Irové bourají 126 let starý stadion

Reuters, SportPlus
28. 11. 2006 15:30
Dublin - Býval nepohodlně přecpaný, foukalo tam ze všech stran a jednou z tribun projížděl vlak. Přesto bude mnoha lidem stadion Lansdowne v irském Dublinu chybět.
Pohled na stadion Lansdowne Road při přípravném ragbyovém zápase Irska proti Pacifickým ostrovům.
Pohled na stadion Lansdowne Road při přípravném ragbyovém zápase Irska proti Pacifickým ostrovům. | Foto: Reuters

Irští ragbisté odehráli na nejstarším ragbyovém stadionu světa poslední zápas v neděli - a podařilo se jim se "skvělou starou dámou" rozloučit se ctí, když na hlavu porazili hosty z Tichomořských ostrovů. Zakončili tak výbornou sérii, během níž porazili mimo jiné i Jihoafrickou republiku a Austrálii.

Když hráči v typickém chladu obíhali své poslední oslavné kolečko, na trávník a tribuny se snášely zelené konfety. Diváci netleskali jenom jim, ale také stadionu, který sloužil irskému ragby déle než sto let.

"Lansdowne Road, jak ji vidím já a každý, kdo tam kdy přišel hrát nebo fandit, naždycky zůstane naprosto jedinečná, naprosto irská a naprosto přátelská," řekl bývalý irský internacionál Tony O'Reilly. "Je a navždy zůstane skutečným ragbyovým svatostánkem."

Lansdowne Road najdete zastrčenou za řadami viktoriánských domů z červených cihel necelé tři kilometry od centra Dublinu. První mezinárodní ragbyový zápas se tam hrál v březnu roku 1878, když hostující Angličané porazili Irsko.

O čtvrtstoletí později, v roce 1904, koupil pozdější stadion Irský ragbyový svaz a o čtyři roky později postavil první tribuny. Od té doby byl několikrát rekonstruován a zvětšen, nicméně jako dějiště zápasů špičkového mezinárodního sportu pomalu, ale jistě dosluhoval.

Lansdowne už zastaral

Od 70. let se na Lansdowne Road hraje i fotbal (jeden z posledních zápasů tam odehráli čeští fotbalisté v kvalifikaci na Euro 2008). Úplně tam však nikdy nezdomácněl, mimo jiné proto, že na velkých zápasech irské reprezentace vždy velká část jinak devětačtyřicetitisícové kapacity padla kvůli bezpečnostním nařízením mezinárodních asociací.

Tomáš Ujfaluši (vlevo) ostře faulovaný Irem Kevinem Kilbanem.
Tomáš Ujfaluši (vlevo) ostře faulovaný Irem Kevinem Kilbanem. | Foto: Reuters

Ta požadují, aby v soutěžních mezinárodních zápasech byla všechna místa obsazena sedícími diváky. Lansdowne Road však má severní a jižní tribunu pouze k stání.

To je pro stadion typické. Dvě malé klubovny v rozích pozemku tam udržely silnou příchuť amatérismu i v dobách, kdy již se ragby plně profesionalizovalo.

Kromě toho má Lansdowne Road kuriozitu srovnatelnou snad jedině s pražskou Štvanicí: vnitřkem jedné z tribun vedou železniční koleje, takže nejeden hostující tým ustrnul, když snažení jeho hráčů bylo najednou podbarveno rachotem vagonů.

Plány na výstavbu nového stadionu jsou schváleny, ale ještě o nich musí rozhodnout soud, protože byly napadeny žalobou. Podle nich nahradí starý stadion padesátitisícový stánek se všemi místy k sezení, přičemž všechny tribuny budou pod střechou, nikoli však trávník. A ano, koleje pod ním zůstanou funkční.

Stavba by měla být dokončena v roce 2009. Do té doby budou národní fotbalové a ragbyové týmy hrát své zápasy na stadionu Gaelské atletické asociace v Croke Park v severním Dublinu. Ten má kapacitu 80 tisíc diváků.

"Lidem je samozřejmě Lansdowne Road líto a já nejsem jiný," říká bývalý ragbyový internacionál Victor Costello. "Ale jde o pokrok. Když se podíváte na současné irské mužstvo, vidíte, že tam průměrnost nemá místo."

 

Právě se děje

Další zprávy