Rosický kouzlil, Baroš dal gól

SportPlus, ČTK
7. 1. 2007 21:14
Londýn - Dva góly, jeden krásnější než druhý, dal v sobotním utkání 3. kola Anglické poháru záložník Arsenalu Tomáš Rosický. UVNITŘ: GALERIE

Arsenal vyhrál nad Liverpoolem 3:1 na jeho hřišti.

Rosického show začala ve 37. minutě, kdy si nejprve se spoluhráči několikrát narazil míč a po Hlebově nahrávce z voleje a velké dálky technickým padáčkem zavěsil míč do sítě Liverpoolu. Gólman Dudek neměl proti střele nejmenší šanci.

Ve 45. minutě český záložník přidal ještě jednu parádu. Šikovně prokličkoval obranou soupeře, přešel čtyři protihráče a další technickou střelou pravou nohou skóroval.

Přitom prý zakončit ani nechtěl. "Nejdřív mě napadlo přihrát dozadu Thierrymu (Henrymu), ale pak jsem vystřelil," řekl po utkání Rosický, pro něhož to byly v dresu Arsenalu jeho góly číslo dva a tři.

  • Předzápasové informace BettingCentra čtěte ZDE

V 72. minutě vykřesal naděje domácích šikovnou hlavičkou Dirk Kuyt, ale o vítězství Londýňanů v poměru 3:1 definitivně rozhodl o dvanáct minut později Thierry Henry.

Oba soupeři se střetnou i příští týden, tentokrát v Ligovém poháru.

Barošův gól postup nepřinesl

V neděli se v poháru trefil i Milan Baroš. Na hřišti Manchesteru se dočkal druhé branky v dresu Aston Villy v probíhající sezoně. porážce svého týmu ve třetím kole Anglického poháru.

Český fotbalista přišel na hřiště krátce po přestávce a v 73. minutě vyrovnal na 1:1. Skóre na Old Trafford otevřel švédský kanonýr Henrik Larsson, jenž dnes debutoval v dresu Manchesteru, kam přišel na zhruba dvouměsíční výpomoc. 

O postupu vedoucího týmu anglické ligy rozhodl v nastaveném čase Ole Gunnar Solskjaer, jenž vystřídal Larssona a potvrdil dobrouruku trenéra Alexe Fergusona při volbě náhradníků.

"V těchhle situacích se dá od Oleho očekávat, že dá gól. V sezoně se trefil už devětkrát, což je fenomenální výkon. Tohle nikdo nečekal," řekl kouč Ferguson na adresu Solskjaera, který se dokázal famózně vrátit po dlouhém zranění. 

Király prý těžce nesl, že svou chybou rozhodl zápas. "Přišel nám pomoct, když jsme měli krizi s brankáři, a jsme mu za to vděční. Fotbal dokáže být krutý. Hráči byli hodně skleslí, ale zaslouží si uznání," řekl trenér Aston Villy Martin O'Neill.

Chelsea: hattrick Lamparda

Hráči londýnské Chelsea splnili roli favorita a předposlední tým čtvrté ligy Macclesfield porazili 6:1. Největší měrou se o to zasloužil tvůrce hry Lampard, který dal polovinu branek.

Soutěž naopak skončila pro tři prvoligové týmy - Sheffield United, Charlton a Wigan. Další tři elitní kluby budou muset po remízách o postup bojovat v opakovaných zápasech. 

Chelsea se rychle ujala vedení díky Lampardovi. Pět minut před přestávkou však jednoznačný outsider dokázal, že obrana Chelsea skutečně není v pohodě, a po chybě Carvalha vyrovnal Murphy.

Jenže neuběhla ani minuta a po samostatné akci se prosadil opět Lampard. Hattrick pak završil po přestávce proměněnou penaltou za faul na Ševčenka, za který brankář Lee dostal červenou kartu. Přesilovku pak Chelsea využila, o narůst skóre se postarali Wright-Phillips, Obi Mikel a Carvalho. 

Milan Baroš (v bílém) slaví svůj gól ve 3. kole Anglického poháru na půdě Manchesteru.
Milan Baroš (v bílém) slaví svůj gól ve 3. kole Anglického poháru na půdě Manchesteru. | Foto: Reuters

Jednoznačnou výhrou se prezentovali také hráči Boltonu, kteří si na hřišti třetiligového Doncasteru zajistili postup výsledkem 4:0. Dvě branky vstřelil íránský záložník Tajmúriján.

Naopak předposlední tým prvoligové tabulky Charlton nestačil na třetiligový Nottingham Forest, když inkasoval dva slepené góly a prohrál 0:2. Wigan prohrál 1:2 v souboji s dalším účastníkem první ligy Portsmouthem a největší debakl utrpěl Sheffield United, který doma inkasoval tři góly od Swansea ze třetí ligy. 

Postup ještě nemá zajištěn ani Fulham, jehož branku v utkání s Leicesterem hájil český brankář Jan Laštůvka. Ve druhé minutě nastavení inkasoval vyrovnávací gól na 2:2 z kopačky Cadamarteriho. V podobné situaci je Newcastle, který remizoval 2:2 v Birminghamu, přestože dohrával celý druhý poločas s přesilou jednoho muže v poli, a také Middlesbrough po výsledku 1:1 na hřišti Hullu. 

Poslední tým čtvrté ligy Torquay United, který vede český trenér Luboš Kubík, se překvapení nedočkal. Se Southamptonem, za který v závěru nastoupil Mário Lička, prohrál 0:2. Rudolf Skácel tentokrát na hřišti nebyl.

Výsledky - 3. kolo:
Liverpool - Arsenal 1:3, Chelsea - Macclesfield (IV.) 6:1, Doncaster (III.) - Bolton 0:4, Birmingham City (II.) - Newcastle United 2:2, Hull City (II.) - Middlesbrough 1:1, Leicester City (II.) - Fulham 2:2, Nottingham Forest (III.) - Charlton Athletic 2:0, Portsmouth - Wigan Athletic 2:1, Sheffield United - Swansea City (III.) 0:3, Watford - Stockport County (IV.) 4:1, West Ham United - Brighton & Hove Albion (III.) 3:0, Torquay United (IV.) - Southampton (II.) 0:2, Manchester United - Aston Villa 2:1, Everton - Blackburn 1:4, Sheffield Wednesday (II. liga) - Manchester City 1:1, Cardiff City (II) - Tottenham 0:0.

SKOTSKO

Český fotbalový útočník Roman Bednář se jednou brankou podílel na vysoké výhře Heart of Midlothian v utkání 3. kola Skotského poháru na hřišti druholigového Stranraeru. Bednář vystřídal svého krajana Michala Pospíšila a v 79. minutě poslal míč do prázdné branky. Hosté zvítězili 4:0, další tři branky vstřelil Litevec Velička. 

Výsledek 4:0 uhrál také vedoucí tým tabulky Celtic Glasgow, který si snadno poradil s Dumbartonem ze čtvrté ligy. Favorit prokázal svou papírovou převahu již v úvodních minutách, když se dvakrát prosadil kanonýr Žurawski.

Do poločasu pak ještě zvýšil jeho kolega z útoku Vennegoor of Hesselink a po změně stran výsledek završil střídající Riordan. Český záložník Jiří Jarošík tentokrát utkání proseděl na lavičce náhradníků.

Glasgow Rangers ve třetím kole vypadl po senzační porážce 2:3 s posledním týmem ligové soutěže Dunfermline.

Po nečekaném odchodu francouzského kouče Paula Le Guena nastoupili Rangers pod vedením prozatímního kouče Iana Durranta a v úvodu druhého poločasu prohrávali už 0:3. Pak sice kanonýr Kris Boyd dvěma góly snížil, ale vyrovnat už hosté nedokázali. Kouč Dunfermline Stephen Kenny se tak dočkal vítězství až v devátém utkání po listopadovém nástupu do funkce. 

Rangers nastoupili bez zraněného Libora Sionka. Porážka je připravila o možnost rehabilitovat se u fanoušků alespoň v poháru, neboť v lize ztrácejí 17 bodů na vedoucí Celtic a jsou bez reálné šance na titul.

ITÁLIE

Záložník Pavel Nedvěd oslavil návrat do sestavy fotbalistů Juventusu gólem, jeho tým však prohrál zápas o Berlusconiho trofej s pořádajícím AC Milán 2:3. Utkání na San Siru v sobotu rozhodl čtyři minuty před koncem devatenáctiletý francouzský útočník Willy Aubameyang, který krátce předtím přišel na hřiště. 

Nedvěd, jenž kvůli disciplinárnímu trestu na pět utkání nesmí hrát ve druhé italské lize od začátku prosince až do 20. ledna, vyrovnal ve 40. minutě na 1:1. Proti Trezeguetově střele ještě gólman Kalac zasáhl, ale na dorážku českého fotbalisty už nestačil. 

Nedvěd se zasloužil také o druhý gól Juventusu, když po jeho volném kopu zajistil Del Piero hlavičkou turínskému celku vedení 2:1.

Po brankách Seedorfa a Aubameyanga však nakonec vyhrál 16. ročník soutěže AC Milán, za který odehrál celý zápas Marek Jankulovski. V obraně červenočerných si odbyl premiéru sedmnáctiletý Matteo Darmian, jenž v 68. minutě vystřídal o 21 let staršího kapitána Paola Maldiniho. 

Výsledek:
AC Milán - Juventus 3:2 (1:1)
Branky:
29. Inzaghi, 68. Seedorf, 86. Aubameyang - 40. Nedvěd, 67. Del Piero.

FRANCIE

Český reprezentant Marek Heinz byl jediným úspěšným střelcem St. Etienne v prvním kole Francouzského poháru, ale prohru 1:3 se Sochaux neodvrátil. Tým vedený českým trenérem Ivanem Haškem se soutěží musel rozloučit. Stejně dopadly další tři prvoligové celky. 

Hašek poslal Heinze do zápasu až v průběhu druhého poločasu, když jeho svěřenci prohrávali 0:2 poté, co se soupeř prosadil dvakrát v úvodní dvacetiminutovce. Heinz dokázali skóre jen zkorigovat a ještě více si na svoji stranu naklonil domácí publikum, které prý chce vidět odchovance Olomouce v základní sestavě. 

Po zranění vracející se Vladimír Šmicer se objevil na lavičce Bordeaux v utkání s Bastií. Sledoval výhru svého celku 2:0, kterou svými trefami zařídili kanonýr Šamach a Menegazzo. Šmicer měl podle původních informací do utkání zasáhnout, což by pro něho byl první soutěžní zápas od února loňského roku, kdy si v lize proti Métám poranil koleno. 

Radovat z postupu se může další reprezentant Jaroslav Plašil, jehož Monako postoupilo přes třetiligové Quevilly po výsledku 2:0. Plašil odehrál utkání celé, naopak jeho spoluhráč Jan Koller se neobjevil ani na lavičce náhradníků. 

Do druhého kola se nepodívá Lorient, přes který přešlo druholigové Calais. Mety nestačily na třetí tým nejvyšší soutěže Lille a překvapivě vypadlo i Rennes, když zklamalo v zápase s třetiligovým Romorantinem a prohrálo 1:3 po prodloužení.

Čisté konto udržel brankář Fabien Barthez při svém návratu k fotbalové kariéře. V sobotu večer pomohl bývalý mistr světa a Evropy mužstvu Nantes k vítězství 1:0 nad druholigovým Guingampem v prvním kole Francouzského poháru. Pětatřicetiletý gólman absolvoval první zápas od prohraného finále mistrovství světa s Itálií, po němž původně ohlásil konec kariéry. 

Ze obhajobou trofeje vykročili hráči Paris St. Germain, kteří zdolali třetiligový tým Nimes 3:0. Alespoň částečně si udobřili fanoušky, kterým jinak v lize mnoho radosti nedělají. Dvěma góly k výhře přispěl reprezentant Pobřeží slonoviny Bonaventure Kalou, jenž v 58. minutě uzavřel skóre po pohledné kombinaci s českým obráncem Davidem Rozehnalem.

Fotbalisty Marseille zachránil od blamáže Djibril Cissé, jenž se blýskl hattrickem v duelu s amatérským týmem Cambrai a zajistil favoritovi výhru 4:1 v prodloužení. Pro francouzského reprezentanta to byl teprve čtvrtý zápas po půlroční pauze zaviněné zlomeninou nohy.

PORTUGALSKO

Porto neobhájí triumf v Portugalském poháru. Úřadující šampiony v neděli ve čtvrtém kole vyřadilo druholigové Atletico, které na půdě favorita vyhrálo 1:0. Vítězný gól vstřelil po hodině hry hostující útočník David. 

Porto, které nenastoupilo v nejsilnější sestavě, mělo několik šancí na vyrovnání. Žádnou však neproměnilo včetně penalty v nastaveném čase, z které trefil Ricardo Quaresma jen břevno.  Atletico zopakovalo proti Portu úspěch z roku 1946, kdy ho vyřadilo v semifinále.

 

Právě se děje

Další zprávy