Život v USA láká fotbalisty z Kuby i Haiti. Emigrují

ČTK, SportPlus
15. 6. 2007 10:19
Reprezentanti svůj tým opustili při Zlatém poháru

Houston - Kubánští fotbalisté Osvaldo Alonso a Lester More opustili národní tým, který ve Spojených státech amerických hraje Zlatý pohár. K emigraci se rozhodli před středečním utkáním s Hondurasem, které Kubánci prohráli 0:5. 

Podle listu Houston Chronicle se More ztratil při poslední zastávce týmu v East Rutherfordu a Alonso se nevrátil z nakupování v Houstonu..

Trenér kubánské reprezentace Raul Gonzalez se odmítl vyjádřit, jestli fotbalisté emigrovali. "Pracuju ve fotbale, nejsem politik. Na tuhle otázku neodpovím," uvedl. "Utekli kvůli zlatu, ale doufám, že neskončí na trní," dodal básnicky.

  • Všechny výsledky Zlatého poháru najdete ZDE

Útěky kubánských sportovců jsou velmi časté. Emigraci volí především basebalisté, kteří hledají štěstí v profesionální lize MLB.

Americké úřady navíc zadržely třináct fotbalistů Haiti, kteří na newyorském letišti JFK utekli z reprezentačního výběru do 17 let. Generální konzul Felix Augustin informoval, že dva z nich odjeli do Bostonu a zbývajících jedenáct bylo chyceno v New Yorku. 

Haiti je nejchudší zemí na západní polokouli a každý rok z ní kvůli obtížným životním podmínkám, násilí a politické nestabilitě prchají tisíce osob. 

Mladí fotbalisté, jimž ještě nebylo ani sedmnáct let, podle Augustina měli utéct na podnět svých přátel a příbuzných žijících v USA. Před letištěm dobrovolně nastoupili do dodávky, která s nimi rychle odjela. "Tyhle děti byly zmanipulované. Bylo to organizované, rozhodně." uvedl konzul.

 

Právě se děje

Další zprávy