Problémy s korupcí má fotbal i v Izraeli

Reuters, SportPlus
2. 1. 2007 15:00
Jeruzalém - Nastoupit k sobotnímu zápasu ještě mohou, ale jinak je jejich budoucnost značně nejistá.

Jsou podezřelí z toho, že se před dvěma týdny pokusili zmanipulovat výsledek zápasu, lidověji řečeno prodat jej. Cena byla lákavá: úspěšní sázkaři by si rozdělili 9,6 milionu amerických dolarů, tedy přes 200 milionů korun.

Hráči, kteří byli nakrátko zatčeni, mohou nastoupit, protože státní žalobce odmítl vydat fotbalovému svazu povolení k disciplinární akci. Jako důvod prokuratura uvedla, že by to ohrozilo policejní vyšetřování.

Foto: Aktuálně.cz

ČTĚTE VÍCE:
Slovensko: fotbalová korupce jen kvete
Korupce ve fotbale na Slovensku dál kvete: tamní policie získala data o systému podplácení na krajské a okresní úrovni.

"Kvůli postoji úřadu státního žalobce se fotbalový svaz prozatím zdrží potrestání hráčů," uvádí prohlášení svazu. Klub zároveň odmítl žádost svazu, aby hráče až do vyšetření aféry nestavěl.

Mezi podezřelými je podle policie šest hráčů Hapoelu a 17 dalších. Úřady dosud nezvznesly žádné obvinění. Státní sázková kancelář však kvůli aféře stáhla zápasy druhé ligy ze své nabídky. Její rekordní jackpot čítá 55 milionů šekelů (asi 260 milionů korun).

Uplácení není v izraelském fotbale novinkou. Na rozdíl od jiných zemích však za ně padají přísné tresty: v dosud posledním projednaném případě dostal rozhodčí za ovlivnění výsledků čtyř zápasů druhé a třetí ligy v letech 19972000 tříletý trest.

Johanan Cibutaru byl jednou ze tří fotbalových postav, jež musely kvůli korupci za mříže. Celkem bylo obviněno 13 lidí; některé z procesů stále pokračují.

 

Právě se děje

Další zprávy