Chyba! Trofej FIFA patří Zidanemu!

ČTK, SportPlus
29. 12. 2006 0:00
Madrid - Senzace. Mezinárodní fotbalová federace přiznala, že pochybila. Nejlepším fotbalistou světa není Cannavaro. Nebo?

Ta zpráva málem vyšla v tisku po celém světě. Média se chystala převzít senzační zprávu španělského deníku Marca, který s mnoha podrobnosti referoval o chybě, jíž se federace dopustila. Totiž: že v anketě o nejlepšího fotbalistu světa udělala chybu a trofej neměl dostat Ital Fabio Cannavaro, ale Francouz Zinédine Zidane.

Foto: DPA

Přepočítání výsledků hlasování trenérů a kapitánů reprezentačních týmů z celého světa prý inicioval kouč Portugalska Luiz Felipe Scolari. "Hlasoval jsem pro Zidana, ne pro Henryho, jak se objevilo ve výsledcích. A podobné nesrovnalosti zjistili i jiní trenéři," citovala Marca rozzlobeného Brazilce.

List přidal i reakci Cannavara, který se prý nechce se ztrátou trofeje smířit a hrozí soudem.

 Ale FIFA prý už pozvala skutečného vítěze do Monte Carla, kde mu hodlá dodatečně předat svou trofej.

Všechno vypadalo věrohodně a novináři si už na stránkách chystali místo pro senzaci. Jen sami Španělé zůstávali klidní. Dobře vědí, že v jejich zemi je 28. prosinec neboli Den neviňátek tím, čím jinde 1. duben.

Fabio Cannavaro a skutečná trofej FIFA.
Fabio Cannavaro a skutečná trofej FIFA. | Foto: Reuters

A tak skandál s chybou ve výsledcích ankety byl jen aprílový žertík. Ne všichni to ale pochopili.

V některých zemích vzbudila zpráva rozruch a novináři se dokonce obrátili na FIFA, aby podala vysvětlení. Mezinárodní federace nakonec k údajné blamáži s výsledky vydala oficiální prohlášení, v němž podrobně vysvětlila, že ve španělsky mluvících zemích se na takzvaný Dia de Inocentes takto žertuje.

"Samozřejmě, je to celé vymyšlené, jde o vtip," uvedla FIFA na své internetové stránce.

 

Právě se děje

Další zprávy