Hokejisté USA porazili Bělorusko

ČTK
29. 4. 2007 20:52
Moskva - Hokejisté Spojených států amerických porazili ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa v Moskvě Bělorusko 5:1 a zajistili si tak postup do osmifinálové skupiny šampionátu.
USA po Rakousku porazily i Bělorusko
USA po Rakousku porazily i Bělorusko | Foto: Reuters

Zatímco dnes poražený tým bude v úterý bojovat s Rakouskem o vyhnutí se bojům o udržení mezi světovou elitou, mužstvo USA se utká s Českou republikou o první místo ve skupině B a nejlepší výchozí pozici do další fáze turnaje.

Američané rozhodli o zisku tří bodů již v úvodu zápasu, kdy si rychle vypracovali dvoubrankové vedení. Mezina překonal nejprve v třetí minutě Jack Johnson a o dvě minuty později i Stempniak. Když poté zakončil individuální akci Petersena přesnou střelou LaRose, byl osud utkání jasně daný.

V druhé třetině, v které byla řada vyloučení, přidal favorit další dvě branky. Stempniak se trefil při dvojnásobné početní výhodě. I Bělorusové měli šance na snížení, překonat gólmana Grahama se jim ale dlouho nedařilo.

Až v 44. minutě jej prostřelil kapitán Antoněnko, jenž se tak prosadil potřetí na turnaji. Dvě branky dal v pátek i svému někdejšímu spoluhráči ze Vsetína Čechmánkovi.

Výsledek - skupina B:
USA - Bělorusko 5:1 (3:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. J. Johnson (Bochenski), 5. Stempniak (Arnason), 18. LaRose (Petersen), 25. Clark (P. Stastny), 36. Stempniak (Clark) - 44. Antoněnko (Kukuškin). Rozhodčí: Vinnenborg - Karlsberg (oba Švéd.), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 7:9. Využití: 1:0. Diváci: 4200.
Sestavy:
USA:
Grahame - E. Johnson, Greene, R. Suter, Pothier, J. Johnson, Hutchinson, Alberts, Ballard - Bochenski, P. Stastny, Clark - Stempniak, Petersen, Backes - Cole, Kessel, Hall - Davis, Arnason, LaRose. Trenér: Mike Sullivan.
Bělorusko: Mezin - Glebov, Kostjučenov, Žurik, Makrickij, Leontěv, Rjadinskij, Denisov - Ugarov, Zadělenov, Antoněnko - Kulakov, Michalev, Dudik - Kukuškin, Kurilin, Meleško - Strachov, Volkov, Borovkov. Trenér: Curt Fraser.

 

Právě se děje

Další zprávy