: Čechmánek - Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Barinka, Hamr, Šmíd, Klesla - P. Sýkora, Výborný, J. Hlinka - Irgl, Plekanec, Olesz - Bednář, Marek, Tenkrát - Balaštík (41. Hubáček), Novotný, Čajánek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Německo: Kotschnew - Bakos, Sulzer, Ančička, Petermann, Draxinger, Dietrich, Osterloh, Hördler - Tripp, Barta, Felski - Wolf, Hackert, Gogulla - Kreutzer, Ullmann, Busch - Rankel, Fical, Polaczek. Trenér: Uwe Krupp, Klaus Merk a Ernst Höfner.

Tabulka osmifinálové skupiny F:
1. Česko 3 2 0 0 1 12:7 6
2. USA 3 2 0 0 1 12:7 6
3. Kanada 2 2 0 0 0 8:6 6
4. Slovensko 3 1 0 0 2 11:10 3
5. Německo 3 1 0 0 2 5:8 3
6. Bělorusko 2 0 0 0 2 3:13 0

 

Právě se děje

Další zprávy