Kanada přestřílela Slováky, Němci postupují

ČTK, SportPlus
2. 5. 2007 20:41
Moskva - Hokejisté Kanady porazili v divoké přestřelce v závěrečném utkání skupiny C Slováky 5:4 a osmifinálovou skupinu vyhráli.
Kanaďan Rick Nash se snaží překonat slovenského gólmana Jaroslava Haláka.
Kanaďan Rick Nash se snaží překonat slovenského gólmana Jaroslava Haláka. | Foto: Reuters

  • Tabulka skupiny C

Dramatický zápas rozhodl v 50. minutě v přesilové hře Rick Nash. Oba celky budou v osmifinálové skupině F soupeři České republiky. Kanada si přenese do dalších bojů šest bodů stejně jako tým kouče Aloise Hadamczika, Slovensko
bude pokračovat v boji o pozice pro vyřazovací část s třemi body.

Slovensku se vydařil vstup do utkání a v třetí minutě jej dostal do vedení v přesilové hře obránce Jurčina, který už za deset vteřin potrestal Schultzovo vyloučení.

Za minutu a půl však bylo vyrovnáno, protože na druhé straně využil přesilovku obránce Murphy. Potom podržel gólman Halák svůj tým při Toewsově šanci, ale po 25 vteřinách druhého dějství už inkasoval po Mayersově střele.

Týmu Júliuse Šuplera nepomohla k vyrovnání ani 84 vteřin trvající výhoda pěti proti třem, při které spálil obrovskou šanci Gáborík. Kanaďané přesilovku při trestu Mariána Hossy využili a v 32. minutě vedli už 3:1.

Potom promarnil příležitost Nash a po Brewerově chybě vynucené Gáboríkovým napadáním dostal Slováky na kontakt povedeným blafákem Marián Hossa.

Ofenzivní představení pokračovalo a Kanada se opět radovala po Hamhuisově trefě. V 38. minutě jásala opět početná skupina slovenských fanoušků v hale v Mytiščích, když po Štrbákově přihrávce proměnil zkušeně sólo Uram.

V závěrečných vteřinách druhé části při Commodorově úniku podržel svůj tým Halák a Šatan v 44. minutě dokázal vyrovnat. Na Nashovu trefu v početní výhodě už Šuplerův výběr nenašel odpověď, i když Uram a Šatan měli velké příležitosti. Na stavu nic nezměnila ani více než minutová power play.

Výsledek - skupina C:
Kanada - Slovensko 5:4 (1:1, 3:2, 1:1)
Branky a nahrávky:
4. Murphy (Nash, Toews), 21. Mayers (McClement, Chimera), 32. Brewer (Toews, Phaneuf), 36. Hamhuis (Nash, Lombardi), 50. Nash (Toews, Murphy) - 3. Jurčina (Demitra, Gáborík), 34. Marián Hossa (Gáborík), 38. Uram (Podhradský, Kapuš), 44. Šatan (Kapuš, Uram). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.) - Gorděnko, Oskirko (oba Rus.). Vyloučení: 5:4. Využití: 3:1. Diváci: 6500.
Kanada: Roloson - Commodore, Brewer, Phaneuf, Hamhuis, Schultz, Jackman, Murphy - Mayers, McClement, Chimera - Doan, Lombardi, Nash - Williams, E. Staal, Cammalleri - Armstrong, Toews, J. Staal. Trenér: Andy Murray.
Slovensko: Halák - Jurčina, Harant, Chára, Podhradský, Starosta, Štrbák, Stehlík - Marián Hossa, Demitra, Gáborík - Šatan, Kapuš, Uram - Radivojevič, Kukumberg, Somík - Čiernik, Kováčik, Surový. Trenér: Július Šupler.

Němci poslali Nory do boje o záchranu

V přímém souboji o postup ze základní skupiny C porazilo na MS Německo hokejisty Norska 5:3 a ve čtvrtek se ve skupině E střetnou s týmem Česka.

Radost německých hráčů Michaela Wolfa (vlevo) a Philipa Gogully z gólu do sítě Norska.
Radost německých hráčů Michaela Wolfa (vlevo) a Philipa Gogully z gólu do sítě Norska. | Foto: Reuters

Favorizovaní Němci začali klíčový duel dobře a v první třetině si zásluhou gólů v přesilovkách stihli vypracovat dvoubrankový náskok.

Ten se však bleskově rozplynul zkraje druhé třetiny, kdy se během rozmezí pouhých 102 vteřin trefili postupně Mats Trygg, Ask a také Lars Erik Spets, který posunul Nory do vedení.

Seveřané si ho však také dlouho neužili, neboť po dalších 35 vteřinách od jejich vedoucího gólu vyrovnal svou druhou trefou v utkání Wolf. Němci se uklidnili, k vedení jim o chvilku později pomohla další přesilovka a úspěšný zásah Trippa. V polovině utkání přidal Barta pátou branku a Norové už na další zvrat síly nenašli. Nepomohla jim ani téměř dvouminutová hra bez brankáře.

Výsledek - skupina C:
Norsko - Německo 3:5 (0:2, 3:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 23. Mats Trygg (Bastiansen, Olimb), 24. Ask (Lund, P. Thoresen), 24. L. E. Spets (M. Hansen, J. Andersen) - 9. Hackert (Gogulla, Ančička), 15. Wolf (Gogulla, Dietrich), 25. Wolf (Hackert), 27. Tripp (Bakos, Ančička), 33. Barta (Wolf). Rozhodčí: Ronn (Fin.) - Eglitis (Lot.), Kicha (Ukr.). Vyloučení: 9:9. Využití: 1:3. Diváci: 2200.
Norsko: Grotnes - T. Jakobsen, Livf, Holos, Mats Trygg, Lund, Ryman, Orbaek - K. Spets, Ask, P. Thoresen - Marius Trygg, M. Hansen, J. Andersen - Olimb, Bastiansen, L. E. Spets - Nygard, Forsberg, Nervik - S. Thoresen. Trenér: Roy Johansen.
Německo: Pätzold - Bakos, Sulzer, Breitbach, Ančička, Draxinger, Dietrich, Hordler, Osterloh - Rankel, Barta, Felski - Wolf, Hackert, Gogulla - Fical, Ullmann, Kreutzer - Tripp, Busch. Trenér: Uwe Krupp.

 

Právě se děje

Další zprávy