Hokejisté si na úvod pohráli s Běloruskem

SportPlus
27. 4. 2007 20:24
Čeští hokejisté rozstříleli Bělorusy 8:2
Český reprezentant Jaroslav Hlinka (vpravo) dává gól běloruskému brankáři Andreji Mezinovi. Přihlíží Vladimir Denisov.
Český reprezentant Jaroslav Hlinka (vpravo) dává gól běloruskému brankáři Andreji Mezinovi. Přihlíží Vladimir Denisov. | Foto: DPA

Moskva - Reprezenatční výběr Česka potvrdil tradici, podle níž na úvod světového šampionátu neprohrává. Jejich prvním zápas - s Běloruskem - se změnil téměř v exhibici, když čeští hráči svému soupeři nasázeli osm branek.

Základ k úspěchu položili už v první dvacetiminutovce, kterou vyhráli 4:1.

Druhým soupeřem úřadujících světových vicemistrů budou v neděli hráči Rakouska.

Foto: Aktuálně.cz
Pavel Richter: Byl to super začátek
Sledujte hokejový blog bývalého českého reprezentanta Pavla Richtera.
 

Čeští hokejisté vstoupili do svého prvního zápasu na šampionátu lépe. Chybu běloruského gólmana Mezina v rozehrávce za brankou ale Irgl nepotrestal. Pak se tlačil před Mezina Balaštík, ani on však neuspěl.

Šanci na otevření skóre zápasu měli i Bělorusové. Ve čtvrté minutě putovali na trestnou lavici krátce za sebou Židlický a Michálek a soupeř měl téměř dvě minuty výhodu dvou hráčů v poli. Český brankář Roman Čechmánek musel řešit dvě tvrdé střely od modré, když pálili krátce za sebou Leontěv a Antoněnko.

Výhru nastartovala proměněná přesilovka

Přesilovku si zahráli i Češi a hned svoji první početní výhodu proměnili ve vedoucí gól. Sýkorovu střelu Mezin jen vyrazil a zcela volný Hlinka u levé tyčky puk ze vzduchu dorazil za záda běloruského gólmana.

O dvě minuty později se čeští hokejisté radovali podruhé, tentokrát ve dvojnásobné přesilovce. Od modré čáry se rozjel David Výborný, objel dva soupeře a zápěstím zavěsil pod břevno Mezinovy branky. Ten po druhém inkasovaném gólu pustil mezi tyče Šabana.

Bělorusové několikrát zahrozili a nakonec dokázali i snížit. V 17. minutě dostal pěknou přihrávku mezi kruhy Antoněnko a našel místo nad Čechmánkovým levým betonem. Jenže ze zdramatizování zápasu se mohli radovat jen 13 vteřin.

Hned po buly se skvěle uvolnil Olesz, který posunul Plekancovi a jeho přihrávka před prázdnou branku Irglovi nakonec zapadla za Šabanova. Definitivní uklidnění do českých řad přinesla 19. minuta. Při vyloučení Platila se uthla dvojice Olesz, Plekanec, kteří si před Šabanovem vyměnili puk a Olesz nedal běloruskému brankáři šanci a zvýšil už na 4:1.

Návrat Mezina Bělorusům nepomohl

Do druhé třetiny nastoupili Bělorusové znovu s Mezinem, ale po sedmi minutách inkasovali popáté. Česká elitní formace předvedla skvělou kombinaci, na jejímž konci Hlinka našel křížnou přihrávkou Sýkoru, který z levé strany zamířil přesně k tyči přesunujícího se Mezina.

Českou radost už po 18 vteřinách mírnil znovu Antoněnko, který podobně jako Sýkora našel místo pod Čechmánkovou vyrážečkou. Bělorusové zahrozili ve druhé třetině ještě jednou, ale skvělým zákrokem se blýskl Čechmánek, který zastavil puk skluzem k levé tyčce.

Druhá třetina už příliš hokejových momentů nenabídla, obě družstva se potýkala s nepřesnými přihrávkami. Do třetí dvacetiminutovky vstoupili znovu lépe Češi. Zbytek přesilovky sice nezužitkovali, ale ve 43. minutě zvýraznil rozdíl ve skóre Plekanec.

Irglova střela z otočky se po teči dostala až k útočníkovi Montrealu, který nezaváhal a suverénně přehodil ležícího Mezina - 6:2. Na rozdíl pěti gólů upravil o tři minuty později v přesilovce Jan Marek. Ten vlétl do útočného pásma, dvěma rychlými kroky se uvolnil a znovu vyhnal Mezina z branky.

Šabanov ale předvedl po pár vteřinách na ledě obrovský kiks. Když se za brankou snažil zastavit nahozený puk, srazil ho přesně na hokejku Zbyňka Irgla, který nabízenou šancí nepohrdl a upravil na konečných 8:2.

Zápas se od té doby prakticky dohrával, o trochu vzruchu se zasloužil dvě minuty před koncem Kukuškin, který nahodil sražený puk do Čechmánkovy výstroje. Nepřehlednou situaci musel rozhodnout až videorozhodčí, ale televizní záběry jasně ukázaly, že puk se odrazil od břevna před brankovou čáru.

Zápas se dohrával jen z povinnosti a na skóre 8:2 pro Českou republiku se už nic nezměnilo. Bělorusko tak nepotvrdilo dobré výsledky z přípravy a Češi si s přehledem dokráčeli pro důležité první vítězství.

Chleba se bude lámat později, ví Hadamczik

Trenér Alois Hadamczik měl po utkání důvod ke spokojenosti. První krok k obhajobě stříbrných medailí z loňského šampionátu byl nakonec poměrně snadný.

"Hráči jsou si vědomi, že splnili svou povinnost, porazili soupeře. Pokud chceme hrát výše, tak musíme taková utkání zvládnout. Chleba se bude lámat až později," upozorňoval podle agentury ČTK po zápase Hadamczik, že i přes skvělé výsledky Běloruska v přípravě český tým čekají na šampionátu těžší soupeři.

Důležitým momentem byla podle kouče ubráněná přesilovka pěti proti třem na začátku zápasu. "Bylo to nepříjemné a bylo dobře, že jsme to ubránili. Možná nás to ale nabudilo, poté jsme se zvedli a dali gól," přemítal Hadamczik. Češi se střelecky chytili a prakticky nedali soupeři šanci na zvrat.

Většina chyb v obraně, při kterých se dostávali Bělorusové do hry, prý vycházela z menší koncentrace při vysokém vedení. "Pak si každý dovolí více. Například zápasy před mistrovstvím proti Finsku ukázaly, že jsme schopni hrát s dobře organizovanou obranou," připomněl kouč, že ve dvou utkáních proti severskému soupeři Češi inkasovali jen jednou.

Výsledek - skupina B:
Česká republika - Bělorusko 8:2 (4:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky:
8. J. Hlinka (P. Sýkora, Židlický), 12. Výborný (P. Sýkora), 17. Plekanec (Olesz), 19. Olesz (Plekanec), 28. P. Sýkora (J. Hlinka, Židlický), 43. Plekanec (Irgl, Barinka), 46. Marek (Čajánek), 46. Irgl - 17. Antoněnko (Zadělenov), 28. Antoněnko (Zadělenov). Rozhodčí: Reiber (Kan.) - Gemeinhardt (Něm.), Karlberg (Švéd.). Vyloučení: 6:9. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5400.
Česká republika: Čechmánek - Židlický, Čáslava, Michálek, Barinka, Hamr, Šmíd, Platil - P. Sýkora, Výborný, J. Hlinka - Irgl, Plekanec, Olesz (43. Bednář) - Balaštík, Marek, Čajánek - Tenkrát, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Bělorusko: Mezin (11.-17. a od 46. Šabanov) - Žurik, Makrickij, Jerkovič, Kostjučenov, Leontěv, Denisov, Glebov - Dudik, Michalev, Meleško - Ugarov, Zadělenov, Antoněnko - Kukuškin, Borovkov, Kulakov - Strachov, Volkov, Kurilin. Trenér: Curt Fraser.

 

Právě se děje

Další zprávy