Proti Slovincům rozhodla první třetina

SportPlus, ČTK
7. 5. 2006 17:39
Riga  - Češi se na hokejovém MS v Lotyšsku dočkali prvního vítězství, když zdolali Slovinsko 5:4. Uvnitř GALERIE
Tomáš Plekanec dává gól slovinskému brankáři Gaberu Glavičovi.
Tomáš Plekanec dává gól slovinskému brankáři Gaberu Glavičovi. | Foto: Reuters

Zápas rozhodla první třetina, kterou výběr kouče Aloise Hadamczika vyhrál 4:1. Pak se sice soupeř vzchopil, ale na zvrat výsledku to Slovincům nestačilo.Výsledek pečetil v předposlední vteřině Tomaž Razingar.

Do české sestavy se oproti pátečnímu remízovému klání s Lotyšskem dostal i sedmý bek Richter, do třetí formace se nově zařadil na šampionátu debutující útočník Tenkrát a do čtvrtého útoku se přesunul Rolínek. Nahradil tam veterána Proroka, který ze sestavy vypadl.

V brance Slovinců, vedených českým trenérem Františkem Výborným, se na rozdíl od zápasu s Finskem objevil Glavič, ale vydržel v ní jen do 14. minuty. 

Úřadující mistři světa hned soupeře zatlačili, první formace Výborného syna Davida si vytvořila několik šancí a druhý útok se prosadil hned po několika vteřinách pobytu na ledě. Jeho vůdce Plekanec projel až před branku, vychutnal si Glaviče bekhendem mezi betony a vyšperkoval tak svůj čtvrtý reprezentační start premiérovou trefou. 

Potom putoval na trestnou lavici Morič a Hadamczikův výběr ukončil pětizápasový střelecký půst v přesilovkách. Kaberleho střelu od modré čáry tečoval úspěšně stínící Balaštík. 

Český výběr přečkal oslabení při Tenkrátově trestu bez potíží a pak opět úřadoval, v 9. minutě ale ještě zastavila Výborného šanci tyč. Hnilička měl práci při pokusech Terlikara a Hafnera, ale za dvě minuty byl vyloučen Kranjc, kterého už po dvanácti vteřinách vrátil na led Erat.

Následně si poseděl za katrem Vidmar přesně minutu a Michálek načal přesnou střelou do horního rohu svůj brankový účet v reprezentaci. Glavič pak přenechal své místo Kristanovi. 

Slovinci snížili v 15. minutě, kdy po Hejdově chybě vystřelil Morič kotouč tak, že ten po odrazech od obou postranních tyčí vylétl ven. Německý sudí Schütz po poradě s videocentrem gól uznal. 

V závěru úvodní části nevyužili své možnosti Bednář, Rolínek ani Štefan a outsider po 24 vteřinách druhého dějství snížil. Souhru Kopitarovy formace zakončil v přesilovce Sotlar. Jenže i čtvrtý faul Slovinců znamenal gól v jejich brance - podruhé se trefil k tyči Michálek.

Druhou i třetí třetinu Češi prohráli

Až Goličič si odseděl svůj dvouminutový trest celý, načež pykali Richter a Škoula. Češi se sice ubránili, ale při dalším signalizovaném vyloučení už snížil ztrátu na rozdíl dvou branek Kranjc. 

Na úvod závěrečného dějství vyzkoušel Hniličku Robar, ale český tým měl herně navrch. V 48. minutě se v početní převaze neprosadil Bednář, který si podobně vedl i o pět minut později. Slovinci předtím odolali i v 52 vteřin trvajícím oslabení tří proti pěti a zahrozili, i když byli ve čtyřech. Razingarovu možnost ale kryl Hnilička. 

Další šanci nevyužil Rolínek a outsider držel šanci na dobrý výsledek. Zdramatizovat závěr mohl efektní otočkou Kopitar, ale Slovinci se dočkali až vteřinu před koncem. Češi sice odolali při tlaku soupeře při Tenkrátově vyloučení, ale po Vidmarově přihrávce zakončil utkání střelou do odkryté branky Razingar.

Poslední zápas základní skupiny A hraje Česko v úterý od 19:15 s Finskem

Česká republika - Slovinsko 5:4 (4:1, 1:2, 0:1) 
Branky a nahrávky: 2. Plekanec (Hlaváč, T. Kaberle), 4. Balaštík (T. Kaberle, M. Erat), 11. M. Erat (D. Výborný, T. Kaberle), 14. Z. Michálek (M. Erat, D. Výborný), 25. Z. Michálek (M. Erat, Balaštík) - 15. Murič (Hafner), 21. Sotlar (Razingar, Kopitar), 35. Kranjc (Kopitar, Razingar), 60. Razingar (Vidmar). Rozhodčí: Schütz - Schröter (oba Něm.), Zatta (It.). Vyloučení: 6:9. Využití: 4:1. Diváci: 9018. 
Česká republika: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Krajíček, Škoula, Kutlák, Hejda, Richter - M. Erat, D. Výborný, Hlaváč - Tenkrát, Plekanec, Bulis - Bednář, Hlinka, Hubáček - Balaštík, Štefan, Rolínek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil. 
Slovinsko: Glavič (14. Kristan) - Kranjc, Sotlar, Goličič, Vidmar, Robar, Ciglenečki, Groznik - Razingar, Kopitar, M. Rodman - D. Rodman, Avgustinčič, Šivic - Žagar, Varl, Terlikar - Murič, Hebar, Hafner. Trenér: František Výborný a Pavel Kavčič. 

Tabulka základní skupiny A:
1. Finsko 2 2 0 0 10:3 4
2. ČR 2 1 1 0 6:5 3
3. Lotyšsko 2 0 1 1 1:6 1
4. Slovinsko 2 0 0 2 7:10 0

 

Právě se děje

Další zprávy