Švýcaři zdolali Itálii a jsou v osmifinále

ČTK, SportPlus
30. 4. 2007 20:50
Moskva - Hokejisté Švýcarska těsně porazili Itálií a postoupili do osmifinále MS v Moskvě, Švédové rozstříleli Lotyše . Uvnitř: Galerie
Ital Roland Ramoser (vlevo) v souboji se Švýcarem Severinem Blindenbacherem.
Ital Roland Ramoser (vlevo) v souboji se Švýcarem Severinem Blindenbacherem. | Foto: Reuters

Švýcaři šli sice v první třetině díky Bezinovi do vedení, ale v třetí části vyrovnal Ansoldi a tři body favoritovi zachránil až v 52. minutě při přesilovce Rüthemann. 

Švýcaři začali zápas, v němž se čekal jejich rozhodující postupový krok do osmifinále, velmi dobře. Opanovali kluziště, vytvářeli si lepší brankové příležitosti než soupeř, ale v cestě jim stál po celé utkání výborně chytající brankář Hell.

Ani on však nestačil na Bezinovo zakončení při druhé přesilovce Švýcarů, a ti se tak dostali do kýženého vedení. 

Švýcarský výběr se však poté až příliš zaměřil na udržení náskoku a nevyužil několik dalších šancí. Zato Italové se osmělovali čím dál víc a snaha jim vynesla nečekané vyrovnání v 45. minutě.

Favoritovi se naskytla ideální možnost k opětovnému získání náskoku v 50. minutě, kdy Švýcarsko hrálo přesilovku pět na tři. Tu sice ještě nevyužilo, ale v následné početní výhodě jednoho hráče přece jen rozhodl z hranice brankoviště Rüthemann, a ukončil tak švýcarské trápení. 

Výsledek - skupina A: 
Švýcarsko - Itálie 2:1 (1:0, 0:0, 1:1) 
Branky a nahrávky: 16. Bezina (Di Pietro, Lemm), 52. Rüthemann (Blindenbacher, Lemm) - 45. Ansoldi (R. Ramoser, Helfer). Rozhodčí: Schutz (Něm.) - Dedulja (Běl.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 4:9. Využití: 2:0. Diváci: 6520. 
Švýcarsko: Hiller - Streit, Vauclair, Blindenbacher, Forster, Gerber, Steinegger, Bezina - Rüthemann, Ambühl, Wirz - Wichser, Jeannin, Lemm - Sprunger, Monnet, Camichel - Di Pietro, Sannitz, Della Rossa - Reichert. Trenér: Ralph Krueger. 
Itálie: Hell - Strazzabosco, Lorenzi, Helfer, Borgatello, Signoretti, Trevisani, F. Ramoser - Margoni, Ansoldi, R. Ramoser - Parco, Chitarroni, De Bettin - Scandella, Cirone, Lefebvre - Rigoni, De Toni, Faggioni. Trenér: Michel Goulet. 

Lotyšsko - Švédsko 2:8 (0:1, 0:3, 2:4)

Obhájci mistrovského titulu Švédové potvrdili svůj dobrý start do hokejového světového šampionátu a dnes porazili Lotyšsko přesvědčivě 8:2.

Ve skupině A je tak před posledním třetím kolem jasné, že ve středu se střetnou Lotyši s Italy o postup do osmifinále, zatímco Švédsko bude hrát se Švýcary o první místo.

Pouze necelá půlminuta stačila Švédům k získání vedení, když se trefil Bäckström. Jinak ale byla první třetina nečekaně vyrovnaná a Lotyši kromě jednobrankové ztráty za Švédy nijak nezaostávali. 

Druhá část hry však ukázala propastný rozdíl mezi oběma týmy, především v produktivitě. Dvanáct střeleckých pokusů stačilo Švédům na tři branky, a protože jejich gólman Henriksson držel čisté konto, lotyšské naděje na bodový zisk vzaly za své. 

Na počátku třetí třetiny sice Henriksson v rychlém sledu dvakrát inkasoval, jenže další góly pak už padaly jen do branky lotyšského náhradníka Naumovse. Po drtivém švédském závěru se konečné skóre vyšplhalo až na 8:2. 

Výsledek - skupina A: 
Lotyšsko - Švédsko 2:8 (0:1, 0:3, 2:4) 
Branky a nahrávky: 41. Daugavinš (Vasiljevs, Sorokins), 43. Širokovs (Macijevskis) - 1. Bäckström (Steen, J. Jönsson), 27. Akerman (Hedström), 29. Wallin (Akerman, Martensson), 39. Bremberg (Tärnström, Davidsson), 44. Johansson (Tärnström, Bäckström), 56. Hörnqvist (Bremberg, Tärnström), 57. Warg (J. Jönsson), 58. Tärnström (Hörnqvist, Davidsson). Rozhodčí: Jonák (SR) - Gemeinhardt (Něm.), Pouzar (ČR). Vyloučení: 7:9, navíc Macijevskis (Lot.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5250. 
Lotyšsko: Masalskis (41. Naumovs) - Pujacs, Galvinš, Saviels, Rekis, Lavinš, Sorokins, Tribuncovs, Jerofejevs - Tambijevs, Semjonovs, Niživijs - Cipulis, Vasiljevs, Daugavinš - Redlihš, Berzinš, Darzinš - Macijevskis, Širokovs, Pantěljejevs. Trenér: Olegs Znaroks. 
Švédsko: Henriksson - Stralman, K. Jönsson, Akerman, Tärnström, Hallberg, Enström, Johansson - Steen, J. Jönsson, Bäckström - Martensson, Wallin, Emvall - Hörnqvist, Davidsson, Bremberg - Warg, Hedström. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson. 

Tabulka základní skupiny A:
1. Švédsko 2 2 0 0 0 15:3 6
2. Švýcarsko 2 2 0 0 0 4:2 6
3. Lotyšsko 2 0 0 0 2 3:10 0
4. Itálie 2 0 0 0 2 2:9 0

 

Právě se děje

Další zprávy