Beckham: Čas rozhodnutí se blíží

Reuters, SportPlus
5. 1. 2007 16:00
Madrid - Stejně jako se mnoho lidí pere s novoročními předsevzetími, anglický fotbalista David Beckhem se připravuje na jedno z nejdůležitějších rozhodnutí své sportovní kariéry.
David Beckham.
David Beckham. | Foto: Reuters

Prvního ledna se totiž záložník Realu Madrid stal volným hráčem v tom smyslu, že má povolení jednat s kterýmkoli klubem o své hráčské budoucnosti. Nebude to rozhodování jednoduché.

Téměř okamžitě po svém příchodu na San Bernabeu Beckham prohlásil, že chce svoji kariéru zakončit právě v Realu. Odejít kamkoli jinam by prý bylo krokem zpět.

Jenže po čtyřech letech, které mu přinesly na trávníku samá zklamání a mimo něj velký rozruch, je docela dobře možné, že bude smýšlet jinak.

Beckhama do Madridu nalákal v roce 2003 tehdejší prezident Florentino Perez; Angličan měl být nejzářivějším klenotem jeho mužstva přezdívaného Galácticos.

Právě proto, ať už právem či nikoli, se Beckham stal symbolem éry spojené s velkým sportovním zklamáním - a to v klubu, jenž žije jen pro úspěch. Co hůř, z role hvězdy mezi hvězdami se přesunul do role herce, jenž dostane jen sem tam vedlejší roli.

Zatímco v době prvních pěti trenérů, které v Realu zažil, byl Beckham pravidelně součástí základní sestavy, Fabio Capello z něho udělal druhořadého hráče. Mladší hráč na jeho místě by mohl mít více důvodů snažit se problém "vysedět", ale pro letos dvaatřicetiletého Beckhama čas hraje roli.

Pokud Capello najednou své plány nezmění, což není pravděpodobné, rozhodnutí zůstat v Realu by od Beckhama znělo jako přiznání, že je ochoten přijmout takovou druhořadou roli.

Real by si jej rád ponechal z marketingových důvodů, ale jako fotbalista již pro svůj klub není nepostradatelný. Takže pokud se rozhodne San Bernabeu přece jen opustit, kde jsou pro něho dveře otevřené?

Jaké by bylo ideální angažmá?

Jednou z možností je návrat do anglické Premier League. Několik týmů se již přihlásilo a projevilo zájem, ale naneštěstí pro Beckhama mezi nimi není jeho bývalý klub Manchester United.

Rudí ďáblové hrají ve výtečné pohodě a dokud mají v čele nezničitelného manažera sira Alexe Fergusona (s nímž se Beckham před svým odchodem těžce nepohodl), návrat ztraceného syna na Old Trafford je velmi nepravděpodobný.

Chelsea, další megaklub, žádný zájem nejeví a je těžké si předstvit, jak by ze sportovního hlediska Beckhama lákal klub typu Boltonu Wanderers nebo Newcastle United.

Takže mezi nejžhavějšími kandidáty zbývají londýnské kluby Arsenal a Tottenham. Manažer Gunners Arsène Wenger je Beckhamovi nakloněn, ale vedení klubu by jen stěží kývlo na Beckhamův obrovský plat - a Hotspurs už mají na pravém křídle skvělého Aarona Lennona. Realističtěji proto pro Beckhama vypadá další štace na kontinentu.

Luís Figo (vlevo) je z milánského Interu na odchodu. Uvolní se místo pro Beckhama?
Luís Figo (vlevo) je z milánského Interu na odchodu. Uvolní se místo pro Beckhama? | Foto: Reuters

Stěhování do jiného španělského klubu je kvůli tamním poměrům takřka nemyslitelné. Solidní alternativu by mohla nabídnout Itálie, kde například Inter Milán od Realu již koupil nejednoho hráče - a Luís Figo, jenž hraje na stejném místě pravého záložníka jako Beckham, z klubu právě odchází.

Také jeho manželka Victoria by mohla mít zájem o mola italských módních přehlídek. Proti však mluví jiná okolnost: pokud lze soudit z jejich španělských zkušeností, zvládání nového jazyka a přizpůsobení jiné kultuře nepatří k silným stránkám manželů Beckhamových.

Orient by mohl Beckhamovi bez problémů poskytnout veliké peníze a obnovit jeho status celebrity srovnatelný s Ronaldinhem, ale po sportovní stránce nabízí jen málo. Z čehož plyne, že nejlepší volbou pro něho může být angažmá ve Spojených státech.

Rozhodnutí tamní soutěže Major League Soccer zrušit platové stropy otevřelo dveře štědře placeným hvězdám Beckhamova typu a klub Los Angeles Galaxy již o hráče zájem projevil.

V Americe končila kariéru řada skvělých hráčů minulosti - Pelé, Beckenbauer, Cruyff - jenže ani jeden z nich nedokázal mnoho změnit na tom, že Spojené státy zůstávají zemí, kde je fotbal na okraji zájmu. Stát se prvním hráčem, jemuž by se vedlo jinak, by mohlo pro Beckhama být tou správnou inspirací pro závěrečná léta jeho kariéry.

 

Právě se děje

Další zprávy